fbpx

DEZE RETRAITE WORDT VERMOEDELIJK PAS IN 2021 WEER OPNIEUW GEGEVEN

Metta retraite

Hart + Inzicht-meditatie retraite

Brahma Vihara + Vipasanna retraite

Deze Vipassana meditatie-retraite geschikt voor beginners en gevorderden. Meditatie-ervaring is wel vereist. Twijfel of je voldoende ervaring hebt? Neem dan even contact op.

5-daagse retraite

Deze retraite is iets langer dan de andere retraites die wij aanbieden. We komen eerst tot een gebundelde aandacht door concentratie-meditatie, waarna we overgaan tot inzichtmeditatie en meditaties gericht op de hartkwaliteiten: liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en wijsheid. Het betreft een stilte retraite.

Brahma Vihara, de Vier Hartkwaliteiten

In deze retraite staan de Brahma Vihara, ofwel de Vier Hartkwaliteiten centraal. Deze zijn:

  • Metta (liefdevolle vriendelijkheid)
  • Karuna (compassie)
  • Mudita (medevreugde)
  • Upekkha (gelijkmoedigheid)

Lees hier meer over de: Brahma Vihara. Meditaties gericht op deze verblijfplaatsen in het hart, worden afgewisseld met Inzicht-meditatie (Vipassana).

retraite locatie

Programma Retraite

Iedere hartkwaliteit wordt uitgebreid behandeld en hierop worden specifieke meditaties gedaan. Deze meditaties worden afwisselend in de vorm zitmeditatie en loopmeditatie beoefend. Tussendoor worden er ook Mindful Movements beoefend, lichaamsoefeningen met aandacht uitgevoerd (veel van deze oefeningen komen voort uit de yoga). Naast de traditionele Metta meditaties en Vipassana meditaties worden ook andere oefeningen aangereikt.

Een meer gedetailleerd programma volgt vlak voor aanvang van de retraite.

Retraite Locatie: NADER TE BEPALEN

De vorige Brahma Vihara retraite werd gehouden bij ‘De Boonakker‘ te Beerze. Vermoedelijk zal de volgende retraite op een andere locatie zijn i.v.m. een grotere groep dan de vorige keer (20 tot maximaal 25 deelnemers).

Eten

Voor het eten wordt gezorgd. Al het eten is vegetarisch. Speciale dieetwensen graag ruim van tevoren aangeven.

Begeleiding

Gerjan Schoemaker

Gerjan Schoemaker is eigenaar van Meditatie Centrum Vihara in Zwolle en hoofddocent van de opleiding ‘Professioneel Meditatieleraar’ bij het Nederlof Centrum in Amsterdam en Almere. Het Theravada Boeddhisme is voor Gerjan de basis en daarnaast verdiept hij zich in diverse andere Oosterse filosofieën en religies, waaronder het Hindoeïsme en Advaita Vedanta. Naast Vipassana meditatie onderricht Gerjan ook andere, vaak aanvullende, technieken en vormen van meditaties.

Gerjan Schoemaker meditatieleraar

Kosten retraite

De kosten voor deze retraite zijn __ per persoon (dit wordt later bekend gemaakt) + Dana (donatie) voor de leraar. Deze kosten zijn voor het verblijf in retraitecentrum + een kleine toeslag voor onkosten en de mogelijkheid om iemand die het niet kan betalen toch mee te laten doen. Met deze kosten wordt voor de leraar alleen de reis en verblijfkosten vergoed. Met het Dana principe wordt je als deelnemer uitgenodigd om te oefenen in vrijgevigheid door zelf te bepalen wat je aan de leraren wilt geven. Aan het einde van de retraite is er de mogelijkheid om anoniem Dana te geven. Het is handig om hiervoor contant geld mee te nemen. Dana kan overigens ook in andere vormen dan geld tot uitdrukking worden gebracht.

Als je graag mee wilt doen, maar de hoogte van de deelnamekosten een belemmering vormt, neem dan contact op met Gerjan Schoemaker (zie onze contactpagina).

Aanmelden retraite en meer informatie

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected] Ook voor meer informatie kunt u een e-mail sturen.

Is Boeddhisme religie of filosofie


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen retraites
- Meditatievideo's + Blogs
(o.a. verhalen en geleide meditaties)