opleiding meditatieleraar

CRKBO KTNO Erkende Opleiding

Erkende meditatie opleiding met zowel traditionele als moderne methoden

✓ boeddhisme   ✓ advaita   ✓ vipassana   ✓ ademwerk   ✓ mindful yoga   ✓ oosterse filosofie en psychologie   ✓ beroepsopleiding op hbo niveau

Informatie meditatie opleiding

Tijdens deze erkende meditatie opleiding van 1,5 jaar word je opgeleid tot meditatieleraar en begeleider. Naast dat je wordt opgeleid tot meditatieleraar is deze opleiding ook transformerend als het gaat om je eigen proces. Je gaat met een grote verscheidenheid aan methoden aan de slag met jezelf en leert deze vervolgens ook door te geven. De meditaties en andere technieken komen voort uit eeuwenoude religies en filosofieën, en moderne psychologie. Je leert niet alleen uiteenlopende oefeningen, maar je doet ook veel kennis op van onder meer advaita en boeddhistische psychologie en filosofie. Gerjan Schoemaker is hoofddocent van de opleiding en daarnaast zijn er gespecialiseerde docenten voor ademwerk, advaita vedanta en moderne psychologie. Deze beroepsopleiding is op HBO niveau en is zowel geschikt voor beginners als gevorderden.

Inhoud opleiding

 Wat je onder andere leert tijdens de opleiding:

 • concentratie-meditatie
 • vipassana-meditatie
 • meditation journeys
 • geleide meditaties
 • compassie meditaties
 • vreugde meditaties
 • loopmeditatie
 • mindfulness technieken
 • mantra zingen
 • verbonden ademwerk
 • pranayama oefeningen
 • lichaamsbewustzijnsoefeningen
 • ontspanningsoefeningen
 • coaching methoden
 • zelfcoaching methoden
 • boeddhistische filosofie
 • boeddhistische psychologie
 • advaita vedanta achtergrond
 • neo advaita filosofie
 • moderne psychologie
 • lesgeven voor groepen
 • kennis van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten en contra-indicaties
 • het opzetten van je eigen praktijk en/of het aanbieden van je diensten als meditatiebegeleider

Docenten van deze opleiding

Vicky Aartsen | Advaita Vedanta

Vicky Aartsen
gastdocent advaita

Sanne van Leeuwen - ademwerk

Sanne van Leeuwen
gastdocent ademwerk

Tielke de Clerck | Psychologie

Tielke de Clerck
gastdocent psychologie

Informatie avond

Informatieavond via livestream
Op donderdag 31 maart is er een online informatieavond via livestream van 19.30 tot 20.30 uur. Er volgt later ook nog een informatie avond op de leslocatie in Amsterdam.*

*Indien deze meditatie opleiding dan reeds vol zit wordt deze avond geannuleerd. Voor informatie kun je vooraf ook altijd contact opnemen met de hoofddocent, Gerjan Schoemaker.

Klik hier om je aan te melden voor de informatieavond.

Vaardigheden en mogelijkheden na de opleiding

Na deze meditatie opleiding ben je in staat om als meditatieleraar les te geven aan groepen of om individuen te begeleiden in hun persoonlijke proces. Voor het lesgeven aan groepen leer je niet alleen verschillende meditatietechnieken, je leert ook diverse aanvullende methoden waaronder mindful yoga, ademoefeningen, ontspanningsoefeningen en lichaamsbewustzijnsoefeningen. Door deze verscheidenheid kun je gevarieerde meditatie-programma’s aanbieden, voor zowel beginners als gevorderden. Na de opleiding kun je als meditatieleraar jouw vaardigheden bijvoorbeeld toepassen bij één op één sessies, je eigen meditatiegroepen, yogascholen, meditatiecentra, bedrijven, de persoonlijke omgeving en niet te vergeten bij jezelf. Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je een certificaat voor Erkend Meditatieleraar en Meditatiebegeleider door Meditatie Instituut Nederland.

Persoonlijk proces

De meditatie opleiding is er enerzijds op gericht om inzicht te krijgen in je eigen conditioneringen, (beperkende) patronen en overtuigingen. Anderzijds is de opleiding erop gericht om tot spirituele ontwikkeling te komen. Als je deze opleiding volgt word je dus ‘ervaringsdeskundige’ en weet je meditatie en mindfulness goed in je eigen leven te integreren. De beste manier om anderen goed te kunnen helpen is door te spreken uit eigen ervaring. Je gaat tijdens de opleiding dan ook grondig met ‘jezelf’ aan de slag. Het geleerde in combinatie met je persoonlijke inzichten ga je vervolgens overbrengen. En door het overbrengen verdiep je ook weer je eigen proces; “Learning by teaching”.

Hoofddocent Gerjan Schoemaker zal je tijdens de opleiding ook persoonlijk begeleiden. Er zijn twee coachingsgesprekken die Gerjan persoonlijk met je gaat doen, om zo te werken aan je persoonlijke intenties en je op weg te helpen als meditatieleraar. Uiteraard is er tijdens de opleiding ook voldoende gelegenheid als je nog meer persoonlijke hulp nodig hebt.

“Zie het behalen van de opleiding niet alleen als einddoel, maar zie de opleiding als een bewustwordingsreis ten gunste van je eigen ontwikkeling”

Locatie Amsterdam

Deze meditatie opleiding wordt gegeven bij ‘De Ruimte, Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling’, Weesperzijde 79a in Amsterdam. Een inspirerende locatie net buiten de Amsterdamse grachten. Informatie over de route en bereikbaarheid.

Meditatieopleiding Amsterdam

Praktisch, psychisch en filosofisch

De opleiding is gericht op ontwikkeling van drie niveaus; praktisch, psychisch en filosofisch;

Met praktisch wordt bedoeld dat je meditatietechnieken leert om bepaalde effecten te ervaren. Bijvoorbeeld om tot rust en ontspanning te komen, meer (zelf)compassie te ontwikkelen, om beter te slapen, etc.
Met psychisch wordt bedoeld dat we inzicht proberen te krijgen in ons ‘geestelijk lijden/stress’ door toedoen van onze eigen gedachten, overtuigingen en gevoelens. We leren dit te doorzien en te doorbreken.
Met filosofisch wordt bedoeld dat je leert om de dingen anders te zien dan de meeste mensen ze zien. De meeste mensen ervaren het leven vanuit het relatieve perspectief en zitten daardoor gevangen in een wereld van verwarring. Je kunt het leven echter ook ervaren vanuit het absolute perspectief, wat je hieruit bevrijdt. Filosofisch niveau zou je ook wel spiritueel niveau kunnen noemen.

Erkenning van deze beroepsopleiding

De ‘Opleiding Meditatieleraar’ van Meditatie Instituut Nederland is als beroepsopleiding geaccrediteerd door het platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen: Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO). Daarnaast is Meditatie Instituut Nederland een CRKBO geregistreerde onderwijsinstelling, wat inhoudt dat wordt voldaan aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

Erkenning als meditatieleraar

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een certificaat. Daarnaast kun je er voor kiezen om als meditatieleraar vermeld te worden op onze website, onder ‘gecertificeerde meditatieleraren’. Hier kunnen mensen die behoefte hebben aan een meditatieleraar op regio zoeken naar een leraar die bij hen past.

Lesdata

18 lesdagen in Amsterdam (De Ruimte, Weesperzijde 79a)

15 oktober 2022 lesdag 1
16 oktober 2022 lesdag 2
 
10 december 2022 lesdag 3
11 december 2022 lesdag 4
 
28 januari 2023 lesdag 5
29 januari 2023 lesdag 6
 
11 maart 2023 lesdag 7 (bovenzaal i.p.v. beneden)
12 maart 2023 lesdag 8 (bovenzaal i.p.v. beneden)
 
13 mei 2023 lesdag 9
14 mei 2023 lesdag 10
 
9 september 2023 lesdag 11
10 september 2023 lesdag 12
 
18 november 2023 lesdag 13
19 november 2023 lesdag 14
 
16 februari 2024 lesdag 15 (let op vrijdag)
17 februari 2024 lesdag 16
18 februari 2024 lesdag 17
 
6 april 2024 lesdag 18
 
Alle lesdagen zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Alle lessen en de verplichte literatuur zijn in het Nederlands.

> bekijk hier de data van de opleiding welke aanvang had in 2021

Uitvallen lessen

We gaan er niet vanuit, maar mocht er onverhoopt een lesdag niet plaats kunnen vinden dan wordt deze verschoven naar een nieuwe datum, of wordt de les aangeboden via een livestream. De voorkeur gaat hierbij altijd uit naar lesdagen op locatie, maar bij overmacht zoals een pandemie worden de lessen, of delen daarvan, online aangeboden.

Kosten

De kosten bedragen €3.280,- vrijgesteld van BTW en zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit bedrag is inclusief een uitgebreide documentatiemap met een syllabus waarin vrijwel alle meditaties en oefeningen die je tijdens opleiding leert in detail staan uitgeschreven.

We vragen je daarnaast twee boeken aan te schaffen (nieuw of tweedehands dat maakt niet uit).
Het eerste boek is:
‘Satipatthana, de directe weg naar bevrijding’ – Bhikkhu Analayo – ISBN 9789056702458
Nieuwprijs €34,95 (bekijk hier bij bol.com)

Het andere boek wordt later bekend gemaakt en kost maximaal €25,00.

