fbpx
Falen bestaat niet

Falen bestaat niet

Falen bestaat niet…

Er zijn van die woorden waar je beter bij vandaan kunt blijven. Ze leiden naar onnodig oordeel, stress en lijden. Falen is er daar één van. Falen bestaat helemaal niet. We hebben een wens of voornemen en het loopt anders. Dat is alles wat het is. Maar als je er het labeltje falen opplakt is er opeens sprake van oordeel. Het labeltje is maar een door de mens bedacht concept wat we als waarheid aannemen. Het bestaat niet werkelijk. Zodra je het gevoel hebt dat je faalt zou er een alarmbelletje moeten gaan rinkelen ‘he hallo… je zit in een verhaal! Het is niet de werkelijkheid!’. Het gaat alleen anders dan je had bedacht en vervolgens maken we er een probleem van. Er wordt wel eens gezegd ‘falen is geen optie’, en ik begrijp dat dit motiverend kan werken om er uit te halen wat er in zit. Maar hoe ga je ermee om als je hetgeen je nastreeft niet behaalt?
Er is niets mis met vastberadenheid, maar zodra we spreken van falen zit er een oordeel aan vast.

Er zijn mensen die de overtuiging hebben dat hun hele leven is gefaald. Regelmatig kom ik het in mijn één op één begeleiding tegen dat iemand zwaar gebukt gaat onder de gedachte dat haar of zijn leven is mislukt. Maar hoe kun je nu falen in het leven? Is er soms iets dat je behaald moet hebben voordat je sterft? Ja, dat vinden we soms van wel, maar dat is iets wat we zelf hebben bedacht. Het is niet de werkelijkheid. Het is een drang vanuit het ego. Het geeft het ego bestaansrecht. Het is bovendien een instinctieve strategie om gezien en gewaardeerd te worden door ‘de kudde’. Ingesloten worden door de kudde geeft veiligheid en uitgesloten worden door de kudde betekende lang geleden de dood. Maar tegenwoordig werkt dit overlevingsmechanisme ook tegen ons. Het zet ons vast en het leidt tot onnodig stress en lijden.

In werkelijkheid is er niets wat we hoeven te bereiken. We kunnen het leven spontaan laten ontvouwen zonder er goed of fout aan te verbinden. Zo zijn er bloemen die we mooi vinden, en bloemen die we minder mooi vinden. Maar in de ogen van de natuur, van het universum, is de een niet mooier dan de ander. Alles is o.k. zoals het is en alles is onderdeel van het totaal dat compleet is. Vanuit dat inzicht worden we niet passief, maar net als een bloem die ook geen oordeel over zichzelf heeft, kunnen we onszelf en onze creaties juist meer tot bloei laten komen als we loskomen van het labeltje falen.


Coach Opleiding
🙏

Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie