fbpx

Gerjan Schoemaker

Meditatieleraar & Oprichter Meditatie Instituut Nederland

Gerjan Schoemaker is hoofddocent van de meditatie opleiding, gastdocent bij de opleiding Integraal Essentiecoach en verzorgt meditatielessen, vipassana retraites en cursussen. Hij heeft zijn eerste onderricht gehad bij Dingeman Boot vanuit de Boeddhistische Theravada traditie. Gerjan is daarna verder breed opgeleid en verdiept zich met name in traditionele psychologie en filosofie en zijdelings ook in moderne psychologie. Zijn visie is met name gevormd door inzichten uit het Boeddhisme en voor een stukje Advaita , welke Gerjan op met name seculiere wijze interpreteert en doorgeeft. Daarnaast heeft Gerjan diverse psychologie, yoga- en meditatie gerelateerde opleidingen en cursussen gevolgd waaronder Opleiding Psychosociale Basiskennis, Opleiding Medische basiskennis, Opleiding tot Professioneel Meditatieleraar, diverse Boeddhistische verdiepingscursussen, basisjaar Yogaopleiding bij Saswitha, Yoga & Adem opleiding bij Yoga You, Opleiding The Work van Byron Katie basic & advanced, cursus Advaita Vedanta,  bijscholing Emotioneel Lichaamswerk, cursus Shin Do, Gordon training ‘effectief communiceren met kinderen’ en de Opening & Fundament trainingen bij Venwoude levensschool. De retraites die Gerjan begeleidt zijn met name vipassana retraites, vaak gecombineerd met yoga. De Vipassana-meditatie methode is gebaseerd op de traditie van Mahasi Sayadaw. Gerjan is in het verleden zes jaar mede-eigenaar geweest van een reclamebureau en zeven jaar eigenaar van een online marketingbureau. Dit heeft hij lange tijd gecombineerd naast zijn functies als meditatiedocent en retraite begeleider. In 2019 heeft Gerjan zijn online marketingbureau verkocht zodat hij zich helemaal kan richten op meditatie gerelateerde activiteiten, en het nog verder verdiepen in meditatie gerelateerde psychologie en filosofie.

Missie

“Na mijn eerste vipassana retraite ervaarde ik de wereld op zo’n andere manier. Het was of ik daarvoor nooit écht deel had genomen aan het leven. Mijn hart was geopend en de vertroebelingen van de mind verdwenen. Alles was zo helder dat mijn zintuigen beter leken te werken. Ik was voor het eerst echt, écht aanwezig.

Mijn missie is om de wereld een beetje mooier te maken. Mensen inzicht geven in de oorzaken van stress en lijden en de tools om het anders te doen. Meditatie en de achterliggende psychologie en filosofie hebben van mij een ander mens gemaakt. Meer open, meer liefdevol, meer wijs en vooral ook bevrijd van vele oordelen en overtuigingen die niet dienend zijn. Dat wil ik doorgeven. Er is zoveel stress, lijden en vijandigheid in de wereld en ik wil de mensen helpen en inspireren om steeds iets meer te handelen vanuit een balans tussen wijsheid en vriendelijkheid, in plaats van dat mensen reactief en onbekwaam handelen vanuit hebzucht en weerstand.
Ik vind veel steun in de theorie van de ‘butterfly effect’, waarbij als voorbeeld wordt gegeven dat een vlinderslag in Brazilië een paar maanden later een orkaan in Texas kan veroorzaken. Soms denk je misschien ‘wat kan ik doen’ of ‘wat heeft het voor zin’ weet dan dat iedere handeling, zelfs iedere gedachte onderdeel is van een keten van afhankelijk ontstaan. Soms kan iets kleins zoals een glimlach of een vriendelijk gebaar tot een grote verandering in de wereld leiden zonder dat we dit in de gaten hebben.” 🙏🏼

Lezingen door Gerjan Schoemaker

Uitleg over energie als spirituele kracht

Uitleg over ‘Juiste Mindfulness’ als onderdeel van het boeddhistische Achtvoudige Pad:

 

Waarom niet verzitten bij ongemak in meditatie:

Aandachtig zijn van de adem:

Geleide meditaties door Gerjan Schoemaker

Geleide meditatie gericht op loslaten:

 

Geleide concentratie-meditatie:

In de pers

Artikel in de Stentor:

Artikel Gerjan Schoemaker in de Stentor

Artikel in &C Magazine van Chantal Janzen over de Osho Dynamische Meditatie:

Gerjan Schoemaker in &C Magazine over Osho Dynamic Meditatie

Artikel BodhiTV:

Interview Bodhitv

Artikel Boeddhistisch Dagblad:

Gerjan Boeddhistisch Dagblad

Opleiding, retraites en cursussen verzorgt door Gerjan Schoemaker

Meditatie opleiding

Een transformatieve reis van 1,5 jaar waarbij je uiteenlopende meditatie- en gerelateerde methoden leert zoals adem-oefeningen, ontspanningsoefeningen en zelfonderzoek-methoden.

Meditatie Cursus

In deze meditatie cursus leer je mediteren in één weekend. Je leert de basis van verschillende methoden als ook de basis van de achterliggende psychologie en filosofie.

Meditatie retraites

Retraites van 3 tot 10 dagen. Met name Vipassana retraites, eventueel gecombineerd met yoga of gericht op de Vier Hartkwaliteiten (liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid).

Naast bovenstaande activiteiten is Gerjan ook trainer van andere cursussen gerelateerd aan bewustzijnsontwikkeling (bekijk hier alle cursussen) en begeleidt Gerjan een meditatiegroep met meditatieavonden in Zwolle.


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie