fbpx

Leren Mediteren

Diverse online meditatie oefeningen en gratis cursus

Wil je leren mediteren? Op dit moment bieden we een gratis workshop Vipassana Meditatie. Hierin leer je de basistechnieken voor meditatie. In een later stadium komen er ook andere kosteloze meditatielessen online. Kom dus regelmatig terug op deze pagina voor nieuwe meditaties en kijk ook eens op de pagina ‘geleide meditaties‘. Hieronder staat ook een korte uitleg van diverse meditatie methoden met ook video’s van verschillende meditatie oefeningen.

Op het Youtube kanaal Meditatie met Gerjan staan nog meer meditatielessen, geleide meditaties en ook andere meditatie gerelateerde inspiratie.

Cursus Vipassana Meditatie

Deel 1 – Basis uitleg inzicht-meditatie

BEKIJK DE VOLLEDIGE ONLINE CURSUS

GRATIS ONLINE CURSUS VIPASSANA MEDITATIE

Meditatie leren

Hoe moet je mediteren? Op deze pagina gaan we diverse methoden uitleggen voor meditatie. Er zijn namelijk honderden manieren om te mediteren. Maar velen verwijzen in de kern naar hetzelfde. Wij houden dan ook de Concentratie meditatie en Vipassana meditatie als basismethode aan. Deze dient dan als basis voor vrijwel alle andere meditatievormen die wij aanbieden. Zie ook bovenstaande cursus Vipassana meditatie waar zowel concentratiemeditatie als Vipassana meditatie in terugkomt. Hieronder ook diverse andere meditatietechnieken.

Meditatie oefeningen

Concentratie meditatie

Er zijn vele vormen van concentratie meditatie. Meestal heeft concentratie meditatie als uitwerking dat we onze ‘monkey mind’ meer tot verstilling krijgen. Er zijn tientallen of misschien wel honderden vormen van concentratiemeditatie. Enkele bekende vormen zijn de aandacht bij de ademhaling houden, de ademhaling tellen, kijken in een kaarsvlam en ook Metta meditatie of het reciteren van Mantra’s zijn vormen van concentratie meditatie. Lees hier meer over concentratiemeditatie (ook wel Samatha meditatie genoemd).

Vipassana meditatie

Vipassana meditatie betekent ‘inzicht-meditatie’. Met Vipassana meditatie willen we inzicht krijgen in hoe de dingen werkelijk zijn. Wij beoefenen vaak eerst concentratiemeditatie om eerst de mind meer tot verstilling te krijgen, om vanuit deze kalmte meer helder te kunnen kijken/ervaren. Bekijk hier de gratis, online cursus Vipassana meditatie of zie ook de 3 video’s hieronder over de beoefening van Vipassana.

Andere meditatie oefeningen

Metta meditatie oefeningen

Metta wordt vaak vertaald naar liefdevolle vriendelijkheid en is dan ook bedoeld om de wereld meer vriendelijk te ervaren en zelf ook meer vriendelijkheid uit te dragen. Vriendelijkheid is volgens het Boeddhisme een tegengif voor weerstand. Weerstand weerhoud ons ervan meer moeiteloos en gelukkig te leven. Metta meditatie is tevens een vorm van concentratiemeditatie. Lees hier meer over metta meditatie.

Compassie meditatie oefeningen

Compassie meditatie is er op gericht om meer mededogen te ontwikkelen naar zowel jezelf als anderen. Sommige vormen van compassiemeditatie zijn vooral gericht op jezelf en worden ook wel zelfcompassie meditaties genoemd. Andere vormen zijn meer gericht op anderen of op beide. De klassiek Boeddhistische vorm van compassie meditatie is gericht op het ontwikkelen van mededogen naar alle levende wezens, dus inclusief jezelf maar ook bijvoorbeeld dieren. In het Boeddhisme wordt compassie meditatie ook wel Karuna meditatie genoemd. Lees hier meer over compassie meditatie (met ook een geleide compassie meditatie audio/video op deze pagina).

Meditatie oefeningen gericht op medevreugde

Medevreugde is binnen de Boeddhistische leer samen met liefdevolle vriendelijkheid, compassie en gelijkmoedigheid onderdeel van de Brahma Vihara. Of ook wel de Goddelijke verblijfplaatsen in het hart. Lees hier meer over de Brahma Vihara.

Meditatie oefeningen gericht op gelijkmoedigheid

Wij noemen het zelf graag meditatie oefeningen gericht op evenwichtigheid, omdat gelijkmoedigheid sommige mensen gelijkmoedigheid associëren met een soort van afvlakking, terwijl je juist heel erg open bent als je gelijkmoedig bent. Je bent open en ervaart alles juist meer vanuit het hart, alleen laat je er niet mee door meeslepen. Lees hier meer over gelijkmoedigheid en de meditatievormen die daarbij horen.

Latifa meditatie

De Latifa is een meditatievorm uit het Sufisme welke wij zelf zeer inspirerend vinden. Gerjan heeft hierop een variant gemaakt vanuit zijn eigen achtergrond.

Cursus leren mediteren

Eind 2021 verwachten wij ook een nieuwe cursus ‘leren mediteren’ online te zetten. Deze cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden die zich verder willen verdiepen. Naast meditatielessen krijg je dan ook toegang tot tientallen geleide meditaties. Deze cursus zal worden gegeven door Gerjan Schoemaker maar daarnaast zullen ook diverse gastdocenten enkele lessen verzorgen. Schrijf je in op de nieuwsbrief om van deze cursus op de hoogte gebracht te worden.


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites
- Meditatievideo's e.a. inspiratie