fbpx

Retraites

Regelmatig verzorgen wij meditatieretraites in Nederland. Met name stilte retraites (Vipassana retraites) of combinaties hiervan met bijvoorbeeld yoga of bepaalde thema’s zoals liefdevolle vriendelijkheid en compassie. Hieronder een overzicht van ons actuele aanbod retraites:

BLIJF OP DE HOOGTE

ONTVANG E-MAILS VOOR NIEUWE RETRAITES

Blijf op de hoogte van nieuwe retraites en ontvang inspiratie e-mails.

Vipassana retraite met Yin Restorative Yoga

Vipassana retraite met Restorative- en Yin yoga

Vipassana retraite Restorative- en Yin yoga
Begeleid door Gerjan Schoemaker en Tamara van Well
Stilte retraite van 5 t/m 8 november 2020

Retraites waarvan nieuwe data bekend wordt gemaakt

Onderstaande retraites zijn geannuleerd. We verwachten binnen enkele weken hiervoor nieuwe data en locaties bekend te maken.

Dingeman Boot Vipassana retraite

Vipassana retraite 2020 - Stilte retraite

Vipassana retraite geleid door Dingeman Boot en Gerjan Schoemaker.
Verlengde weekend retraite in stilte van 21 t/m 24 mei 2020.
Deze retraite is geannuleerd vanwege Corona!
Meld je aan op de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van een nieuwe datum.
Deze wordt vermoedelijk in september of oktober bekend gemaakt.

Metta retraite

Brahma Vihara + Vipassana retraite 2021 - Weekretraite

Hart- en Inzicht-meditatie retraite begeleid door Gerjan Schoemaker.
Metta (liefdevolle vriendelijkheid), Karuna (compassie), Mudita (medevreugde) en Upekkha (gelijkmoedigheid) gecombineerd met Samatha (concentratie) en Vipassana (inzicht) meditaties.
– DEZE RETRAITE WORDT VERMOEDELIJK IN APRIL 2021 WEER AANGEBODEN –
Meld je aan op de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van een nieuwe datum.
Deze wordt vermoedelijk in september of oktober bekend gemaakt.

10 daagse Vipassana retraite

10 dagen Vipassana Retraite

Tien daagse Vipassana retraite in Nederland, begeleid door Gerjan Schoemaker.

– DEZE RETRAITE WORDT VERMOEDELIJK PAS IN 2021 AANGEBODEN –

Meditatiedagen

Naast retraites organiseren wij ook meditatiedagen. Hieronder onze geplande evenementen:

Osho Dynamic Meditatie

Osho Dynamic Meditatiedag - 2020

Een Ochtend met onder andere Stilte meditaties, de Osho Dynamic Meditatie en mindful movements. De ochtend is van 9.30 uur tot 13.00 uur. Locatie Zwolle.
De exacte datum voor de volgende Osho dag is nog onbekend. Vermoedelijk pas in 2021.

Wat voor soort retraites worden er gegeven?

Wij hebben de intentie om diverse meditatie retraites en meditatie workshops te verzorgen. Onze basis is Vipassana meditatie, maar daarnaast geven wij ook andere type retraites, eventueel in samenwerking met andere centra en leraren. Alle Vipassana retraites hebben een uniek thema of samenstelling. Zo hebben we retraites gericht op weerstand en verlangens, gericht op het ontwikkelen van de hartkwaliteiten en een Vipassana retraite gecombineerd met Kundalini yoga.

Wat is een stilte retraite?

De stilte retraites die wij verzorgen zijn vaak op basis van Vipassana meditatie. Af en toe hebben we ook stilte retraites gecombineerd met andere meditatie vormen. Alle retraites zijn voor de deelnemers overwegend in stilte zodat je echt naar binnen kunt keren. Het is vaak zelfs aan te bevelen om ook andere vormen van communicatie zoals oogcontact tot een minimum te beperken. Om tot diepere concentratie en opmerkzaamheid te komen, is het bevorderlijk om de mind tot verstilling te krijgen. Zodra we contact hebben met anderen zet dit vaak, ongewenst, gedachten en gevoelens in gang waardoor we minder makkelijk tot deze stilte kunnen komen. Onrustige of analyserende gedachten zijn als een sluier die ons belemmeren om helder te kijken naar wat zich aandient. Het belemmert ons op tot diepgaande inzichten te komen.

Wat is een Vipassana retraite?

De Vipassana retraites (een vorm van Boeddhistische retraites) die wij verzorgen zijn voor de deelnemers vrijwel volledig in stilte en voor een groot gedeelte ook volgens traditioneel Theravada Boeddhistische richtlijnen. Het programma bij een Vipassana retraite bestaat met name uit afwisselend Vipassana zitmeditatie en Vipassana loopmeditatie. Meestal worden de Vipassana retraites nog gecombineerd met andere oefeningen zoals Yoga, Mindful Movements, Metta Meditatie en Mantra’s zingen. Deze zijn bij onze Vipassana retraites echter slechts aanvullend, tenzij dit nadrukkelijk bij de specifieke retraite staat aangegeven.

Waarom een retraite?

Vipassana betekent Inzicht. Vipassana-meditatie is dan ook hetzelfde als Inzicht-meditatie. Tijdens een Vipassana retraite proberen we tot diepere inzichten te komen. Door meerdere dagen achtereenvolgens te mediteren komt de geest tot kalmte, tot een grotere opmerkzaamheid en concentratie. Vanuit deze helderheid kunnen we meer helder kijken. Opmerkzaamheid, of ook wel mindfulness, kan oppervlakkig zijn als we kortere tijd mediteren, zoals we bijvoorbeeld dagelijks 20 tot 60 minuten mediteren. We ontwikkelen dan wel mindfulness voor wat zich aan de oppervlakte aandient, maar komen dan niet tot verdieping. Als we echter enkele dagen lang mediteren, krijgt onze opmerkzaamheid meer kracht en merkt het meer op dan enkel de bovenste laag. Je gaat onder andere daarmee onderliggende patronen herkennen en komt tot andere verdiepende inzichten. Dit doen tijdens de meditatie niet door het (bewust) analyseren met behulp van onze gedachten. Het is juist een ‘helder zien’. Het is zelfs zo dat doordat we meer tot verstilling komen, de sluier van onze gedachten wegvallen en we zo tot deze heldere staat van ervaren komen.

Volgens Gerjan Schoemaker zijn de effecten van meditatie op grofweg drie niveaus:

  • Meditatie op praktisch niveau: Mediteren om te komen tot onder andere rust, ontspanning en bijvoorbeeld het ontwikkelen van concentratie en compassie.
  • Meditatie op psychologisch niveau: Mediteren om inzicht te krijgen in je eigen gedachtepatronen, overtuigingen, conditioneringen, percepties, gevoelens en dergelijke. Vanuit dit inzicht is het mogelijk je systeem fundamenteel te veranderen.
  • Meditatie op filosofisch of spiritueel niveau: Inzicht in dat er geen permanent Zelf te vinden is in het pakketje wat we doorgaans voor een Zelf aannemen (Anatta) en dat het leidt tot vormen van lijden als je je hiermee identificeert en aan hecht. Inzicht in alle vormen van Dukkha (ongemak, stress en alle andere vormen van lijden). Inzicht in dat alles veranderlijk is, terwijl we geneigd zijn dingen als permanent en als vaste vorm aan te nemen. Verdieping hierin biedt een ander perspectief van kijken naar de dingen en leidt mogelijk tot volledige transformatie.

Hoewel de meeste mensen voor zichzelf de drie niveaus vaak als doel doorlopen (mensen beginnen vaak met meditatie vanuit praktisch oogpunt, vervolgens krijgen ze meer inzicht in hoe hun mind werkt om vervolgens tot verdere verdieping te komen). Maar bewust of onbewust ontwikkel je alle drie deze niveaus tijdens een Vipassana retraite.

Concrete effecten meditatie

Mensen die nog nooit een retraite hebben gedaan zijn vooral benieuwd naar de concrete effecten op praktisch niveau. Daarvan moet gezegd worden dat dit per persoon verschilt. Vaak hoor ik bij mensen dat als ze een retraite uitkomen dat ze zich kalm en helder voelen. Soms zelfs extatisch. Ze maken weer nieuwe keuzes in het leven doordat ze dichter bij zichzelf komen. Ze weten echt wat wat ze willen en wat goed en niet goed voor ze is. Andere mensen komen blokkades tegen tijdens retraites. Dit kan soms onverwacht en confronterend zijn. Sommige verwerken deze blokkades tijdens een retraite, terwijl bij anderen diepere lagen zichtbaarder zijn geworden en er op dat moment een nieuw proces in gang wordt gezet. Je kunt je voorstellen dat je dan op een andere manier een retraite beleeft en uit een retraite komt.

Wat kost een retraite?

De kosten variëren per retraite. Enkele retraites hebben een ‘all in’ prijs, en anderen zijn op basis van Dana. Bij retraites op basis van Dana worden de vaste kosten (de kosten voor het verblijf in het meditatiecentrum, het eten en het verblijf van de leraren) van te voren in rekening gebracht, maar krijgt de leraar en/of organisatie niets. Jij als deelnemer bepaalt dan aan het einde van de retraite hoeveel je de leraar/organisatie wilt geven. Vaak wordt hier wel een richtbedrag aan gegeven, maar is mede afhankelijk van wat je kunt missen. Dana is een oefening in het cultiveren van vrijgevigheid. Karma yoga (lees hieronder) is ook een vorm van Dana.

Wij hebben de intentie om regelmatig ‘goedkope retraites’ binnen Nederland aan te bieden omdat wij er voor staan dat zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid hebben deel te kunnen nemen.

Waar worden de retraites gegeven?Meditatiecentrum Loenen

Tot nu toe worden alle retraites in Nederland gegeven. De retraites voor 2019 worden vermoedelijk bij Sada Shiva Dham in Loenen, en bij Huize Elisabeth Denekamp gegeven. De locatie van iedere retraite staat aangegeven als je doorklikt op de specifieke retraite.

Retraites in Nederland?

Voorlopig organiseren wij al onze retraites in Nederland. Dit doen wij wel bij verschillende centra, in verschillende provincies.

Wat is Karma Yoga bij een retraitecentrum?

Vrijgevigheid is in vele stromingen, zoals ook in het Boeddhisme, een belangrijke pijler. Met Karma Yoga doe je als het ware vrijwilligers werk voor het retraitecentrum waar de retraite wordt gegeven. Het doen van Karma Yoga bij het retraitecentrum draagt bij aan je pad tot bevrijding. Bovendien kunnen de retraitecentra waar het gewoon is om Karma Yoga te verrichten, de kosten van een retraite relatief laag houden.

Weekend retraites

Veel retraites die wij verzorgen zijn weekend retraites (vrijdagavond tot zondagavond) of verlengde weekend retraites (donderdagavond tot zondagavond). Onze voorkeur gaat vaak uit naar minimaal 3 dagen, omdat de meeste mensen deze tijd wel nodig hebben om de mind echt tot verstilling te laten komen.

Wie verzorgen de meditatieretraites?

Gerjan Schoemaker MeditatieleraarMeditatieleraar Gerjan Schoemaker zal vrijwel altijd bij de retraites aanwezig zijn, al dan niet samen met een andere leraar. Voor 2019 en 2020 staat een Vipassana Retraite met Dingeman Boot op het programma. Mogelijk wordt er daarnaast in 2019 ook nog een retraite gegeven samen met een Kundalini Yoga leraar.

Archief retraites en meditatiedagen

osho buddha meditatiedag

Meditatiedag 25 Augustus 2018

Osho & Boeddha Meditatiedag
Een (stilte)meditatiedag met als thema ‘Bevrijding volgens Osho en Boeddha’.

Meer informatie over Vipassana en stilte retraites in Nederland.

Retraite gerelateerde artikelen:

Wat is een stilte retraite?

Als deelnemer wordt je gevraagd om niet te praten, te lezen of te schrijven. Op deze manier kan je mind tot verstilling komen en kunnen we pas helder kijken. Dat bevordert het proces om alle verschijnselen te zien zoals ze werkelijk zijn en om tot inzichten te komen.

Wat is een Vipassana retraite?

Tijdens een Vipassana retraite mediteren we meerdere dagen. Vipassana retraites zijn veelal in stilte. Vipassana betekent ook wel inzicht. Tijdens Vipassana retraites proberen we inzicht te krijgen in de are aard van alle verschijnselen.

Wat is een weekend retraite?

Een weekend retraite is een hele korte retraite van slechts twee dagen. Vaak worden er ook iets langere retraites gegeven van ongeveer drie dagen, omdat de ervaring leert dat twee dagen net iets te kort is om de mind helemaal tot verstilling te krijgen. Vaak hebben we daar wel 1,5 dag of meer voor nodig, en dan is de retraite al afgelopen. Deze retraites noemen wij ook wel ‘verlengde weekend retraites’.


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen retraites
- Meditatievideo's + Blogs
(o.a. verhalen en geleide meditaties)