Betalen in termijnen is eventueel mogelijk. Indien je hiervan gebruik wenst te maken graag contact met ons opnemen.

Studiebelasting

 • Lezen literatuur en maken schriftelijke oefeningen gemiddeld 4 tot 10 uur per maand.
 • Thuis mediteren of andere oefeningen gemiddeld 45 minuten per dag (dit wordt langzaam opgebouwd).
 • Er is een periode van 30 dagen waarin je toewijding wordt gevraagd om ‘s ochtends 1 uur te mediteren (met speciale meditatietechnieken) en ‘s avonds 30 minuten.
 • Tussen ieder blok wordt er van je gevraagd om met enkele medestudenten samen te komen om met elkaar te oefenen.

Voorwaarden voor certificering

 • 85% aanwezigheid (of in overleg ingehaald/alternatieve opdrachten)
 • Lezen literatuur + meditatie beoefening e.a. oefeningen
 • Kort verslag van ieder weekend/lesdag (ongeveer 125 woorden per lesdag)
 • Afronden 1 casus + 1 tussentijdse toets
 • Maken van de eindopdracht

Indien een onderdeel niet wordt behaald zijn er 2 herkansingsmogelijkheden. Deze herkansingsmogelijkheden vinden nog tijdens het zelfde cursusjaar plaats of kunnen in overleg worden doorgeschoven naar een volgend cursusjaar. Indien ook de 2 herkansingen niet voldoende worden afgerond ontvangt de deelnemer geen certificaat voor de afronding van deze opleiding.

Meer informatie en aanmelden

Vraag vrijblijvend meer informatie aan door een e-mail te sturen naar [email protected] Voor telefonisch toelichting kun je contact opnemen met Gerjan Schoemaker op het telefoonnummer 038-8801530, hij kan in detail alle vragen over deze opleiding beantwoorden.

Aanmelden voor de opleiding kan via het aanmeldformulier.

Voorwaarden voor deelname

De opleiding wordt gegeven op HBO niveau. Er is geen meditatie-ervaring nodig voor deelname aan de opleiding, hoewel dit wel is gewenst. De mate van motivatie is belangrijker dan de ervaring. Na aanmelding ontvang je direct al een aantal meditaties om thuis te beoefenen en enkele video’s om te bekijken om zo met voldoende basis te beginnen. Het is ook mogelijk om bij ons vooraf een korte meditatiecursus te volgen waarin je ondermeer enkele basistechnieken leert. Bij deelname dient een gezondheidsverklaring ingevuld te worden. Indien er voor de opleiding of voor bepaalde oefeningen contra-indicaties zijn gaan we daarover in overleg.

Een KTNO erkende opleiding

KTNO erkende opleiding meditatieleraar

CRKBO Geregistreerd

CRKBO geregistreerde opleiding

Voor meer informatie over deze opleiding bel 038 880 1530 of stuur een e-mail naar [email protected]

Veel gestelde vragen

Wat doet meditatie met je?

Meditatie heeft effect op meerdere niveaus. Praktisch niveau, psychologisch niveau en filosofisch niveau. Deze meditatie opleiding is gericht op alle deze niveaus. Denk bij praktisch niveau aan beter slapen, verminderen stress, minder zelfoordeel, verhoging empatisch vermogen, etc. Denk bij psychologisch niveau aan inzicht in je gedachtepatronen, overtuigingen en conditioneringen. Filosofisch niveau wordt ook wel spiritueel niveau genoemd; het ervaren van een hoger bewustzijn en ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’.

Kun je de meditatie opleiding ook voor je eigen proces doen?

Ja, een groot deel van de deelnemers start de opleiding bij Meditatie Instituut Nederland ten eerste ook voor hun eigen transformatie proces. Het persoonlijke proces krijgt daarom veel aandacht binnen de opleiding. Je kunt het immers alleen authentiek doorgeven als je het zelf hebt ervaren. Aan het einde van de opleiding gaan we samen onderzoeken óf je het ook professioneel gaat doorgeven en zo ja, hoe dat voor jou persoonlijk het beste vorm kan krijgen. Daarbij kijken we onder meer naar ieders kwaliteiten, ervaring en wensen.

Waar zijn de meditatie coaching methoden op gericht?

Alle coaching methoden in de opleiding zijn er op gericht om je vanuit een meer meditatieve staat te leren kijken naar je eigen gedachten, overtuigingen en gedrag. Daarbij maken we gebruik van verschillende coachingstechnieken waarbij de één meer focus heeft op overtuigingen, de ander op verzet en loslaten en weer een ander op de wijsheid van je lichaam. Het betreffen methoden die je op jezelf kunt toepassen en waarin je anderen kunt begeleiden.

Meditatie Instituut Nederland | Meditatieleraar worden? Volg onze opleiding tot Meditatieleraar/Begeleider/Trainer.