fbpx

opleiding meditatieleraar

CRKBO KTNO Erkende Opleiding

Erkende meditatie opleiding met zowel traditionele als moderne methoden

✓ boeddhisme   ✓ advaita   ✓ vipassana   ✓ ademwerk   ✓ mindful yoga   ✓ oosterse filosofie en psychologie   ✓ beroepsopleiding op hbo niveau

Coach opleiding

De Meditatie Opleiding start weer in oktober 2024, zie hieronder de data en aanmeld mogelijkheid.
In januari 2024 starten we ook weer met de coach opleiding.
Wil je je vooral meer verdiepen in het coachen van mensen waarbij meditatie en oosterse psychologie een fundament is?
Met deze coach opleiding wordt je opgeleid tot ‘integraal essentiecoach’. In deze opleiding ga je ook diepgaand met jezelf aan de slag.

> MEER INFORMATIE OVER DEZE COACH OPLEIDING

Informatie meditatie opleiding

Tijdens deze erkende meditatie opleiding van één jaar word je opgeleid tot meditatieleraar en begeleider. Naast dat je wordt opgeleid tot meditatieleraar is deze opleiding ook transformerend als het gaat om je eigen proces. Je gaat met een grote verscheidenheid aan methoden aan de slag met jezelf en leert deze vervolgens ook door te geven. De meditaties en andere technieken komen voort uit eeuwenoude religies en filosofieën, en moderne psychologie. Je leert niet alleen uiteenlopende oefeningen, maar je doet ook veel kennis op van onder meer advaita en boeddhistische psychologie en filosofie. Gerjan Schoemaker is hoofddocent van de opleiding en daarnaast zijn er gespecialiseerde docenten voor ademwerk en advaita vedanta. Deze beroepsopleiding is op HBO niveau en is zowel geschikt voor beginners als gevorderden*.

Inhoud opleiding

 Wat je onder andere leert tijdens de opleiding:

  • concentratie-meditatie
  • vipassana-meditatie
  • meditation journeys
  • geleide meditaties
  • compassie meditaties
  • vreugde meditaties
  • loopmeditatie
  • mindfulness technieken
  • verbonden ademwerk
  • pranayama oefeningen
  • lichaamsbewustzijnsoefeningen
  • ontspanningsoefeningen
  • coaching methoden
  • zelfcoaching methoden
  • boeddhistische filosofie
  • boeddhistische psychologie
  • advaita vedanta achtergrond
  • neo advaita filosofie
  • moderne psychologie
  • lesgeven voor groepen
  • kennis van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten en contra-indicaties
  • het opzetten van je eigen praktijk en/of het aanbieden van je diensten als meditatiebegeleider

Docenten van deze opleiding

Gerjan Schoemaker meditatieleraar

Gerjan Schoemaker
hoofddocent

Vicky Aartsen | Advaita Vedanta

Vicky Aartsen
gastdocent advaita

Sanne van Leeuwen - ademwerk

Sanne van Leeuwen
gastdocent ademwerk

Informatieavonden over deze opleiding

Voor meer informatie en/of een kennismaking is het mogelijk om deel te nemen aan één van de informatieavonden over deze opleiding:

– Op donderdag(avond) 30 mei 2024 is er een online informatieavond 20.00 tot 21.00 uur. *
– Op vrijdagavond 27 september 2024 is er een informatieavond op de leslocatie in Amsterdam van 19.30 tot 21.00 uur. *
Tijdens deze avond ga je samen mediteren, wordt er inhoudelijk ingegaan over de opzet van de opleiding, is er ruimte voor vragen en kennismaking met hoofddocent Gerjan Schoemaker.

*Indien deze meditatie opleiding dan reeds vol zit wordt deze avond geannuleerd (ter indicatie, in de twee voorgaande jaren zat de opleiding rond juni/juli vol). Voor informatie kun je vooraf ook altijd contact opnemen.

> AANMELDFORMULIER VOOR EEN INFORMATIEAVOND

Een pad naar een meer duurzaam geluk

We kunnen niet alles in het leven beheersen, maar we hebben wel invloed op hoe we omgaan met wat het leven ons brengt. Innerlijke rust en een meer duurzaam geluk is in onszelf te vinden, niet buiten ons. De meesten van ons weten wel wat daarbij helpend is zoals meditatie, reflectie, yoga, ademwerk, etc. Maar het is vaak moeilijk om in je eentje telkens nieuwe toewijding en inspiratie te vinden. Het vraagt om een pad dat je kunt bewandelen waardoor het onderdeel van je lifestyle wordt, in plaats van zo nu en dan een oefening om even tot rust of bepaalde ervaringen te komen.

De rode draad, of ook wel het pad tijdens deze opleiding is gebaseerd op de boeddhistische psychologie en filosofie waar we andere, krachtige methoden en inzichten op een ondersteunende manier hebben toegevoegd.

Vaardigheden en mogelijkheden na de opleiding

Na deze meditatie opleiding ben je in staat om als meditatieleraar les te geven aan groepen of om individuen te begeleiden in hun persoonlijke proces. Voor het lesgeven aan groepen leer je niet alleen verschillende meditatietechnieken, je leert ook diverse aanvullende methoden waaronder mindful yoga, ademoefeningen, ontspanningsoefeningen en lichaamsbewustzijnsoefeningen. Door deze verscheidenheid kun je gevarieerde meditatie-programma’s aanbieden, voor zowel beginners als gevorderden. Na de opleiding kun je als meditatieleraar jouw vaardigheden bijvoorbeeld toepassen bij één op één sessies, je eigen meditatiegroepen, yogascholen, meditatiecentra, bedrijven, de persoonlijke omgeving en niet te vergeten bij jezelf. Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je een certificaat voor Erkend Meditatieleraar en Meditatiebegeleider door Meditatie Instituut Nederland.

Persoonlijk proces

De meditatie opleiding is er enerzijds op gericht om inzicht te krijgen in je eigen conditioneringen, (beperkende) patronen en overtuigingen. Anderzijds is de opleiding erop gericht om tot spirituele ontwikkeling te komen. Als je deze opleiding volgt word je dus ‘ervaringsdeskundige’ en weet je meditatie en mindfulness goed in je eigen leven te integreren. De beste manier om anderen goed te kunnen helpen is door te spreken uit eigen ervaring. Je gaat tijdens de opleiding dan ook grondig met ‘jezelf’ aan de slag. Het geleerde in combinatie met je persoonlijke inzichten ga je vervolgens overbrengen. En door het overbrengen verdiep je ook weer je eigen proces; “Learning by teaching”.

“Zie het behalen van de opleiding niet alleen als einddoel, maar zie de opleiding als een bewustwordingsreis ten gunste van je eigen ontwikkeling”

Locatie Amsterdam

Deze meditatie opleiding wordt gegeven bij ‘De Ruimte, Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling’, Weesperzijde 79a in Amsterdam. Een inspirerende locatie net buiten de Amsterdamse grachten. Informatie over de route en bereikbaarheid.

Meditatieopleiding Amsterdam

Praktisch, psychisch en filosofisch

De opleiding is gericht op ontwikkeling van drie niveaus; praktisch, psychisch en filosofisch;

Met praktisch wordt bedoeld dat je meditatietechnieken leert om bepaalde effecten te ervaren. Bijvoorbeeld om tot rust en ontspanning te komen, meer (zelf)compassie te ontwikkelen, om beter te slapen, etc.
Met psychisch wordt bedoeld dat we inzicht proberen te krijgen in ons ‘geestelijk lijden/stress’ door toedoen van onze eigen gedachten, overtuigingen en gevoelens. We leren dit te doorzien en te doorbreken.
Met filosofisch wordt bedoeld dat je leert om de dingen anders te zien dan de meeste mensen ze zien. De meeste mensen ervaren het leven vanuit het relatieve perspectief en zitten daardoor gevangen in een wereld van verwarring. Je kunt het leven echter ook ervaren vanuit het absolute perspectief, wat je hieruit bevrijdt. Filosofisch niveau zou je ook wel spiritueel niveau kunnen noemen.

Binnen de opleiding werken we met methoden op zowel relatief- als absoluut niveau. Daarbij leer je hoe je mensen verder kunt helpen op beide niveaus en op welk moment, je op welk niveau iemand kunt helpen.

Erkenning van deze beroepsopleiding

De ‘Opleiding Meditatieleraar’ van Meditatie Instituut Nederland is als beroepsopleiding geaccrediteerd door het platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen ‘Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO)’ en het Gat Register Opleidingen (GRO). Daarnaast is Meditatie Instituut Nederland een CRKBO geregistreerde onderwijsinstelling, wat inhoudt dat wordt voldaan aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Het behalen van een certificaat voor deze opleiding staat voor 31.5 ECTS (studiepunten).

KTNO erkende opleiding
crkbo-200x200
GRO Gat Register Opleidingen Erkend
CAT collectief therapeuten

Erkenning als meditatieleraar

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een certificaat. Daarnaast kun je er voor kiezen om als meditatieleraar vermeld te worden op onze website, onder ‘gecertificeerde meditatieleraren’. Hier kunnen mensen die behoefte hebben aan een meditatieleraar op regio zoeken naar een leraar die bij hen past. Ook mag je het ‘Meditatie Instituut Gecertificeerd’ logo op je eigen website gebruiken.

Meditatie Instituut Gecertificeerd

Lesdata

18 lesdagen in Amsterdam (De Ruimte, Weesperzijde 79a)

Lesdata van de opleiding die aanvang heeft in oktober 2024:

2024
19 en 20 oktober (lesdag 1 en 2)
30 november en 1 december (lesdag 3 en 4)

2025
11 en 12 januari (lesdag 5 en 6)
22 en 23 februari (lesdag 7 en 8)
5 en 6 april (lesdag 9 en 10)
10 + 11 mei (lesdag 11 en 12)
7 en 8 juni (lesdag 13 en 14)
12, 13 en 14 september (lesdag 15, 16 en 17)
26 oktober (lesdag 18)

Alle lesdagen zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Alle lessen en de verplichte literatuur zijn in het Nederlands.

> bekijk hier de data van de opleiding welke aanvang had in oktober 2022

> bekijk hier de data van de opleiding welke aanvang had in oktober 2023

Uitvallen lessen en/of online deelname

We gaan er niet vanuit, maar mocht er onverhoopt een lesdag niet plaats kunnen vinden dan wordt deze verschoven naar een nieuwe datum, of wordt de les aangeboden via een livestream. De voorkeur gaat hierbij altijd uit naar lesdagen op locatie, maar bij overmacht zoals een pandemie worden de lessen, of delen daarvan, online aangeboden. De werkwijze is dat we eerst gaan proberen de datum van een les te verschuiven naar een datum buiten de lockdown. Of dit mogelijk is hangt af van verschillende omstandigheden. Het kan dan natuurlijk zijn dat de nieuwe datum niet in jouw agenda past, dan is deze na te kijken via een opname die wij van de les maken. Op verzoek kun je ook aan de lessen deelnamen via livestream. Bij bepaalde onderdelen is een livestream niet het meest ideaal,  maar de mogelijkheid wordt wel geboden.

Kosten

De kosten bedragen €3.420,- vrijgesteld van BTW. Dit bedrag is inclusief een uitgebreide documentatiemap met een syllabus waarin vrijwel alle meditaties en oefeningen die je tijdens opleiding leert in detail staan uitgeschreven.

Indien je een eigen bedrijf of praktijk hebt is het in sommige gevallen mogelijk om deze beroepsopleiding van de belasting af te trekken. Om na te gaan of dit voor jouw bedrijf of praktijk geldt kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst. Er zijn ook werkgevers die deze opleiding vergoeden.

Naast het lesgeld vragen we je daarnaast twee boeken aan te schaffen (nieuw of tweedehands dat maakt niet uit).
Het eerste boek is:
‘Satipatthana, de directe weg naar bevrijding’ – Bhikkhu Analayo – ISBN 9789056702458
Nieuwprijs €34,95 (verkrijgbaar in onze webshop of op Bol.com)
Het tweede boek is:
‘Op zoek naar het hart van wijsheid’ – Joseph Goldstein, Jack Kornfield – ISBN 9789056700430 (verkrijgbaar b.v. op Bol.com)

Betalen in termijnen is eventueel mogelijk. Indien je hiervan gebruik wenst te maken graag contact met ons opnemen.

Studiebelasting

  • Lezen literatuur en maken schriftelijke oefeningen gemiddeld 4 tot 10 uur per maand.
  • Thuis mediteren of andere oefeningen 20 tot 45 minuten per dag (dit wordt langzaam opgebouwd).
  • Er is een periode van 30 dagen waarin je toewijding wordt gevraagd om 1,5 uur te mediteren (niet persé aaneengesloten).
  • Tussen ieder blok wordt er van je gevraagd om met enkele medestudenten in een intervisiegroepje samen te komen om met elkaar te oefenen. Daarnaast wordt je af en toe uitgenodigd om via videobellen of telefonisch samen een oefening te doen, zoals het oefenen met het begeleiden van een meditatie.
  • Bekijken informatieve video’s, gemiddeld minder dan 1 uur per maand

Er wordt gebruik gemaakt van een digitale leeromgeving waarin alle opdrachten en video’s staan.

Voorwaarden voor certificering

  • 85% aanwezigheid (of in overleg ingehaald/alternatieve opdrachten)
  • Lezen literatuur + meditatie beoefening e.a. oefeningen
  • Kort verslag van ieder weekend/lesdag (ongeveer 125 woorden per lesdag)
  • Afronden 1 casus + 1 tussentijdse toets
  • Maken van de eindopdrachten
  • 30 dagen 1,5 uur mediteren (volgens aangeleverd programma)

Indien een onderdeel niet wordt behaald zijn er 2 herkansingsmogelijkheden. Deze herkansingsmogelijkheden vinden nog tijdens het zelfde cursusjaar plaats of kunnen in overleg worden doorgeschoven naar een volgend cursusjaar. Indien ook de 2 herkansingen niet voldoende worden afgerond ontvangt de deelnemer geen certificaat voor de afronding van deze opleiding.

Meer informatie en aanmelden

Vraag vrijblijvend meer informatie aan door een e-mail te sturen naar [email protected]. Voor telefonisch toelichting kun je contact opnemen met Gerjan Schoemaker op het telefoonnummer 038-8801530, hij kan in detail alle vragen over deze opleiding beantwoorden.

Aanmelden voor de opleiding kan via het aanmeldformulier.

Voorwaarden voor deelname

De opleiding wordt gegeven op HBO niveau. Er is geen meditatie-ervaring nodig voor deelname aan de opleiding, hoewel dit wel is gewenst. De mate van motivatie is belangrijker dan de ervaring. Na aanmelding ontvang je direct al een aantal meditaties om thuis te beoefenen en enkele video’s om te bekijken om zo met voldoende basis te beginnen. Het is ook mogelijk om bij ons vooraf een korte meditatiecursus te volgen waarin je ondermeer enkele basistechnieken leert. Bij deelname dient een gezondheidsverklaring ingevuld te worden. Indien er voor de opleiding of voor bepaalde oefeningen contra-indicaties zijn gaan we daarover in overleg.

Een GRO en KTNO erkende opleiding

GRO Gat Register Opleidingen Erkend
KTNO erkende opleiding

CRKBO Geregistreerd

CRKBO geregistreerde opleiding

Voor meer informatie over deze opleiding bel 038 880 1530 of stuur een e-mail naar [email protected]

Veel gestelde vragen

Wat doet meditatie met je?

Meditatie heeft effect op meerdere niveaus. Praktisch niveau, psychologisch niveau en filosofisch niveau. Deze meditatie opleiding is gericht op alle deze niveaus. Denk bij praktisch niveau aan beter slapen, verminderen stress, minder zelfoordeel, verhoging empatisch vermogen, etc. Denk bij psychologisch niveau aan inzicht in je gedachtepatronen, overtuigingen en conditioneringen. Filosofisch niveau wordt ook wel spiritueel niveau genoemd; het ervaren van een hoger bewustzijn en ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’.

 

Kun je de meditatie opleiding ook voor je eigen proces doen?

Ja, een groot deel van de deelnemers start de opleiding bij Meditatie Instituut Nederland ten eerste ook voor hun eigen transformatie proces. Het persoonlijke proces krijgt daarom veel aandacht binnen de opleiding. Je kunt het immers alleen authentiek doorgeven als je het zelf hebt ervaren. Aan het einde van de opleiding gaan we samen onderzoeken óf je het ook professioneel gaat doorgeven en zo ja, hoe dat voor jou persoonlijk het beste vorm kan krijgen. Daarbij kijken we onder meer naar ieders kwaliteiten, ervaring en wensen.

Is deze opleiding geschikt voor zowel beginners als gevorderden?

Doordat de opleiding zo breed is, is de ervaring dat zowel beginners als gevorderden veel uit deze opleiding kunnen halen. Er worden oefeningen uit verschillende tradities en stromingen aangeboden. Zowel methoden uit de oude tradities, als ook methoden uit meer moderne tijd en wetenschap. De basis van de achterliggende psychologie en filosofie komt met name uit het Theravada Boeddhisme, wat je op je eigen niveau kunt volgen. Er zijn verplichte onderdelen om te lezen, en optionele onderdelen. Ook van de verplichte onderdelen hoef je niet direct alles te begrijpen, dat is zelfs voor gevorderden niet helemaal mogelijk.
Indien je al zeer veel kennis van- en ervaring met boeddhisme, vedanta of andere Oosterse tradities hebt, is het wel verstandig om van tevoren contact op te nemen voor afstemming. Het is belangrijk dat je met de juiste verwachtingen, een bepaalde openheid en de juiste motivatie aan de opleiding begint. De docent kan hier meer inzicht over geven.

Waar zijn de meditatie coaching methoden op gericht?

Alle coaching methoden in de opleiding zijn er op gericht om je vanuit een meer meditatieve staat te leren kijken naar je eigen gedachten, overtuigingen en gedrag. Daarbij maken we gebruik van verschillende coachingstechnieken waarbij de één meer focus heeft op overtuigingen, de ander op verzet en loslaten en weer een ander op de wijsheid van je lichaam. Het betreffen methoden die je op jezelf kunt toepassen en waarin je anderen kunt begeleiden.

 

Ben ik na de opleiding ook coach?

Je wordt niet opgeleid tot meditatiecoach of een andere vorm van coach. Wel leer je verschillende methoden waarmee je anderen ook echt één op één kunt begeleiden. Deze methoden worden ook door coaches toegepast en krijgen ook wel het label ‘coachingsmethoden’. Wij zien het meer als zelfreflectie-methode waarbij je de ander helpt bij zijn eigen reflectie en (zelf)onderzoek. Deze methoden sluiten aan op Oosterse psychologie en filosofie die onder andere voortkomen uit Boeddhisme en Advaita Vedanta. We krijgen terug dat soms één sessie meer kan doen dan maandenlange therapie. Uiteraard verschilt dit per persoon en per situatie maar het is heel bijzonder hoe iemand opeens heel anders naar het leven kan kijken en/of met situaties om kan gaan. Samen met de rest van de methoden die je in de opleiding krijgt kun je iemand op een hele mooie manier verder helpen in een één op één traject. Naast de Opleiding Meditatieleraar hebben we ook een Coach Opleiding waar boeddhistische psychologie en non-dualiteit centraal staan.

Ben ik na de opleiding ook een boeddhistisch leraar of vipassana leraar?

De titel ‘boeddhistisch leraar’ of ‘vipassana leraar’ krijg je niet zomaar. Dat is een titel die je gegeven krijgt door een gerenommeerd boeddhistisch leraar, meestal nadat je langere tijd in een klooster hebt gemediteerd en gestudeerd. Hoewel het Theravada boeddhisme en Vipassana (geïnspireerd op de Mahasi Sayadaw methode) de basis is van deze opleiding, ben je na de opleiding geen Vipassana leraar of Boeddhistisch leraar. Wel kun je stellen dat je meditatieleraar bent die onder andere meditaties begeleid op basis van de vipassana methode. In de communicatie naar buiten gebruiken we overigens het woord ‘meditatieleraar’ omdat mensen het op deze manier kennen. Binnen de opleiding zelf spreken we liever meer bescheiden over ‘meditatiebegeleider’.

Word je ook opgeleid tot retraite-begeleider?
Je wordt niet specifiek opgeleid tot retraite-begeleider en toch zijn er veel mensen die deze of een vergelijkbare opleiding hebben gedaan die daarna retraites begeleiden. Je wordt specifiek opgeleid tot meditatie-begeleider voor het faciliteren van bijvoorbeeld een meditatie-avond of een meditatiedag. Bij een retraite met ook overnachting komt vooral organisatorisch meer kijken en dat is geen onderdeel van de opleiding. De meeste mensen zijn echter prima in staat om dit uit te vinden, al dan niet in samenwerking met anderen. Dit kan dan bijvoorbeeld onder de naam ‘meditatie retraites’ en niet zozeer onder de naam ‘vipassana retraites’, hierboven staat uitgelegd waarom dat zo is.

Meditatie Instituut Nederland | Meditatieleraar worden? Volg onze opleiding tot Meditatieleraar/Begeleider/Trainer.