fbpx

Let op. Doordat de retraites binnen enkele minuten al vol zitten hanteren we een aangepaste procedure voor het aanmelden:
1. Via de nieuwsbrief wordt een vooraankondiging gedaan van een nieuwe retraite. Hierin staat een datum en tijdstip waarin je een nieuwe mail krijgt toegestuurd met een aanmeldformulier.
2. In de tweede mail die je ontvangt staat een link naar een aanmeldformulier. Houd er rekening mee dat bij het aanmelden ook wordt gevraagd naar eventuele beperkingen en je ervaring met meditatie en retraites. Ook dien je het basisbedrag (exclusief dana) direct te betalen via internetbankieren.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om een uitnodiging te ontvangen voor deze retraite en om ook op de hoogte te blijven van andere meditatie gerelateerde activiteiten.

— UPDATE DEZE RETRATIE ZIT VOL —

JE KUNT JE NOG AANMELDEN VOOR DE WACHTLIJST VIA DEZE PAGINA:
https://meditatieinstituut.nl/wachtlijst-vipassana-retraite-2024/

Vipassana retraite met Yin Restorative Yoga

Vipassana meditatie retraite

met Restorative- en Yin Yoga

 

Stilte retraite door Gerjan Schoemaker & Tamara van Well
Donderdag 30 mei t/m zondag 2 juni 2024

Deze retraite is een bijzondere combinatie, namelijk een Vipassana meditatie retraite met Restorative- en Yin yoga.
Deze stilte retraite wordt begeleid door Gerjan Schoemaker en Tamara van Well. Gerjan begeleidt tijdens deze retraite het meditatieproces en Tamara verzorgt onder meer de yoga. De retraite begint op donderdagavond om 20.00 uur (aanvang vanaf 19 uur) en eindigt op zondag rond 16.00 uur.

Het basisprogramma bestaat uit Vipassana loop- en zit meditaties, Restorative yoga, Yin yoga, Adem oefeningen en Dhamma voordrachten.

Retraite locatie De Weyst, voormalig Kapucijnen klooster

Deze retraite wordt gegeven bij De Weyst, een voormalig klooster in Handel (Noord-Brabant). Deze inspirerende locatie heeft op het terrein ook een biologische moestuin en boomgaard. Sid Bachrach en Nella Bachrach-van der Jagt leven volgens de uitgangspunten en idealen van Mahatma Gandhi en Lanza del Vasto, die gebaseerd zijn op vredeswerk, een rechtvaardige en geweldloze samenleving en met respect voor het milieu en de natuur.

Adres van de Weyst:
Pater Petrusstraat 21
5423 SV Handel

Combinatie Vipassana meditatie met Restorative- en Yin yoga

Vipassana meditatie brengt verdieping in je transformatieproces en bewustzijn ontwikkeling. Vipassana wordt ook wel inzichtmeditatie genoemd en helpt ons de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn.
Tijdens de retraite beginnen we eerst met concentratiemeditatie om de mind meer tot verstilling te laten komen. Dit geeft ons de gelegenheid om uit de verhalen te stappen waar we midden in zitten. Op een gegeven moment gaan we over tot Vipassana meditatie, wat we het grootste gedeelte van de retraite blijven beoefenen.

Daarnaast ervaar je tijdens de retraite de rustige, ontspannende en helende werking van de Restorative- en Yin yoga.

Restorative yoga heeft een ontspannende werking en helpt daarnaast bij het herstel van stress gerelateerde klachten en kan ondersteuning bieden bij mentale en lichamelijke klachten of aandoeningen.
Ook Yin yoga is een rustige, ontspannende yogavorm en verbetert de mobiliteit van het lichaam en versoepelt de gewrichten.

De lichamelijke, mentale en energetische effecten van deze twee meditatieve yogastijlen werken bovendien bevorderend in ons meditatie-proces.

Deze Vipassana Meditatie retraite met Restorative- en Yin Yoga is geschikt voor zowel meditatie beginners en gevorderden. Meditatie-ervaring is wel vereist. Twijfel of je voldoende ervaring hebt? Neem dan van tevoren contact op.

Begeleiding

Gerjan Schoemaker

Gerjan Schoemaker is meditatiebegeleider en oprichter van Meditatie Instituut Nederland. Hij heeft zijn eerste onderricht gehad bij Dingeman Boot. Gerjan is hoofddocent van de Opleiding Meditatieleraar bij Meditatie Instituut Nederland en is dit daarvoor enkele jaren bij een ander opleidingsinstituut geweest in Amsterdam en Almere. Het Theravada Boeddhisme is voor Gerjan de basis en daarnaast verdiept hij zich in diverse andere Oosterse filosofieën en religies, waaronder Advaita. Dit interpreteert en vertaalt hij met name op seculiere wijze. Naast Vipassana meditatie, onderricht Gerjan ook andere, vaak aanvullende technieken en vormen van meditaties. De retraites die Gerjan verzorgt zijn met name Vipassana retraites, vaak gecombineerd met yoga.

Gerjan Schoemaker meditatieleraar

Tamara van Well

Tamara deelt vanuit haar hart de ervaring van rust, ontspanning, bewustwording en inzicht die yoga kan geven, door middel van onder andere Hatha Yoga en Yin/Restorative Yoga. Ze is yogadocent geweest bij YogaYou in Zwolle. Tamara woont inmiddels in India en geeft les in Mumbai bij The Yoga House en verzorgt nu yoga retraites bij Yoga on Kos in Griekenland. Tamara is op het moment van deze retraite tijdelijk in Nederland en daardoor in de gelegenheid om ondermeer de yoga te verzorgen. Tijdens deze retraite zal Tamara rustige, ontspannende, helende vormen van yoga geven waaronder Restorative- en Yin yoga.

Tamara van Well - yogaleraar

Overnachting + maaltijden

Voor iedereen is een 1-persoonskamer beschikbaar.
De maaltijden zijn vegetarisch. Medische dieetvoorschriften graag doorgeven middels het aanmeldingsformulier.

Wat is Vipassana meditatie?

In het Boeddhisme worden er twee grote vormen van meditatie beoefend, Samatha en Vipassana meditatie. Samatha meditatie wordt vaak vertaald naar ‘concentratie meditatie’ en Vipassana meditatie naar ‘inzicht-meditatie’. Inzicht-meditatie is er op gericht om tot inzichten te komen en de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Om de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn helpt het om eerst tot een bepaalde concentratie te komen. Bij aanvang van de retraite beginnen we dan ook met concentratie meditatie alvorens we overgaan tot inzicht-meditatie. Door het langere tijd beoefenen van concentratie meditatie en de activiteiten eromheen mindful te blijven doen, is het goed mogelijk dat de mind tot verdere verstilling komt. Het geeft de mogelijkheid om uit de verhalen te stappen waar we midden inzitten en dit geeft een nieuw perspectief van naar de dingen kijken. Een meer helder perspectief vanuit een bepaalde mate van evenwicht. Je zou de mind kunnen vergelijken met zo’n bol van glas waar sneeuw in zit met in het midden een mannetje. In het dagelijks leven blijven we maar schudden aan die bol waardoor we een vertroebeld beeld hebben. Maar naarmate we de bol met rust laten zakt de sneeuw naar beneden waardoor we het helder door de bol kunnen kijken. Zo gaat het ook met onze mind als deze tot rust komt. Deelnemers met ruime ervaring in Vipassana meditatie kunnen er uiteraard voor kiezen om hier direct mee te beginnen indien ze dit wensen.

Kosten retraite

De kosten voor deze retraite zijn €387,50 per persoon + Dana (donatie) voor de leraren. Dit is inclusief alles (een eenpersoonskamer, eten, drinken, etc.).
Met Dana wordt bedoeld dat de leraren voor de retraite geen geld vragen. Zij geven de retraite zo op basis van vrijgevigheid. Jij, als deelnemer, wordt met het Dana principe zo ook uitgenodigd om vrijgevigheid te beoefenen door zelf te bepalen wat je aan de leraren wilt geven. Aan het einde van de retraite is er de mogelijkheid om (anoniem) Dana te geven. Het is handig om hiervoor contant geld mee te nemen. Dana kan overigens ook in andere vormen dan geld tot uitdrukking worden gebracht.

De betaling gaat in twee gedeelten. Direct bij het aanmelden wordt gevraagd €62,50 te betalen via iDeal of Bancontact. Vervolgens vragen we het restant bedrag van €325,00 ook direct aansluitend over te maken naar de Weyst (instructies daarvoor volgen per e-mail).

Houd er rekening mee dat bij annulering na aanmelding er kosten in rekening worden gebracht (zie voorwaarden).

De basiskosten zijn als volgt tot stand gekomen: kosten per deelnemer retraitecentrum + zaalhuur + reis- en verblijfkosten 2 leraren + administratie kosten + 21% BTW.

Als je graag mee wilt doen, maar de hoogte van de deelnamekosten een belemmering vormt, neem dan contact op met Gerjan Schoemaker ([email protected]) om te informeren naar de mogelijkheden.

Stilte ter bevordering van het meditatieproces

Ter ondersteuning van het meditatieproces wordt de retraite in stilte doorgebracht. Verder wordt gevraagd tijdens de retraite niet te lezen, te schrijven of een mobiele telefoon te gebruiken. Dit helpt om de mind meer tot verstilling te krijgen en de dingen meer te zien zoals ze zijn. Advies is een horloge of een wekkertje mee te nemen voor als je buiten de ruimte mediteert. Verdere details en nadere informatie wordt toegestuurd naar inschrijving.

Werkmeditatie
Werkmeditatie wordt ook wel Karma yoga genoemd. Het is onder meer een oefening en handeling in vrijgevigheid wat vaak bij retraitecentra wordt gevraagd aan de deelnemers. Bij Helios is dit beperkt en wordt van jou als deelnemer verwacht dat je een eenvoudig corvee doet na de maaltijden. We proberen dit zoveel mogelijk mindful te doen. Werkmeditatie is dan ook een mogelijkheid om hetgeen wat we hebben opgedaan tijdens de formele meditaties, toe te passen in de praktijk.

Aanmelden

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF OM ROND MAART/APRIL MEI 2024 EEN UITNODIGING TE KRIJGEN

Voor vragen kun je via e-mail contact opnemen met Gerjan Schoemaker: [email protected]
Bij aanmelding ontvang je ongeveer twee weken voor aanvang van de retraite een brief met nadere bijzonderheden.