retraites & meditatiedagen

Met name vipassana, stilte retraites gecombineerd met b.v. yoga

Regelmatig verzorgen wij meditatieretraites in Nederland. Met name stilte retraites (Vipassana retraites) of combinaties hiervan met bijvoorbeeld yoga of bepaalde thema’s zoals liefdevolle vriendelijkheid en compassie. Hieronder een overzicht van ons actuele retraite aanbod:

Let op. Doordat de retraites binnen enkele minuten al vol zitten hanteren we een aangepaste procedure voor het aanmelden:
1. Via de nieuwsbrief wordt een vooraankondiging gedaan van een nieuwe retraite. Hierin staat een datum en tijdstip waarin je een nieuwe mail krijgt toegestuurd met een aanmeldformulier.
2. In de tweede mail die je ontvangt staat een link naar een aanmeldformulier. Houd er rekening mee dat bij het aanmelden ook wordt gevraagd naar eventuele beperkingen en je ervaring met meditatie en retraites. Ook dien je het basisbedrag (exclusief dana) direct te betalen via internetbankieren.

schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe retraites.

BLIJF OP DE HOOGTE

ONTVANG E-MAILS VOOR NIEUWE RETRAITES

Blijf op de hoogte van nieuwe retraites en ontvang inspiratie e-mails.

Retraite agenda

Vipassana retraite Dingeman Gerjan

Vipassana retraite 2022 - Stilte retraite

Donderdag 30 juni t/m zondag 3 juli 2022 – Handel
Vipassana retraite met yoga begeleid door Dingeman Boot en Gerjan Schoemaker.
Verlengde weekend retraite in stilte.
Locatie: Wordt nader bekend gemaakt.

Advaita boeddhisme meditatie

Neo advaita, vedanta en boeddhisme Meditatiedag

Thema: Neo advaita, advaita vedanta en boeddhisme.
Begeleid door Gerjan Schoemaker en Vicky Aartsen. 11 juni 2021.

Locatie: De Ruimte, Centrum voor Bewustzijnontwikkeling, Amsterdam

Ademwerk met ademcirkel

Verbonden Ademwerk & Meditatie dag

Ademcirkel met verbonden ademwerk, meditatie en gerelateerde oefeningen.
Begeleid door Sanne van Leeuwen, Gerjan Schoemaker en ondersteunende ademcoaches. 2 juli 2021

Locatie: De Ruimte, Centrum voor Bewustzijnontwikkeling, Amsterdam

Viranani

Metta Meditatiedag met zuster Virañani

Meditatiedag gericht op het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid.
Begeleid door zuster Virañani. Zij is een dhammalerares uit de Verenigde Staten (Hawaii) en leeft als non in Myanmar. 7 augustus 2021.

Locatie: De Terp, Zwolle (ook te volgen via online livestream)

Meditatie cursus

Weekend: Meditatie Cursus

Meditatie Cursus; leren mediteren in één weekend.
Leer diverse meditatietechnieken, de achterliggende psychologie en filosofie en hoe je moet omgaan met wat je tegenkomt. 25 en 26 september.

Locatie: De Ruimte, Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling Amsterdam

opleiding meditatieleraar

Meditatie opleiding; Een transformerend proces van 1,5 jaar

Een brede Meditatie opleiding waarbij je wordt opgeleid tot meditatieleraar, maar waarbij je vooral ook flink aan de slag gaat met je eigen proces. Met onder meer uiteenlopende meditatietechnieken, ademwerk, mindful yoga, psychologie en filosofie. Start 23 oktober.

Locatie: De Ruimte, Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling Amsterdam

Vipassana retraite met Yin Restorative Yoga

Vipassana retraite met Restorative- en Yin yoga

Vipassana retraite met Restorative- en Yin yoga.
Begeleid door Gerjan Schoemaker en Tamara van Well.
Locatie: Voormalig Retraitecentrum Helios, Heerde.
Deze stilte retraite wordt opnieuw ingepland, VERMOEDELIJK NIET EERDER DAN 2022 of 2023

Retraites waarvan nieuwe data bekend wordt gemaakt

Onderstaande retraites zijn geannuleerd. We verwachten binnen enkele weken hiervoor nieuwe data en locaties bekend te maken.

Metta retraite

Brahma Vihara + Vipassana retraite 2021 / 2022 - Weekretraite

Hart- en Inzicht-meditatie retraite begeleid door Gerjan Schoemaker.
Metta (liefdevolle vriendelijkheid), Karuna (compassie), Mudita (medevreugde) en Upekkha (gelijkmoedigheid) gecombineerd met Samatha (concentratie) en Vipassana (inzicht) meditaties.
– DOOR VERANDERINGEN IN PLANNING EN ACTIVITEITEN IS HET NOG NIET BEKEND WANNEER DEZE RETRAITE WEER PLAATS VINDT –
Meld je aan op de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van een nieuwe datum.

10 daagse Vipassana retraite

10 dagen Vipassana Retraite

Tien daagse Vipassana retraite in Nederland, begeleid door Gerjan Schoemaker.

– DEZE RETRAITE WORDT VERMOEDELIJK PAS IN 2021 OF 2022 AANGEBODEN –
Schrijf je in op de nieuwsbrief om een vooraankondiging en link naar het aanmeldformulier te ontvangen.

Meditatiedagen

Naast retraites organiseren wij ook meditatiedagen. Hieronder onze geplande evenementen:

Osho Dynamic Meditatie

Osho Dynamic Meditatiedag

Een Ochtend met onder andere Stilte meditaties, de Osho Dynamic Meditatie en mindful movements. De ochtend is van 9.30 uur tot 13.00 uur. Locatie Zwolle.
De exacte datum voor de volgende Osho dag is nog onbekend. Vermoedelijk zal er in 2021 niet nog een Oso dag plaatsvinden.

Wat voor soort retraites worden er gegeven?

Wij hebben de intentie om diverse meditatie retraites en meditatie workshops te verzorgen. Onze basis is Vipassana meditatie, maar daarnaast geven wij ook andere type retraites, eventueel in samenwerking met andere centra en leraren. Alle Vipassana retraites hebben een uniek thema of samenstelling. Zo hebben we retraites gericht op weerstand en verlangens, gericht op het ontwikkelen van de hartkwaliteiten en een Vipassana retraite gecombineerd met Kundalini yoga.

Wat is een stilte retraite?

De stilte retraites die wij verzorgen zijn vaak op basis van Vipassana meditatie. Af en toe hebben we ook stilte retraites gecombineerd met andere meditatie vormen. Alle retraites zijn voor de deelnemers overwegend in stilte zodat je echt naar binnen kunt keren. Het is vaak zelfs aan te bevelen om ook andere vormen van communicatie zoals oogcontact tot een minimum te beperken. Om tot diepere concentratie en opmerkzaamheid te komen, is het bevorderlijk om de mind tot verstilling te krijgen. Zodra we contact hebben met anderen zet dit vaak, ongewenst, gedachten en gevoelens in gang waardoor we minder makkelijk tot deze stilte kunnen komen. Onrustige of analyserende gedachten zijn als een sluier die ons belemmeren om helder te kijken naar wat zich aandient. Het belemmert ons op tot diepgaande inzichten te komen.

Wat is een Vipassana retraite?retraites

De Vipassana retraites (een vorm van Boeddhistische retraites) die wij verzorgen zijn voor de deelnemers vrijwel volledig in stilte en voor een groot gedeelte ook volgens traditioneel Theravada Boeddhistische richtlijnen. Het programma bij een Vipassana retraite bestaat met name uit afwisselend Vipassana zitmeditatie en Vipassana loopmeditatie. Meestal worden de Vipassana retraites nog gecombineerd met andere oefeningen zoals Yoga, Mindful Movements, Metta Meditatie en Mantra’s zingen. Deze zijn bij onze Vipassana retraites echter slechts aanvullend, tenzij dit nadrukkelijk bij de specifieke retraite staat aangegeven.

Hoe ziet het retraite programma eruit?

Wij hebben veelal een vrij vol programma zodat je met toewijding, aandachtig met het meditatieproces kunt bezig zijn. Daarvoor is het wel belangrijk dat daarvoor de nodige bereidheid en motivatie aanwezig is. Er zijn veel meditatiesessies waarbij afwisselend 45 minuten zitmeditatie en loopmeditatie wordt beoefend. Vaak is er eenmaal per dag een Dhamma lezing (een inspirerend verhaal, veelal met een Boeddhistisch thema maar op seculiere wijze verteld, dus zonder dogma’s en geloof aspecten). Bij veel retraite centra wordt verwacht dat je eenmaal per dag ook werkmeditatie (ook wel Karma yoga genoemd) beoefend, maar dat verschilt dus per retraite. Bij de meeste retraites die wij organiseren wordt twee maal per dag yoga beoefend, welke vorm varieert per retraite en leraar. De yoga beoefening is niet volgens de traditioneel Boeddhistische leer waarop wij onze retraites baseren, maar wij zien de beoefening van yoga en ook andere bewegingsmethoden als een waardevolle toevoeging aan het meditatieproces. Deze opzet waarbij yoga en meditatie in een retraite wordt gecombineerd is geïnspireerd op de methoden van Vipassana leraar Dingeman Boot, waarbij Gerjan Schoemaker in de leer is geweest. De laatste retraite dag wordt vaak afgesloten met andere technieken dan Vipassana meditatie. Waaronder het beoefenen van Metta meditatie en het zingen van mantra’s.

Welke Boeddhistische stroming?

Oprichter Gerjan Schoemaker heeft zich vooral verdiept in het Theravada Boeddhisme, welke hij veelal op seculiere wijze interpreteert en doorgeeft (zonder dogma’s en geloof). Dit is dan ook veelal de basis van waaruit onderricht wordt gegeven en de basis voor de vormgeving van de Vipassana retraites. Gerjan verdiept zich daarnaast ook in de leer van de Advaita Vedanta en is verder breed opgeleid waardoor hij ook veel heden ten daagse meditatietechnieken overdracht en Oosterse filosofie en psychologie weet te verbinden met de Westerse wetenschap en methoden. Gerjan heeft zelf ook meditaties ontwikkeld.

Waarom een retraite?

Vipassana betekent Inzicht. Vipassana-meditatie is dan ook hetzelfde als Inzicht-meditatie. Tijdens een Vipassana retraite proberen we tot diepere inzichten te komen. Door meerdere dagen achtereenvolgens te mediteren komt de geest tot kalmte, tot een grotere opmerkzaamheid en concentratie. Vanuit deze helderheid kunnen we meer helder kijken. Opmerkzaamheid, of ook wel mindfulness, kan oppervlakkig zijn als we kortere tijd mediteren, zoals we bijvoorbeeld dagelijks 20 tot 60 minuten mediteren. We ontwikkelen dan wel mindfulness voor wat zich aan de oppervlakte aandient, maar komen dan niet tot verdieping. Als we echter enkele dagen lang mediteren, krijgt onze opmerkzaamheid meer kracht en merkt het meer op dan enkel de bovenste laag. Je gaat onder andere daarmee onderliggende patronen herkennen en komt tot andere verdiepende inzichten. Dit doen tijdens de meditatie niet door het (bewust) analyseren met behulp van onze gedachten. Het is juist een ‘helder zien’. Het is zelfs zo dat doordat we meer tot verstilling komen, de sluier van onze gedachten wegvallen en we zo tot deze heldere staat van ervaren komen.

Volgens Gerjan Schoemaker zijn de effecten van meditatie op grofweg drie niveaus:

  • Meditatie op praktisch niveau: Mediteren om te komen tot onder andere rust, ontspanning en bijvoorbeeld het ontwikkelen van concentratie en compassie.
  • Meditatie op psychologisch niveau: Mediteren om inzicht te krijgen in je eigen gedachtepatronen, overtuigingen, conditioneringen, percepties, gevoelens en dergelijke. Vanuit dit inzicht is het mogelijk je systeem fundamenteel te veranderen.
  • Meditatie op filosofisch of spiritueel niveau: Inzicht in dat er geen permanent Zelf te vinden is in het pakketje wat we doorgaans voor een Zelf aannemen (Anatta) en dat het leidt tot vormen van lijden als je je hiermee identificeert en aan hecht. Inzicht in alle vormen van Dukkha (ongemak, stress en alle andere vormen van lijden). Inzicht in dat alles veranderlijk is, terwijl we geneigd zijn dingen als permanent en als vaste vorm aan te nemen. Verdieping hierin biedt een ander perspectief van kijken naar de dingen en leidt mogelijk tot volledige transformatie.

Hoewel de meeste mensen voor zichzelf de drie niveaus vaak als doel doorlopen (mensen beginnen vaak met meditatie vanuit praktisch oogpunt, vervolgens krijgen ze meer inzicht in hoe hun mind werkt om vervolgens tot verdere verdieping te komen). Maar bewust of onbewust ontwikkel je alle drie deze niveaus tijdens een Vipassana retraite.

Concrete effecten meditatie

Mensen die nog nooit een retraite hebben gedaan zijn vooral benieuwd naar de concrete effecten op praktisch niveau. Daarvan moet gezegd worden dat dit per persoon verschilt. Vaak hoor ik bij mensen dat als ze een retraite uitkomen dat ze zich kalm en helder voelen. Soms zelfs extatisch. Ze maken weer nieuwe keuzes in het leven doordat ze dichter bij zichzelf komen. Ze weten echt wat wat ze willen en wat goed en niet goed voor ze is. Andere mensen komen blokkades tegen tijdens retraites. Dit kan soms onverwacht en confronterend zijn. Sommige verwerken deze blokkades tijdens een retraite, terwijl bij anderen diepere lagen zichtbaarder zijn geworden en er op dat moment een nieuw proces in gang wordt gezet. Je kunt je voorstellen dat je dan op een andere manier een retraite beleeft en uit een retraite komt.

Wat kost een retraite?

De kosten variëren per retraite. Enkele retraites hebben een ‘all in’ prijs, en anderen zijn op basis van Dana. Bij retraites op basis van Dana worden de vaste kosten (de kosten voor het verblijf in het meditatiecentrum, het eten en het verblijf van de leraren) van te voren in rekening gebracht, maar krijgt de leraar en/of organisatie niets. Jij als deelnemer bepaalt dan aan het einde van de retraite hoeveel je de leraar/organisatie wilt geven. Vaak wordt hier wel een richtbedrag aan gegeven, maar is mede afhankelijk van wat je kunt missen. Dana is een oefening in het cultiveren van vrijgevigheid. Karma yoga (lees hieronder) is ook een vorm van Dana.

Wij hebben de intentie om regelmatig ‘goedkope retraites’ binnen Nederland aan te bieden omdat wij er voor staan dat zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid hebben deel te kunnen nemen.

Waar worden de retraites gegeven?Meditatiecentrum Loenen

Tot nu toe worden alle retraites in Nederland gegeven. De retraites voor 2019 worden vermoedelijk bij Sada Shiva Dham in Loenen, en bij Huize Elisabeth Denekamp gegeven. De locatie van iedere retraite staat aangegeven als je doorklikt op de specifieke retraite.

Retraites in Nederland?

Voorlopig organiseren wij al onze retraites in Nederland. Dit doen wij wel bij verschillende centra, in verschillende provincies. Onder andere bij voormalig klooster De Weyst in Handel (Noord-Brabant), ashram Sada Diva Shiva Dham in Loenen (Gelderland), De Boonakker in Beerze (Overijssel) en retraitecentrum Helios in Heerde (Gelderland).

Wat is Karma Yoga bij een retraitecentrum?

Vrijgevigheid is in vele stromingen, zoals ook in het Boeddhisme, een belangrijke pijler. Met Karma Yoga doe je als het ware vrijwilligers werk voor het retraitecentrum waar de retraite wordt gegeven. Het doen van Karma Yoga bij het retraitecentrum draagt bij aan je pad tot bevrijding. Bovendien kunnen de retraitecentra waar het gewoon is om Karma Yoga te verrichten, de kosten van een retraite relatief laag houden.

Weekend retraites

Veel retraites die wij verzorgen zijn weekend retraites (vrijdagavond tot zondagavond) of verlengde weekend retraites (donderdagavond tot zondagavond). Onze voorkeur gaat vaak uit naar minimaal 3 dagen, omdat de meeste mensen deze tijd wel nodig hebben om de mind echt tot verstilling te laten komen.

Wie begeleiden de meditatieretraites?

Gerjan Schoemaker MeditatieleraarMeditatieleraar Gerjan Schoemaker zal vrijwel altijd bij de retraites aanwezig zijn, al dan niet samen met een andere leraar. Bekijk bij iedere specifieke retraite wie de begeleiders zijn.

Archief retraites en meditatiedagen

osho buddha meditatiedag

Meditatiedag Osho & Boeddha

Een (stilte)meditatiedag met als thema ‘Bevrijding volgens Osho en Boeddha’. Deze dag beoefenen we onder meer de Osho Dynamic Meditatie.

Algemeen veel gestelde vragen over retraites

Wat is een stilte retraite?

Als deelnemer wordt je gevraagd om niet te praten, te lezen of te schrijven. Op deze manier kan je mind tot verstilling komen en kunnen we pas helder kijken. Dat bevordert het proces om alle verschijnselen te zien zoals ze werkelijk zijn en om tot inzichten te komen. Bekijk hierboven de agenda.

 

Wat is een Vipassana retraite?

Tijdens een Vipassana retraite mediteren we meerdere dagen. Vipassana retraites zijn veelal in stilte. Vipassana betekent ook wel inzicht. Tijdens Vipassana retraites proberen we inzicht te krijgen in de are aard van alle verschijnselen. Bekijk hierboven de agenda.

 

Wat is een weekend retraite?

Een weekend retraite is een hele korte retraite van slechts twee dagen. Vaak worden er ook iets langere retraites gegeven van ongeveer drie dagen, omdat de ervaring leert dat twee dagen net iets te kort is om de mind helemaal tot verstilling te krijgen. Vaak hebben we daar wel 1,5 dag of meer voor nodig, en dan is de retraite al afgelopen. Deze retraites noemen wij ook wel ‘verlengde weekend retraites’. Bekijk hierboven de agenda.


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie