fbpx

Geleide Meditaties

Online meditatie oefeningen (gratis)

Soms is het fijn om een geleide meditatie te doen. Het werkt mogelijk inspirerend, het helpt voor verdere concentratie en kan leiden tot inzichten.

Op deze pagina staan onze eigen geleide meditaties, als ook inspirerende geleide meditaties van bekende leraren. Veel van onze geleide meditaties zijn ook te beluisteren via Youtube, Spotify, Soundcloud en de Insight Timer App.

Spring direct naar onze eigen meditaties (in het Nederlands) of naar de geleide meditaties van internationaal bekende meditatieleraren (in het Engels).

Favoriete geleide meditaties van internationaal bekende leraren:

Ontvang geleide meditaties + aankondigingen van meditatie dagen en retraites

Af en toe sturen wij inspiratie via onze inspiratie e-mails. Ook worden zo onze meditatiedagen en retraites aangekondigd.

Geleide meditaties door Gerjan Schoemaker

(Nederlands gesproken)

Geleide meditatie gericht op Loslaten

Deze geleide meditatie is gericht op loslaten. Deze meditatie helpt om te ontspannen en los te laten wat niet dienend is. Leer om zo meer moeiteloos leven vanuit acceptatie, overgave en vertrouwen, in plaats vanuit weerstanden en/of angst. Loslaten gaat over loskomen van de verhalen die onze gedachten creëren en zo meester over ons zijn. Verhalen over de toekomst of het verleden. Als we in plaats van IN het verhaal, NAAST het verhaal gaan zitten kunnen we meester worden over onze gedachten en verhalen, in plaats van dat zij ons beheersen.
Als we willen loslaten moeten we eerst aanvaarden wat er is, in plaats van de dingen anders willen dan hoe ze zijn. Dat betekent niet dat je je overal bij moet neerleggen, maar dat je accepteert wat niet te veranderen is en dat je de toekomst neemt zoals deze komt. Van daaruit kun je passend handelen. Handelen vanuit een balans tussen wijsheid en vriendelijkheid. Als we volledig loslaten kunnen we moeiteloos leven, bevrijd van oordelen en weerstanden.

“Loslaten is leren onthechten van waaraan we gehecht zijn. En toelaten van waar we weerstand tegen hebben.” – Gerjan Schoemaker

Geleide Compassie meditatie

Compassie is onderdeel van de Vier Brahma Vihara’s, ook wel de Vier Hartkwaliteiten, of de Vier Goddelijke verblijfplaatsen; 1.liefdevolle vriendelijkheid 2. compassie 3. gelijkmoedigheid en 4. medevreugde. Voor iedere hartkwaliteit hebben we een specifieke geleide meditatie opgenomen.

Deze geleide meditatie is erop gericht om te komen tot een onvoorwaardelijke en onbegrensde compassie.

Geleide Advaita meditatie

Een meditatie gericht op nonduaal gewaarzijn. Voorbij woorden, voorbij labels, voorbij concepten. We stappen uit de verhalen die de gedachten vormen.

In deze Advaita meditatie stemmen we af op het bewustzijn en zijn we opmerkzaam op de verschijnselen die zich aandienen. Een open gewaarzijn van de indrukken die komen en gaan. Opmerkzaam op het spontaan, natuurlijk ontvouwende. Zonder oordeel. Voorbij goed en fout. Puur zijn.

Deze geleide meditatie in een live opname en na de meditatie wordt nog nader uitleg gegeven en vragen gesteld door deelnemers.

Geleide meditatie gericht op het natuurlijk ontvouwende

In deze geleide meditatie bouwen we in een paar fasen op naar open gewaarzijn. We zijn er opmerkzaam op hoe de verschijnselen zich vanzelf in het bewustzijn aandienen, en zo ook weer vanzelf het bewustzijn verlaten. Het is een komen en gaan van verschijnselen. We merken dit op zonder ons met de verschijnselen te identificeren.

Dit is een live opname en na de meditatie wordt er dieper ingegaan op ‘absoluut perspectief’ versus ‘relatief perspectief’. Ook wel de ‘absolute waarheid’ genoemd. Directe ervaring.

Geleide meditatie gericht op Gelijkmoedigheid

Gelijkmoedigheid is ook onderdeel van de Brahma Vihara. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is gelijkmoedigheid een warme kwaliteit. Het is dan ook niets voor niets één van de Vier Hartkwaliteiten, of dus ook wel de Vier Goddelijke Verblijfplaatsen. Als gelijkmoedigheid koud wordt is het geen geen gelijkmoedigheid meer, maar onverschilligheid. Onverschilligheid wordt dan ook wel de nabije vijand genoemd en vandaar dat gelijkmoedigheid vaak ook wel samen met liefdevolle vriendelijkheid of compassie wordt beoefend.

Zinnen die in deze meditatie ondermeer als een mantra worden herhaald zijn:

“Ik besef dat ik niet alles kan controleren. Dat ik het leven mag nemen zoals het zich ontvouwt. Dat ik van daaruit met wijsheid en vriendelijkheid mag handelen”

en

“Ik wens dat je vrij bent van alle vormen van lijden, Ondanks mijn wens weet ik dat je te maken hebt met vormen van pijn. Ik ben niet in staat het leven te controleren. Dat je liefdevol met de pijn om mag gaan”

Geleide meditatie gericht op Medevreugde

Net als bovengenoemde kwaliteiten is Medevreugde ook onderdeel van de Brahma Vihara, of ook wel de Vier Hartkwaliteiten. Medevreugde gaat over het vinden van geluk in de voorspoed bij de ander. Ook wel blij zijn als de ander blij is. Als tegengif tegen vormen van jaloezie en afgunst.

In deze meditatie wordt je gevraagd om je af te stemmen op de voorspoed van anderen. Onder meer de volgende zinnen worden gereciteerd, als een vorm van mantra:

[NAAM]. Ik weet dat je voorspoed ervaart. Ik ben blij voor je. Dat je zelf ook deze vreugde mag ervaren. Dat je vreugde mag blijven voortgaan.

Geleide Latifa meditatie

De Latifa is oorspronkelijk een gebed uit het Sufisme en Gerjan heeft deze ter inspiratie gebruikt voor deze geleide meditatie.

In deze meditatie gaan we verschillende punten in ons lichaam bij langs. Bij ieder deel van ons lichaam hoort een bepaalde kwaliteit.

3 Minuten meditatie

Dit is al een oude opname, maar toch nog prettig om in korte tijd weer terug bij jezelf te komen.

Live opname meditatie + uitleg

Live opname van een geleide meditatie + Uitleg over ‘Juiste intentie’ zoals genoemd in het Boeddhistische Achtvoudige Pad.

Loslaten gehechtheden meditatie

Als we gevangen zitten in onprettige gevoelens als angst, verdriet of boosheid liggen hier gehechtheden aan ten grondslag. Deze geleide meditatie is er op gericht deze los te laten.

Geleide inzichtmeditatie

Ook dit is al een oude opname maar nog steeds een fijne geleide inzichtmeditatie. Deze zal in de toekomst nog vervangen worden door een nieuwe opname.

Gratis online meditatie cursus

Bekijk ook onze gratis online basiscursus Vipassana meditatie. Deze bestaat uit 3 video’s.

Agenda meditatieretraites

Bekijk onze agenda met meditatieretraites.

of lees hier meer over ‘leren mediteren‘.

Ontvang meditatie-inspiratie en aankondigingen van meditatielessen en retraites

Wij sturen af en toe: audio en video’s met geleide meditaties, meditatie gerelateerde tips, uitnodigingen voor onze meditatieactiviteiten en retraites.

Leren mediteren

Leren mediteren met onze gratis online meditatielessen. Hieronder de uitleg van Vipassana meditatie en hoe je moet Focussen.

Leren focussen

Uitleg en een geleide meditatie oefening voor het Focussen van Gendlin.

Uitleg Vipassana meditatie les 1

Leer de basis van Vipassana meditatie. Bekijk hier de volledige online cursus: Vipassana meditatie.

Favoriete geleide meditaties van internationaal bekende leraren

Hieronder enkele van onze favoriete Geleide meditaties van internationaal bekende leraren. Hierbij hebben we gekozen voor meditaties vanuit verschillende stromingen en met verschillende invalshoeken. Zo benadert Tara Brach het vooral vanuit de Vipassana meditatie, Thich Nhat Hanh legt vooral de nadruk op mindfulness en ‘verwonderend zijn’ terwijl Mooji de meditatie vooral vanuit de Non-dualiteit begeleid. Allen even bijzonder om te luisteren.

Weet jij ook nog een Geleide meditatie? Laat een tip achter als reactie onderaan deze pagina!

Mooji – Geleide Advaita Meditatie

Een geleide meditatie vanuit de Advaita en Non-dualiteit. Mooji heeft een prachtige stem, fijn om naar te luisteren. Bij deze meditatie leer je onder andere om je identificaties te zien en los te laten. Word je (weer) bewust van wat voorbij komt, en wat je niet bent. Deze meditatie duurt 56 minuten. Een hele zit, maar de moeite waard.

Tara Brach – Geleide Vipassana Meditatie

Een geleide Vipassana meditatie. Tara Brach is de oprichter van de Insight Meditation Community in Washington.

Thich Nhat Hanh – geleide Mindfulness Meditatie

Thich Nhat Hanh is Zen boeddhist en volgens ons ‘meester in mindfulness en dankbaarheid/verwondering’. Thich Nhat Hanh geeft je aan het einde van de meditatie aan hoe je de mindfulness in het dagelijks leven kunt integreren.

Gratis online meditatie cursus

Bekijk ook onze gratis online basiscursus Vipassana meditatie. Deze bestaat uit 3 video’s.

Ontvang inspiratiemails

Blijf op de hoogte van nieuwe geleide meditaties en retraites.

Ontvang nieuwe geleide meditaties en retraite aankondigingen

Ontvang een e-mail als we een nieuwe geleide meditatie online hebben gezet en ontvang ook aankondigingen voor onze meditatielessen, cursussen en retraites.

2 thoughts on “Geleide Meditaties

 1. Beste Gerjan

  Mijn naam is Rob, 67 jaar en woonachtig in Amsterdam (en net gepensioneerd.)
  Waarom ik dat laatste erbij vermeld, komt voort uit het feit dat ik nu nog meer energie en tijd kan stoppen in zelfontplooiing.

  Ik schrijf je omdat ik je graag wil laten weten dat ik regelmatig naar je geleide meditaties luister en daardoor veel in mijzelf tegenkom, oa. verdriet , maar ook vreugde etc.
  Ook heb ik geboeid gekeken naar je retraite ervaring in Zwitserland. Ik vond het zo mooi te zien hoe je met heldere bewoordingen je ervaringen deelt. Ik herken daar veel in, hoewel ik lang niet zo ervaren ben in meditatie en mindfulness.
  Ik wil je hiervoor hartelijk danken!
  Ik hoop, dat als de corona getemperd is , en het Instituut in Zwolle weer open is, ik een keer een meditatie avond/dag kan meemaken.
  Ik blijf je volgen en wens je het beste toe.
  Groet Rob van der Made

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie