fbpx

meditatie cursus

CRKBO KTNO Erkende Opleiding

Leer mediteren met verschillende technieken

Cursus mediteren

Op locatie in Amsterdam of volg de cursus online

In deze cursus leer je in één weekend verschillende meditatietechnieken en maak je kennis met achterliggende psychologie en filosofie. Deze meditatietechnieken kun je gebruiken voor je eigen beoefening of doorgeven aan anderen als je als coach, zorgverlener of op een andere manier met mensen werkt. De meditaties hebben diverse effecten, zoals het verbeteren van concentratie, bewustwording door inzichtmeditatie, het ontwikkelen van compassie, innerlijke rust, omgaan met emoties, en het verminderen van irritatie en boosheid. Daarnaast zijn er nog vele andere voordelen.

De meditaties die je tijdens deze cursus leert komen vanuit verschillende stromingen waaronder ‘moderne’ mindfulness, Boeddhisme en Advaita.

Kies voor een cursus op locatie in Amsterdam of volg de cursus online. Klik hier voor informatie over de online cursus. Hieronder vind je meer informatie over de cursus op locatie in Amsterdam.

leraar meditatie cursus Gerjan Schoemaker

UPDATE: Aankomend jaar is er geen cursus op locatie in Amsterdam. De cursus wordt alleen online aangeboden. Bekijk hier meer informatie over de: online meditatiecursus.

Leren mediteren

In de cursus leer je eerst één van de meest eenvoudige meditatievormen, namelijk concentratiemediatie. Vervolgens gaan we over tot inzicht-meditatie en leer je ook omgaan met datgene wat je in de meditatie tegen kunt komen. Dat zijn niet alleen de mooie ervaringen, maar bijvoorbeeld ook zogeheten hindernissen zoals slaperigheid, piekeren, toekomstplannen maken, emoties, etc.
Je leert verschillende manieren om hiermee om te gaan, en je krijgt inzicht in welke manier je op welk moment kunt inzetten.

Naast de meer bekende vormen van zitmeditatie, leren we je ook meditatie in andere houdingen en zelfs meditatie met/in beweging. Uiteindelijk is de ‘formele meditatie’ (vaak zittend op ons meditatiekussen) dan ook een voorbereiding op het dagelijks leven. Door meditatie ook te oefenen met beweging komt dit ook weer dichter bij het dagelijks leven. Bovendien heeft meditatie in beweging doorgaans ook een heel ander effect. Meditatie in beweging, yoga en andere technieken gericht op het lichaam kunnen ook vaak helpend zijn om de mind meer tot rust te laten komen. Soms sneller dan bij zitmeditatie. Vaak worden deze methoden dan ook wel voorafgaand aan een zitmeditatie beoefend.

Naast meditatie in beweging krijg je dan ook diverse andere technieken aangereikt om eerst meer in het lichaam te komen. Dat kun je dan beoefenen als meditatie op zichzelf, of als voorbereiding op een zitmeditatie.

“Door juiste opmerkzaamheid en inzichten leren we de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn, wat leidt tot een meer vreugdevol en moeiteloos leven”

Meditaties die aan bod komen

De volgende meditatievormen en andere technieken komen onder meer aan bod:

  • concentratie-meditatie
  • inzicht-meditatie
  • non-dualiteit meditatie
  • meditaties gericht op vriendelijkheid en compassie
  • meditaties in beweging (met en zonder begeleidende muziek)
  • mindfulness oefeningen
  • mindful yoga
  • en andere meditaties (onder meer afgestemd op waar behoefte aan is/wat zich aandient tijdens de cursus)

Voor wie is deze cursus geschikt?

Je hebt voor deze cursus geen meditatie-ervaring nodig, we beginnen echt bij het begin. Heb je al heel veel ervaring met meditatie dan zal je een deel van de cursus wellicht dingen horen die je al weet. Maar zoals ze zeggen ‘yogi mind, beginners mind’ en kun je natuurlijk ook bij herhaling vaak nog veel nieuwe inzichten opdoen. Verder worden er dermate verschillende technieken overgedragen dat er zeker voor iedereen iets nieuws bij zit. Bovendien benadrukt iedere leraar weer andere aspecten binnen het meditatieproces, of legt deze op een andere manier uit.

Voor zorgverleners en andere beroepen waarbij je met mensen werkt

Deze meditaties en informatie die deze cursus wordt overgedragen zijn ook bijzonder geschikt om weer over te dragen. Na de cursus ontvang je ook de meditatie instructies + waar je op moet letten mee naar huis. Zorgverleners, waaronder therapeuten in de reguliere- en complementaire zorg, kunnen deze methoden ook gebruiken, aanvullend op de methoden die zij al gebruiken.

Als voorbereiding voor de meditatieleraren opleiding

Deze cursus is ook geschikt ter voorbereiding van de erkende opleiding tot meditatieleraar welke ongeveer een maand later van start gaat (vraag wel naar de beschikbaarheid, de vorige keer zat de opleiding al vol voordat deze cursus begon).

Meditatieopleiding Amsterdam

UPDATE: Aankomend jaar is er geen cursus op locatie in Amsterdam. De cursus wordt alleen online aangeboden. Bekijk hier meer informatie over de: online meditatiecursus.

Data meditatie cursus

Deze cursus wordt gehouden in het weekend van 23 en 24 september 2023.
De lestijden zijn van 10.00 en 17.00 uur. Er wordt gezorgd voor koffie en thee.
Graag zelf lunch en/of iets te eten voor tussendoor meenemen. Eventueel ook een flesje water of drinken naar eigen voorkeur.
Er is halverwege de dag ongeveer een uur pauze om eventueel ook buiten de deur te eten.

Locatie cursus Amsterdam

‘De Ruimte’ Centrum Voor Bewustzijnsontwikkeling
Weesperzijde 79a
1091 EJ Amsterdam

Kosten cursus

De kosten voor deze cursus bedragen €266,00 inclusief 21% BTW.

Docent: Gerjan Schoemaker

Deze cursus wordt begeleid door Gerjan Schoemaker. Gerjan is tevens de hoofddocent van de Opleiding tot meditatieleraar, begeleider van Vipassana retraites en is ook de oprichter van Meditatie Instituut Nederland.

Gerjan Schoemaker meditatieleraar

Aanmelden Meditatie Cursus

Aanmelden voor deze cursus kan via onderstaand formulier.
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel de docent Gerjan Schoemaker op 038-8801530.

  • iDEAL
  • Bancontact


Totaal


Dit is een KTNO erkende cursus.

KTNO erkende opleiding

CRKBO geregistreerd

CRKBO geregistreerde opleiding

Reviews

verbonden ademhaling

Nick


Zeer inspirerend! Ik heb de 3 daagse cursus vipassana en boeddhisme gevolgd. Deze cursus was zeer leerzaam en zeer inspirerend. Zo ook Gerjan, hij is een echt inspirerend persoon. De stof wordt goed en rustig uitgelegd. Wat mij betreft echt een aanrader!


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie