fbpx

Let op! Aanmelden voor registratie is pas mogelijk na het ontvangen van een e-mail.

Doordat de vorige retraite binnen een paar uur vol zat, is de aanmeldprocedure aangepast:
1. Via de nieuwsbrief wordt een vooraankondiging gedaan van deze retraite. Hierin staat de datum en tijdstip waarin je een nieuwe e-mail krijgt toegestuurd met een aanmeldformulier.
2. In deze tweede e-mail ontvangt staat een link naar een aanmeldformulier. Houd er rekening mee dat bij het aanmelden ook wordt gevraagd naar eventuele beperkingen, dieetwensen en je ervaring met meditatie en retraites. Ook dien je direct te betalen via internetbankieren (iDeal of MisterCash).

schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om de vooraankondiging en de link voor het aanmelden te ontvangen, als ook meditatie gerelateerde inspiratie en aankondigingen van toekomstige retraites.

DEZE OMSTANDIGHEDEN WORDT DEZE RETRAITE VERMOEDELIJK VOORLOPIG NIET GEGEVEN. MOGELIJK VOLGEND JAAR OF NOG LATER PAS.

10 daagse Vipassana retraite

10 daagse Vipassana retraite in Nederland

Stilte retraite onder leiding van Gerjan Schoemaker + assistent leraren.
Naast Vipassana meditatie worden er ook Samatha en Brahma Vihara meditaties + Yoga beoefend.

Programma

Deze retraite heeft een relatief rijk programma. Dagelijks is er

  • Dhamma-voordracht (onderricht en inspiratie komend uit het Boeddhisme)
  • Gelegenheid voor vragen (kort)
  • Verdiepende instructies
  • Yoga en/of Mindful movements
  • Afwisselend zitmeditatie en loopmeditatie

 

Het grootste deel van de dag beoefen je zit- en loopmeditatie. De basistechniek van de retraite is Vipassana meditatie, maar voor een optimaal proces komen er ook andere vormen aan bod. Aan het begin van de retraite wordt er met name concentratiemeditatie beoefend (Samatha) waarna we overgaan op Vipassana meditatie. De laatste dagen van de retraite wordt er naast Vipassana ook specifieke meditatie beoefend gericht op de Vier Hartkwaliteiten (Brahma Vihara): Liefdevolle vriendelijkheid (Metta meditaties), Compassie (Karuna meditaties), Medevreugde (Mudita meditaties) en Gelijkmoedigheid (Upekkha meditaties).

Twee maal per dag wordt er yoga of mindfull movements beoefend.

Naast dat er dagelijks ruimte is voor vragen, zijn er ook één op één gesprekken om de voortgang te bespreken en desgewenst kunnen deze nog extra worden aangevraagd mocht dit nodig zijn.

Deze retraite is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Meditatie-ervaring is wel vereist. Bij twijfel over voldoende ervaring kun je een e-mail sturen naar [email protected] met toelichting over je ervaring en je eventuele twijfels. Zo kunnen we gezamenlijk onderzoeken of er voldoende basis is voor deelname aan deze retraite.

Stilte Retraite

De retraite is voor het grootste gedeelte voor de deelnemers in stilte. Eenmaal per dag is er gelegenheid voor vragen en daarnaast kunnen er tijdens de Dhamma voordracht vragen over het betreffende onderwerp worden gesteld. De deelnemers worden verzocht ook niet te lezen of te schrijven om zo volledig met de aandacht naar binnen te keren, en zoveel mogelijk de voorwaarden te scheppen voor een diepere concentratie. Als we door deze concentratie tot helderheid komen kunnen we pas werkelijk helder kijken en zo inzichten op doen. Aan het einde van de retraite is er uitgebreid ruimte voor het delen van de ervaringen.

Retraite locatie

De locatie wordt vermoedelijk eind 2020 of begin 2021 nader bekend gemaakt. De retraite wordt in Nederland georganiseerd.
Mogelijk houden we de retraite bij Babaji ashram – Sada Shiva Dham (zie foto’s rechts) waar we goede ervaring hebben, maar dit is nog niet vastgelegd.

Meditatiecentrum Loenen

Begeleiding

Gerjan Schoemaker

Gerjan is meditatieleraar bij Meditatie Instituut Nederland, begeleid Vipassana retraites en is hoofddocent van de Meditatie Opleiding. Het Theravada Boeddhisme is voor Gerjan de basis en daarnaast verdiept hij zich in diverse andere Oosterse filosofieën en religies, waaronder het Hindoeïsme en Advaita Vedanta. Naast Vipassana meditatie onderricht Gerjan ook andere, vaak aanvullende, technieken en vormen van meditaties.

Gerjan Schoemaker meditatieleraar

Kosten retraite

De kosten voor deze retraite zijn nog niet bekend, maar houd rekening met ongeveer €700,00 + Dana (donatie) voor de leraren. Bij de standaardkosten wordt voor de leraren alleen de verblijfkosten vergoed. Met het Dana principe wordt je als deelnemer uitgenodigd om te oefenen in vrijgevigheid door zelf te bepalen wat je aan de leraren wilt geven. Aan het einde van de retraite is er de mogelijkheid om anoniem Dana te geven. Het is handig om hiervoor contant geld mee te nemen. Dana kan overigens ook in andere vormen dan geld tot uitdrukking worden gebracht.

Als je graag mee wilt doen, maar de hoogte van de deelnamekosten een belemmering vormt, neem dan contact op met Gerjan Schoemaker (zie onze contactpagina).

Karma Yoga / Werk-meditatie

Bij de meeste retraite-centra wordt verwacht dat je als deelnemer ook een klein gedeelte van de dag een bijdrage levert in de vorm van werkmeditatie. Denk aan meehelpen bij de afwas, het snijden van de groenten, meehelpen in de moestuin, schoonmaken, of wat er ook maar nodig is. Vaak ongeveer 1 uur per dag. Dit is niet altijd zo en het verschilt per retraitecentrum, maar het is goed om hiermee rekening te houden.

Aanmelden

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected].

Aanmelden is nog niet mogelijk totdat de prijs, locatie en exacte data bekend zijn. Het is nog wel mogelijk je aan te melden voor de wachtlijst of schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe retraites.

Is Boeddhisme religie of filosofie


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie