fbpx

Cursussen aanbod Meditatie Instituut Nederland

Een overzicht van onze cursussen gerelateerd aan meditatie, bewustwording en spirituele ontwikkeling.

online cursus leren mediteren

Leren Mediteren:

een uitgebreide basiscursus met meditatietechnieken, ademoefeningen en lichaamsbewustzijnsoefeningen.

Deze online meditatiecursus is zorgvuldig samengesteld om je een goede basis te bieden om voor jezelf te kunnen mediteren. Onder begeleiding van ervaren meditatieleraar Gerjan Schoemaker, leer je stap voor stap de diepte van meditatie verkennen. Gerjan verrijkt de cursus niet alleen met de achterliggende psychologie en filosofie van meditatie, maar ook met inspirerende verhalen en voorbeelden die de stof tot leven brengen. De cursus bevat daarnaast talrijke geleide meditaties, waarin je de kans krijgt om wat je hebt geleerd direct praktisch toe te passen en verder te ontwikkelen.

Online cursus

cursus bewustzijn

Introductieworkshop ‘Zelfonderzoek en bewustZIJN’

In deze workshop richten we ons op wat ‘bewustzijn’ is en verschillende perspectieven op ‘de werkelijkheid’ volgens de visie van essentie-coaching. We verkennen vragen zoals: Waarmee identificeer jij je en waarom en wanneer doe je dat? Hoe beïnvloeden deze jezelf en je omgeving?

Tijdens de workshop wordt ingegaan op een aantal aspecten uit de boeddhistische psychologie en filosofie. We gaan dit verkennen aan de hand van meditatie en andere oefeningen die aansluiten op deze thema’s. De begeleiders van de workshop zijn Rikkie Postema en Gerjan Schoemaker.

Locatie: YogaYou – Burgemeester van Roijensingel 10A, Zwolle
Zondag 27 oktober van 13.00 tot ongeveer 16.00 uur

Meditatieopleiding Amsterdam

Meditatie cursus in Amsterdam

Leren mediteren in één weekend. In deze erkende cursus van twee dagen beoefen je verschillende meditatiemethoden en leer je ook over hoe je kunt omgaan met wat je tegenkomt in het meditatieproces. Ook leer je andere technieken die aan meditatie zijn gerelateerd, waaronder mindful yoga, ontspanningsoefeningen, mindfulness en lichaamsoefeningen. Deze cursus is ook geschikt ter voorbereiding op de Opleiding meditatieleraar.

Locatie cursus: Amsterdam

Meditatie Opleiding Amsterdam

Opleiding Meditatieleraar

Jaarlijks starten we met de Opleiding Meditatieleraar. Dit is een erkende beroepsopleiding waar je gedurende anderhalf jaar diepgaand met je eigen proces aan de slag gaat en dit ook leert door te geven aan anderen. Naast uiteenlopende meditatietechnieken ga je ook aan de slag met ademwerk, (zelf)coaching, lichaamsoefeningen, ontspanningsoefeningen, filosofie en psychologie. Voorafgaand aan deze meditatie opleiding zijn er enkele informatieavonden om kennis te maken en meer te weten te komen over de opleiding.

Locatie cursus: Amsterdam of Zwolle (keuze)
Vanaf 2025 komt er ook een leergang in Zwolle. Je kunt dan kiezen voor de leergang in Amsterdam of in Zwolle.

Reviews

Nathalie Wisse

Nathalie Wisse

Ik heb een leerzaam en mooi weekend gehad bij Gerjan. Hij is kundig en rustig met een prettige stem.

Archief cursussen (deze gaan niet eerder dan in 2026 weer van start, mogelijk nog later):

Cursus Advaita Vedanta

Cursus Advaita Vedanta

Maak kennis met de visie van Vedanta in deze korte cursus. De cursus wordt gegeven in twee lesdagen met daartussen enkele weken waarin je het geleerde kunt oefenen en toepassen. Vooraf en tussendoor kun je ook lezen uit de literatuur die aansluit op wat wordt behandeld (optioneel). In de cursus gaan we aan de slag met teachings in de vorm van zelfonderzoek. Begrippen waar we op in gaan zijn realiteit, object, subject, dualiteit, non-dualiteit, het zelf, kennis, bewustzijn, gewaarzijn en Zelf-realisatie.

Deze cursus is ook geschikt ter voorbereiding op de Opleiding meditatieleraar.

Locatie cursus: Amsterdam

Cursus boeddhisme en vipassana meditatie

Cursus boeddhisme en vipassana meditatie in Amsterdam

Voor iedereen die zijn meditatie-proces verder wil verdiepen en bekend wil raken met de boeddhistische leer. Om vipassana meditatie goed te kunnen beoefenen is er ook enige kennis van de boeddhistische leer nodig om te weten waar je opmerkzaam op kunt zijn. Naast vipassana leer je ook andere boeddhistische meditatiemethoden waaronder loop-meditatie, concentratie-meditatie en metta-meditatie.

Deze cursus is ook geschikt ter voorbereiding op de Opleiding meditatieleraar.

Locatie cursus: Amsterdam

Omgaan met boosheid

Cursus omgaan met- en verminderen van irritatie en boosheid

In deze cursus leer je beter met irritatie en afgeleide emoties als frustratie en boosheid om te gaan. Daarnaast is de cursus erop gericht om irritaties en oordelen aanzienlijk te verminderen door middel van inzichten, oefeningen en toepassing.

Locatie cursus: Amsterdam

Cursus boosheid

Cursus stress vermindering

Leer omgaan met stress en de stress te verminderen. Dit doen we door anders tegen de dingen aan te kijken als ook door ons gedrag te veranderen.

Deze cursus wordt opnieuw ingepland.


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie