fbpx

Over Gerjan Schoemaker

Gerjan Schoemaker is docent aan de meditatie opleiding ‘Meditatie Professional / Meditatie leraar’ bij het Nederlof Centrum in Amsterdam en Almere. Daarnaast faciliteert Gerjan meditatielessen in Zwolle en begeleidt Gerjan retraites, met name Vipassana meditatie retraites.

“Naar mijn inzicht zijn er grofweg 3 niveaus van meditatie: praktisch, psychologisch en filosofisch. Ik probeer oefeningen en inzichten over te brengen op al deze drie niveaus. Afgestemd op wat er in het moment passend is.

Je zou mij kunnen omschrijven als een seculier Boeddhist met grote interesse in andere Oosterse stromingen en met name non-dualiteit. Ik verdiep mij naast het Theravada Boeddhisme dan ook in stromingen als met name Advaita Vedanta en zijdelings het Hindoeïsme. Andere Oosterse stromingen zoals het Taoïsme en Soefisme draag ik een warm hart toe, hoewel ik hier geen gedetailleerde kennis van heb. Vipassana meditatie is mijn basis en daarbij onderzoek ik aanvullende (meditatie)technieken en geef ik deze door.

Waar de Advaita Vedanta zich met name richt op directe Zelfrealisatie, biedt het Boeddhisme meer een pad ernaartoe. Ongeacht of je Zelfrealisatie volledig bereikt, biedt het Boeddhistische pad psychologische inzichten en een levensstijl die het welzijn verhoogd en het onnodig psychologisch lijden reduceert. Ook al als je nog ver van Zelfrealisatie verwijderd bent, brengt dit je stap voor stap dichterbij naarmate je inzicht in ‘hoe de dingen werkelijk zijn’ toeneemt.

Ik cultiveer het pad van de Boeddha gecombineerd met de speelsheid en vreugde van Osho, terwijl ik meer en meer de non-duale zienswijze uit de Advaita Vedanta als basisperspectief ontwikkel. Op het vlak van non-dualiteit laat ik mij inspireren door o.a. Nisargadatta, Mooji, Rupert Spira en oude geschriften als de Bhagavad Gita en de Upanishads.”
Gerjan Schoemaker meditatieleraar


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites
- Meditatievideo's e.a. inspiratie