fbpx

Bij Vihara geven we op moment van schrijven 2 verschillende type lessen.
Namelijk ‘Meditatie Plus’ lessen en ‘Inzicht-Meditatie lessen’.

Een veel gestelde vraag is wat nu het verschil is tussen de twee lessen.
Het is lastig om dit zo in een korte tekst te vatten, en daarom adviseren wij een introductieles bij te wonen waar dit uitgebreid wordt uitgelegd.

Het verschil tussen de Meditatie Plus en Inzicht Meditatie lessen

In principe komt de Inzicht-meditatie (Vipassana) uit 1 stroming, namelijk het Boeddhisme terwijl de meditaties uit de Meditatie Plus lessen uit verschillende stromingen komen. Echter is het wel zo dat inzicht-meditatie ook de rode draad vormt tijdens de Meditatie Plus lessen. Tijdens de Meditatie Plus lessen komen echter ook andere meditaties aan bod. Veelal actieve meditaties, speciaal ontwikkeld voor de Westerse mens die meer prikkels heeft te verwerken en hierdoor meer moeite heeft om vanuit de activiteiten van het dagelijkse leven, zomaar te gaan zitten en met aandacht observeren.
Door Actieve Meditatie wordt er eerst een overgang gemaakt, waardoor je meer ‘in je lichaam’ komt in plaats van volledig in je mind.

Inzicht Meditatie lessen (Vipassana)

De Inzicht Meditatie lessen bevatten met name zitmeditatie, loopmeditatie en mindfull movements. De zitmeditatie en loopmeditatie worden gegeven vanuit de traditionele Vipassana meditatie, uitgelegd voor de moderne mens. Tijdens de Inzicht Meditatie lessen komt er ook iets meer theorie aan de orde dan tijdens de Meditatie Plus lessen. De theorie houdt met name Boeddhistische filosofie en psychologie in.

Meditatie Plus lessen

Tijdens de Meditatie Plus lessen komen met name ook Actieve Meditaties aan bod. Deze komen niet terug tijdens de Inzicht Meditatie lessen. Wel komt Inzicht-Meditatie en de theorie die tijdens de Inzicht-Meditatie lessen worden behandeld, ook terug tijdens de Meditatie Plus lessen. Uiteraard dan wel in mindere mate. De Actieve Meditaties zijn met name ontwikkeld voor de ‘Westerse mens’. Voorbeelden van meditaties die wij tijdens de Meditatie Plus lessen doen zijn: Osho Kundalini Meditatie, Osho Nadabrahma Meditatie, Osho No-Dimension Meditatie, Quantum Light Breath, Body Scan, Mindful Movements van Thich Nath Hanh, Hara Meditatie, Shaken, Ademhalingsoefeningen en meer.


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie