Vipassana retraites en stilte retraites met meditatie en yoga
Overzicht vipassana en stilte retraites gecombineerd met yoga.
Retraites om je meditatieproces te verdiepen en inzichten op te doen. De meditatieretraites worden op verschillende locaties in Nederland georganiseerd en begeleid. Het betreffen met name stilte retraites zoals mindfulness retraites en vipassana retraites, of combinaties hiervan met bijvoorbeeld yoga. Ook retraites met een specifiek thema zoals liefdevolle vriendelijkheid en compassie. Hieronder een overzicht van het actuele retraite aanbod:
Let op. Doordat de retraites binnen enkele minuten al vol zitten wordt er nu een aangepaste procedure gehanteerd voor het aanmelden:
1. Via de nieuwsbrief wordt een vooraankondiging gedaan van een nieuwe retraite. Hierin staat een datum en tijdstip waarin je een nieuwe mail krijgt toegestuurd met een aanmeldformulier.
2. In de tweede mail die je ontvangt staat een link naar een aanmeldformulier. Houd er rekening mee dat je direct wordt gevraagd om online een betaling te doen via iDeal of Bancontact.
schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe retraites.
Retraite agenda
Reviews
Pascal van der Zwaan
De stilte-retraite die ik mocht volgen was een bijzonder rijke ervaring, die zich nog steeds aan het verdiepen is. De begeleiding van Gerjan en Tamara was liefdevol en waarachtig. In hun aanwezigheid ontstond op een natuurlijke wijze de veilige bedding voor diepgang in mijn proces. De combinatie van meditatie en restorative yoga was heel fijn en helend. Een aanrader!
Maike Timmer
Ik verdwaalde en kwam weer thuis. De stilte-retraite was een hele diepe spirituele ervaring welke heel liefdevol en professioneel werd begeleid door Gerjan en Tamara. Een aanrader als je wil bijdragen aan het helen van de wereld. Daarnaast is de opleiding tot meditatieleraar een enorme verrijking voor je leven.
Agenda voor de komende tijd
Naast retraites worden ook meditatiedagen, cursussen, een opleiding en andere activiteiten georganiseerd. Hieronder een kort overzicht van de geplande evenementen:
Archief (wordt mogelijk later opnieuw aangeboden)
Uitleg en meer informatie over de retraites
Wat voor soort retraites worden er gegeven?
Wij hebben de intentie om diverse meditatie retraites en meditatie workshops te verzorgen. Onze basis is Vipassana meditatie, maar daarnaast geven wij ook andere type retraites, eventueel in samenwerking met andere centra en leraren. Alle Vipassana retraites hebben een uniek thema of samenstelling. Zo hebben we retraites gericht op weerstand en verlangens, gericht op het ontwikkelen van de hartkwaliteiten en een Vipassana retraite gecombineerd met Kundalini yoga.
Wat is een stilte retraite?
De stilte retraites die wij verzorgen zijn vaak op basis van Vipassana meditatie. Af en toe hebben we ook stilte retraites gecombineerd met andere meditatie vormen. Alle retraites zijn voor de deelnemers overwegend in stilte zodat je echt naar binnen kunt keren. Het is vaak zelfs aan te bevelen om ook andere vormen van communicatie zoals oogcontact tot een minimum te beperken. Om tot diepere concentratie en opmerkzaamheid te komen, is het bevorderlijk om de mind tot verstilling te krijgen. Zodra we contact hebben met anderen zet dit vaak, ongewenst, gedachten en gevoelens in gang waardoor we minder makkelijk tot deze stilte kunnen komen. Onrustige of analyserende gedachten zijn als een sluier die ons belemmeren om helder te kijken naar wat zich aandient. Het belemmert ons op tot diepgaande inzichten te komen.
Wat is een Vipassana retraite?
De Vipassana retraites (een vorm van Boeddhistische retraites) zijn voor de deelnemers vrijwel volledig in stilte en voor een groot gedeelte ook volgens traditioneel Theravada Boeddhistische richtlijnen. Het programma bij een Vipassana retraite bestaat met name uit afwisselend Vipassana zitmeditatie en Vipassana loopmeditatie. Meestal worden de Vipassana retraites nog gecombineerd met andere oefeningen zoals Yoga, Mindful Movements, Metta Meditatie en Mantra’s zingen. Deze zijn bij onze Vipassana retraites echter slechts aanvullend, tenzij dit nadrukkelijk bij de specifieke retraite staat aangegeven. Vaak wordt bij een Vipassana retraite eerst wel begonnen met vormen van concentratie-meditatie om zo de mind eerst meer tot verstilling te krijgen.
Hoe ziet het retraite programma eruit?
Het betreft veelal een vrij vol programma zodat je met toewijding, aandachtig met het meditatieproces kunt bezig zijn. Er zijn veel meditatiesessies waarbij afwisselend 45 minuten zitmeditatie en loopmeditatie wordt beoefend. Vaak is er eenmaal per dag een Dhamma lezing (een inspirerend verhaal, veelal met een Boeddhistisch thema maar op seculiere wijze verteld, dus zonder dogma’s en geloof aspecten). Bij veel retraite centra wordt verwacht dat je eenmaal per dag ook werkmeditatie (ook wel Karma yoga genoemd) beoefend. Dit verschilt dus per retraite en daarbij wordt afgestemd op de regels en wensen van het betreffende retraitecentrum. Bij de meeste retraites wordt twee maal per dag yoga beoefend. Welke yogastijl varieert per retraite en leraar. De yoga beoefening is niet volgens de traditioneel Boeddhistische leer waarop de retraites zijn gebaseerd, maar de beoefening van yoga en ook andere bewegingsmethoden zijn een waardevolle toevoeging aan het meditatieproces. Deze opzet waarbij yoga en meditatie in een retraite wordt gecombineerd is geïnspireerd op de methoden van Vipassana leraar Dingeman Boot, waarbij Gerjan Schoemaker in de leer is geweest. De laatste retraite dag wordt vaak afgesloten met andere technieken dan Vipassana meditatie. Waaronder het beoefenen van Metta meditatie en het zingen van mantra’s.
Welke Boeddhistische traditie of stroming?
Oprichter Gerjan Schoemaker heeft zich vooral verdiept in het Theravada Boeddhisme, welke hij veelal op seculiere wijze interpreteert en doorgeeft (zonder dogma’s en geloof). Dit is dan ook veelal de basis van waaruit onderricht wordt gegeven en de basis voor de vormgeving van de Vipassana retraites. Gerjan verdiept zich daarnaast ook in de leer van de Advaita Vedanta en is verder breed opgeleid waardoor hij ook veel heden ten daagse meditatietechnieken overdracht en Oosterse filosofie en psychologie weet te verbinden met de Westerse wetenschap en methoden. Gerjan heeft zelf ook meditaties ontwikkeld.
Waarom een retraite?
Vipassana betekent Inzicht. Vipassana-meditatie is dan ook hetzelfde als Inzicht-meditatie. Tijdens een Vipassana retraite heb je de intentie om tot diepere inzichten te komen. Door meerdere dagen achtereenvolgens te mediteren komt de geest tot kalmte, tot een grotere opmerkzaamheid en concentratie. Vanuit deze helderheid kun je meer helder kijken. Opmerkzaamheid, of ook wel mindfulness, kan oppervlakkig zijn als je kortere tijd mediteert, zoals je bijvoorbeeld dagelijks 20 tot 60 minuten mediteert. Je ontwikkelt dan wel mindfulness, maar je komt dan niet altijd tot verdieping. Als je echter enkele dagen lang mediteert, krijgt de concentratie en opmerkzaamheid meer kracht. Je merkt dan meer op dan enkel in de bovenste laag waar je normaal niet aan voorbij gaat. Je gaat onder andere daarmee onderliggende patronen herkennen en komt tot andere verdiepende inzichten. Dit doe je tijdens de meditatie niet door het (bewust) analyseren met behulp van gedachten. Het is juist een ‘helder zien’ en meer een vorm van ‘herkennen’. Het is zelfs zo dat doordat je meer tot verstilling komt, de sluiers van onze gedachten wegvallen en je zo tot deze heldere staat van ervaren komt.
Volgens Gerjan Schoemaker zijn de effecten van meditatie op grofweg drie niveaus:
- Meditatie op praktisch niveau: Mediteren om te komen tot onder andere rust, ontspanning en bijvoorbeeld het ontwikkelen van concentratie en compassie.
- Meditatie op psychologisch niveau: Mediteren om inzicht te krijgen in je eigen gedachtepatronen, overtuigingen, conditioneringen, percepties, gevoelens en dergelijke. Vanuit dit inzicht is het mogelijk je systeem fundamenteel te veranderen.
- Meditatie op filosofisch of spiritueel niveau: Inzicht in dat er geen permanent Zelf te vinden is in het pakketje wat we doorgaans voor een Zelf aannemen (Anatta) en dat het leidt tot vormen van stress en lijden als je je hiermee identificeert en aan hecht. Inzicht in alle vormen van Dukkha (ongemak, stress en alle andere vormen van stress en lijden). Inzicht in dat alles veranderlijk is, terwijl we geneigd zijn dingen als permanent en als vaste vorm aan te nemen. Verdieping hierin biedt een ander perspectief van kijken naar de dingen en leidt mogelijk tot volledige transformatie.
Hoewel de meeste mensen voor zichzelf de drie niveaus vaak als doel doorlopen (mensen beginnen vaak met meditatie vanuit praktisch oogpunt, vervolgens krijgen ze meer inzicht in hoe hun mind werkt om vervolgens tot verdere verdieping te komen). Maar bewust of onbewust ontwikkel je alle drie deze niveaus tijdens een Vipassana retraite.
Concrete effecten meditatie
Mensen die nog nooit een retraite hebben gedaan zijn vooral benieuwd naar de concrete effecten op praktisch niveau. Daarvan moet gezegd worden dat dit per persoon verschilt. Vaak hoor ik bij mensen dat als ze een retraite uitkomen dat ze zich kalm en helder voelen. Soms zelfs extatisch. Ze maken weer nieuwe keuzes in het leven doordat ze dichter bij zichzelf komen. Ze weten echt wat wat ze willen en wat goed en niet goed voor ze is. Andere mensen komen blokkades tegen tijdens retraites. Dit kan soms onverwacht en confronterend zijn. Sommige verwerken deze blokkades tijdens een retraite, terwijl bij anderen diepere lagen zichtbaarder zijn geworden en er op dat moment een nieuw proces in gang wordt gezet. Je kunt je voorstellen dat je dan op een andere manier een retraite beleeft en uit een retraite komt.
Wat kost een retraite?
De kosten variëren per retraite. Enkele retraites hebben een ‘all in’ prijs, en anderen zijn op basis van Dana. Bij retraites op basis van Dana worden de vaste kosten (de kosten voor het verblijf in het meditatiecentrum, het eten en het verblijf van de leraren) van te voren in rekening gebracht, maar krijgt de leraar en/of organisatie vooraf niets. Jij als deelnemer bepaalt dan aan het einde van de retraite hoeveel je de leraar/organisatie wilt geven. Soms wordt hiervoor wel een richtbedrag aan gegeven, maar het is vooral voor jezelf een oefening. Dana is een oefening in het cultiveren van vrijgevigheid. Dana is dan ook een tegengif voor gehechtheid. Karma yoga (lees hieronder) is ook een vorm van Dana.
Wij hebben de intentie om regelmatig ‘goedkope retraites’ binnen Nederland aan te bieden omdat wij er voor staan dat zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid hebben deel te kunnen nemen. Het uitgangspunt is dat iedereen moet kunnen deelnemen.
Waar worden de retraites gegeven?
Tot nu toe worden alle retraites in Nederland gegeven. De retraites vanaf 2022 worden vermoedelijk bij Sada Shiva Dham in Loenen of De Weyst in Handel gegeven. De locatie van iedere retraite staat aangegeven als je doorklikt op de specifieke retraite.
Retraites in Nederland?
Voorlopig worden all retraites in Nederland georganiseerd. Deze vinden plaats bij verschillende centra, in verschillende provincies. Onder andere bij voormalig klooster De Weyst in Handel (Noord-Brabant), ashram Sada Diva Shiva Dham in Loenen (Gelderland), De Boonakker in Beerze (Overijssel) en retraitecentrum Helios in Heerde (Gelderland).
Wat is Karma Yoga bij een retraitecentrum?
Vrijgevigheid is in vele stromingen, zoals ook in het Boeddhisme, een belangrijke pijler. Met Karma Yoga doe je als het ware vrijwilligers werk voor het retraitecentrum waar de retraite wordt gegeven. Het doen van Karma Yoga bij het retraitecentrum draagt bij aan je pad tot bevrijding. Bovendien kunnen de retraitecentra waar het gewoon is om Karma Yoga te verrichten, de kosten van een retraite relatief laag houden.
Weekend retraites
Veel retraites zijn weekend retraites (vrijdagavond tot zondagavond) of verlengde weekend retraites (donderdagavond tot zondagavond). Onze voorkeur gaat vaak uit naar minimaal 3 dagen, omdat de meeste mensen deze tijd wel nodig hebben om de mind echt tot verstilling te laten komen.
Wie begeleiden de meditatieretraites?
Meditatieleraar Gerjan Schoemaker zal vrijwel altijd bij de retraites aanwezig zijn, al dan niet samen met een andere leraar. Bekijk bij iedere specifieke retraite wie de begeleiders zijn.
Archief retraites en meditatiedagen
Algemeen veel gestelde vragen over retraites
Wat is een stilte retraite?
Als deelnemer wordt je gevraagd om niet te praten, te lezen of te schrijven. Op deze manier kan je mind tot verstilling komen en kunnen we pas helder kijken. Dat bevordert het proces om alle verschijnselen te zien zoals ze werkelijk zijn en om tot inzichten te komen. Bekijk hierboven de agenda.
Wat is een Vipassana retraite?
Tijdens een Vipassana retraite mediteren we meerdere dagen. Vipassana retraites zijn veelal in stilte. Vipassana betekent ook wel inzicht. Tijdens Vipassana retraites proberen we inzicht te krijgen in de are aard van alle verschijnselen. Bekijk hierboven de agenda.
Wat is een weekend retraite?
Een weekend retraite is een hele korte retraite van slechts twee dagen. Vaak worden er ook iets langere retraites gegeven van ongeveer drie dagen, omdat de ervaring leert dat twee dagen net iets te kort is om de mind helemaal tot verstilling te krijgen. Vaak hebben we daar wel 1,5 dag of meer voor nodig, en dan is de retraite al afgelopen. Deze retraites noemen wij ook wel ‘verlengde weekend retraites’. Bekijk hierboven de agenda.