fbpx

Bewust Verbonden Ademen

Wat is bewust verbonden ademen?

Bewuste verbonden ademhaling houdt in dat er geen pauze is tussen inademing en uitademing. Als je normaal ademt, is er een pauze na de in- en de uitademing en andersom. Deze pauze laat je bij de verbonden ademhaling achterwege. Er zijn uiteenlopende vormen van verbonden ademen. Bij de meeste methoden adem je ook bewust dieper in.

Verbonden ademen kan leiden tot inzichten en er worden diverse positieve effecten aan verbonden ademen toegeschreven waaronder:

 • Het loslaten van opgeslagen emoties
 • Het verbinden met essentie-kwaliteiten zoals liefde en compassie
 • Het verminderen van stress
 • Het komen tot diepe ontspanning
 • Het vermogen helemaal ‘in het hier en nu’ te zijn
 • Het verruimen van het bewustzijn

 

Verbonden ademen wordt ook wel gezien als een meditatievorm omdat je wordt uitgenodigd om aanwezig te zijn en te blijven bij het ademen. Je laat alles gebeuren, zonder iets te doen behalve bewust verbonden ademen. Je houdt nergens aan vast en duwt niets weg, maar je opent je en laat het stromen.
Naast dat verbonden ademen op zichzelf meditatie is, wordt het ook wel gedaan ter voorbereiding van stilte meditatie waarbij je de adem niet beïnvloed.

Het is niet ongewoon dat je tijdens of vlak na het verbonden ademen er sterke emoties opkomen, of dat je gelukzalige en/of liefdevolle gevoelens en gedachten krijgt.

verbonden ademhaling

Voordat je aan de slag gaat met verbonden ademenen

Op deze pagina staan enkele verbonden ademreizen en oefeningen die door ons zijn ontwikkeld. Doe deze oefeningen altijd in een veilige omgeving en in ieder geval nooit in het verkeer, in het water of vlak bij water. Doe het verbonden ademen ook altijd zittend of liggend en neem na het verbonden ademen ook eerst de tijd door in stilte te blijven zitten of liggen, voordat je weer actief deelneemt aan ‘het dagelijks leven’.
Voordat je met verbonden ademen aan de slag gaat is het belangrijk om na te gaan of je niet te maken hebt met één van de volgende contra-indicaties:

 • Hartklachten, hoge of abnormale bloeddruk en angina
 • Aneurysma (persoonlijk of in de familie) 
 • Glaucoma of netvliesloslating 
 • Recente operaties of fysiek trauma
 • Ademhalingsproblemen
 • Paniekaanvallen
 • Epilepsie
 • Ernstige psychische stoornissen
 • Zwangerschap / Geven van borstvoeding

Als je niet bekend bent met verbonden ademen, en dus ook niet hoe je hierop reageert, is het verstandig om dit eerst een keer, of een aantal keren, onder begeleiding te doen. Daarbij is het belangrijk om op te merken dat geen ademsessie hetzelfde is en dat je dus ook iedere keer een andere ervaring hebt.

Verschil tussen verbonden ademen en hyperventilatie

Verbonden ademen lijkt op hyperventilatie en dat is ook een reden dat mensen er soms wat angstig voor zijn. Het verschil is echter dat we bewust verbonden ademen. We kiezen zelf voor een ander adempatroon en zijn bewust aanwezig. Waar bij hyperventilatie dit vanzelf ontstaat vanuit angst en/of paniek met verlies van controle.
Verbonden ademen is normaal gesproken dan ook een veilige methode, indien rekening wordt gehouden met bovenstaande opmerkingen en contra-indicatie. Het is altijd raadzaam om nog navraag bij je arts te doen.

Verbonden Ademreizen & Adem Oefeningen

Kort bewust verbonden ademen met retentie en aansluitende meditatie

In deze relatief korte sessie ga je ongeveer 7 minuten verbonden ademen.
Aan het einde van het verbonden ademenen is er een adem-retentie op zowel de in- als de uitademing.
Vervolgens gaat het direct over tot een ‘open gewaarzijn’ waarbij je de adem weer autonoom laat verlopen.

34 min. Ademreis waarvan 20 min. bewust verbonden ademen

Deze ademreis begint met 5 minuten meditatie waarbij we de adem als anker gebruiken.
Vervolgens ga je ongeveer 20 minuten ademen met tussendoor en op het einde een adem-retentie op zowel de inademing als de uitademing.
De ademreis sluit af met ongeveer 10 minuten integratie en meditatie.
Het bewust verbonden ademen wordt begeleid door een stem en ondersteund door muziek.
Het is aan te bevelen om oordopjes of een hoofdtelefoon te gebruiken.


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie