fbpx
Vipassana retraite met Yin Restorative Yoga

Vipassana meditatie retraite met Restorative- en Yin Yoga

Stilte retraite door Gerjan Schoemaker & Tamara van Well
Donderdagavond 10 t/m zondagmiddag 13 december 2020 (dit is de nieuwe data ivm verschuiving door maatregelen)

UPDATE – DEZE RETRAITE ZIT VOL. AANMELDEN VOOR DE WACHTLIJST KAN VIA HET FORMULIER OP DEZE PAGINA (KLIK OP DEZE LINK).

WIJ STUREN VOORAANKONDIGINGEN VOOR NIEUWE RETRAITES VIA ONZE NIEUWSBRIEF.

Deze retraite is een bijzondere combinatie, namelijk een Vipassana meditatie retraite met Restorative- en Yin yoga.
Deze stilte retraite wordt begeleid door Gerjan Schoemaker en Tamara van Well. Gerjan begeleidt tijdens deze retraite het meditatieproces en Tamara verzorgt onder meer de yoga. De retraite begint op donderdagavond om 20.00 uur (aanvang vanaf 19 uur) en eindigt op zondag rond 16.00 uur.

Het basisprogramma bestaat uit Vipassana loop- en zit meditaties, Restorative yoga, Yin yoga, Adem oefeningen en Dhamma voordrachten.

Retraite locatie:

Helios Centrum, Heerde

Helios is een prachtig centrum met een inspirerende meditatie ruimte. De meditatie ruimte is een Finse kota van 110 m2, helemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Het verblijf in de ruimte is aangenaam doordat deze gelijkmatig wordt verwarmd door wandverwarming. Door de vormgeving als ook de sfeervolle verlichting door ruwe brokken edelstenen zorgen voor een aangenaam verblijf. Er is een groot buitenterrein waar eventueel ook activiteiten zoals bijvoorbeeld de loopmeditaties kunnen plaatsvinden.

Covid-19
Vanwege deze ruime meditatiezaal en doordat er voldoende eenpersoonskamers bij Helios zijn, hebben we voor deze retraite gekozen voor dit centrum in Heerde. Op deze manier is de retraite ook geschikt voor de huidige Corona situatie en volgen we zoveel mogelijk de Covid-19 richtlijnen van het RIVM.

meditatie ruimte

Combinatie Vipassana meditatie met Restorative- en Yin yoga

Vipassana meditatie brengt verdieping in je transformatieproces en bewustzijn ontwikkeling. Vipassana wordt ook wel inzichtmeditatie genoemd en helpt ons de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn.
Tijdens de retraite beginnen we eerst met concentratiemeditatie om de mind meer tot verstilling te laten komen. Dit geeft ons de gelegenheid om uit de verhalen te stappen waar we midden in zitten. Op een gegeven moment gaan we over tot Vipassana meditatie, wat we het grootste gedeelte van de retraite blijven beoefenen.

Daarnaast ervaar je tijdens de retraite de rustige, ontspannende en helende werking van de Restorative- en Yin yoga.

Restorative yoga heeft een ontspannende werking en helpt daarnaast bij het herstel van stress gerelateerde klachten en kan ondersteuning bieden bij mentale en lichamelijke klachten of aandoeningen.
Ook Yin yoga is een rustige, ontspannende yogavorm en verbetert de mobiliteit van het lichaam en versoepelt de gewrichten.

De lichamelijke, mentale en energetische effecten van deze twee meditatieve yogastijlen werken bovendien bevorderend in ons meditatie-proces.

Deze Vipassana Meditatie retraite met Restorative- en Yin Yoga is geschikt voor zowel meditatie beginners en gevorderden. Meditatie-ervaring is wel vereist. Twijfel of je voldoende ervaring hebt? Neem dan van tevoren contact op.

Begeleiding

Gerjan Schoemaker

De meditatiedag wordt begeleid door Gerjan Schoemaker. Gerjan is meditatieleraar bij Meditatie Instituut Nederland, begeleid Vipassana retraites en is hoofddocent van de Meditatie Opleiding. Het Theravada Boeddhisme is voor Gerjan de basis en daarnaast verdiept hij zich in diverse andere Oosterse filosofieën en religies, waaronder het Hindoeïsme en Advaita Vedanta. Naast Vipassana meditatie onderricht Gerjan ook andere, vaak aanvullende, technieken en vormen van meditaties. De retraites die Gerjan verzorgt zijn met name Vipassana retraites, vaak gecombineerd met yoga. Gerjan begeleidt tijdens deze retraite het meditatieproces.

Gerjan Schoemaker meditatieleraar

Tamara van Well

Tamara deelt vanuit haar hart de ervaring van rust, ontspanning, bewustwording en inzicht die yoga kan geven, door middel van onder andere Hatha Yoga en Yin/Restorative Yoga. Ze is yogadocent geweest bij YogaYou in Zwolle. Tamara woont inmiddels in India en geeft les in Mumbai bij The Yoga House en verzorgt nu yoga retraites bij Yoga on Kos in Griekenland. Tamara is op het moment van deze retraite tijdelijk in Nederland en daardoor in de gelegenheid om ondermeer de yoga te verzorgen. Tijdens deze retraite zal Tamara rustige, ontspannende, helende vormen van yoga geven waaronder Restorative- en Yin yoga.

Tamara van Well - yogaleraar

Overnachting + maaltijden

Voor iedereen is een 1-persoonskamer beschikbaar.
De maaltijden zijn vegetarisch. Medische dieetvoorschriften graag doorgeven middels het aanmeldingsformulier.

Wat is Vipassana meditatie?

In het Boeddhisme worden er twee grote vormen van meditatie beoefend, Samatha en Vipassana meditatie. Samatha meditatie wordt vaak vertaald naar ‘concentratie meditatie’ en Vipassana meditatie naar ‘inzicht-meditatie’. Inzicht-meditatie is er op gericht om tot inzichten te komen en de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Om de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn helpt het om eerst tot een bepaalde concentratie te komen. Bij aanvang van de retraite beginnen we dan ook met concentratie meditatie alvorens we overgaan tot inzicht-meditatie. Door het langere tijd beoefenen van concentratie meditatie en de activiteiten eromheen mindful te blijven doen, is het goed mogelijk dat de mind tot verdere verstilling komt. Het geeft de mogelijkheid om uit de verhalen te stappen waar we midden inzitten en dit geeft een nieuw perspectief van naar de dingen kijken. Een meer helder perspectief vanuit een bepaalde mate van evenwicht. Je zou de mind kunnen vergelijken met zo’n bol van glas waar sneeuw in zit met in het midden een mannetje. In het dagelijks leven blijven we maar schudden aan die bol waardoor we een vertroebeld beeld hebben. Maar naarmate we de bol met rust laten zakt de sneeuw naar beneden waardoor we het helder door de bol kunnen kijken. Zo gaat het ook met onze mind als deze tot rust komt. Deelnemers met ruime ervaring in Vipassana meditatie kunnen er uiteraard voor kiezen om hier direct mee te beginnen indien ze dit wensen.

Kosten retraite

De kosten voor deze retraite zijn €328,50 per persoon + Dana (donatie) voor de leraren. Dit is inclusief alles (een eenpersoonskamer, eten, drinken, etc.).
Met Dana wordt bedoeld dat de leraren voor de retraite geen geld vragen. Zij geven de retraite zo op basis van vrijgevigheid. Jij, als deelnemer, wordt met het Dana principe zo ook uitgenodigd om vrijgevigheid te beoefenen door zelf te bepalen wat je aan de leraren wilt geven. Aan het einde van de retraite is er de mogelijkheid om (anoniem) Dana te geven. Het is handig om hiervoor contant geld mee te nemen. Dana kan overigens ook in andere vormen dan geld tot uitdrukking worden gebracht.

Houd er rekening mee dat bij annulering na aanmelding er kosten in rekening worden gebracht (zie voorwaarden).

De basiskosten zijn als volgt tot stand gekomen: kosten per deelnemer retraitecentrum + zaalhuur + reis- en verblijfkosten 2 leraren + administratie kosten + 21% BTW.

Als je graag mee wilt doen, maar de hoogte van de deelnamekosten een belemmering vormt, neem dan contact op met Gerjan Schoemaker ([email protected]) om te informeren naar de mogelijkheden.

Stilte ter bevordering van het meditatieproces

Ter ondersteuning van het meditatieproces wordt de retraite in stilte doorgebracht. Verder wordt gevraagd tijdens de retraite niet te lezen, te schrijven of een mobiele telefoon te gebruiken. Dit helpt om de mind meer tot verstilling te krijgen en de dingen meer te zien zoals ze zijn. Advies is een horloge of een wekkertje mee te nemen voor als je buiten de ruimte mediteert. Verdere details en nadere informatie wordt toegestuurd naar inschrijving.

Werkmeditatie
Werkmeditatie wordt ook wel Karma yoga genoemd. Het is ondermeer een oefening en handeling in vrijgevigheid wat vaak bij retraitecentra wordt gevraagd aan de deelnemers. Bij Helios is dit beperkt en wordt van jou als deelnemer verwacht dat je een eenvoudig corvee doet na de maaltijden. We proberen dit zoveel mogelijk mindful te doen. Werkmeditatie is dan ook een mogelijkheid om hetgeen wat we hebben opgedaan tijdens de formele meditaties, toe te passen in de praktijk.

Aanmelden

UPDATE – DE RETRAITE ZAT VOL MAAR DOOR EEN VERSCHUIVING IN DATA ZIJN ER ENKELE PLEKKEN VRIJGEKOKMEN.
SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF OM ZONDAG 22 NOVEMBER OM 20.00 UUR ‘S AVONDS EEN UITNODIGING TE KRIJGEN VOOR HET AANMELDEN.

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF VOOR AANKONDIGINGEN VAN NIEUWE RETRAITES.

Voor vragen kun je via e-mail contact opnemen met Gerjan Schoemaker: [email protected]
Bij aanmelding ontvang je ongeveer twee weken voor aanvang van de retraite een brief met nadere bijzonderheden.


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie