fbpx
stilte-dag-retraite-vipassana

Dagretraite ‘Verstilling’

Vipassana Meditatie & Yin/Restorative Yoga

Eendaagse stilte retraite met Vipassana-Meditatie door Gerjan Schoemaker & Yin/Restorative Yoga door Tamara van Well

Zondag 24 maart 2024 van 9:30 uur tot 17:00 uur, bij YogaYou in Zwolle.

‘Retraite gericht op verdiepend inzicht, ontspanning en herstel’

Deze eendaagse stilte retraite is gericht op het komen tot ontspanning en herstel door middel van herstellende yoga-houdingen, pranayama oefeningen, aandacht voor de adem en het openstellen voor alles wat zich aandient als vriendelijke waarnemer.

Daarbij is de vipassana-meditatie gericht op het ontwikkelen van verdiepend inzicht: inzicht in wat stress en lijden veroorzaakt en vermindert, inzicht in de werking en mechanismes van onze mind en inzicht in ‘hoe de dingen werkelijk zijn’.

De Yin/Restorative houdingen nodigen uit om diep te mogen rusten. Door het lichaam te ondersteunen met props (bijv. dekens, blokken en kussens) ontstaat er ruimte voor het proces van volledige overgave, ontspanning en herstel.
Om de houdingen het werk te laten doen, worden de houdingen zo’n 5-10 minuten aangehouden. Deze yoga vorm is een uitnodiging om te mogen ‘zijn’, niets te hoeven, niet te moeten, maar te mogen ‘zijn’ daar waar je bent. Vriendelijk aanwezig met alles wat zich aandient.

Tijdens de zitmeditaties gedurende de dag starten we met concentratie-meditatie, wat na de Dhamma-lezing over gaat in vipassana-meditatie. Er is hiervoor geen ervaring nodig. De instructies voor de concentratie-meditatie worden aan het begin van de dag gegeven in de vorm van een geleide meditatie. Tijdens de Dhamma-lezing wordt er uitgebreid ingegaan op vipassana-meditatie, hoe je omgaat met wat je tegenkomt in de meditatie en hoe je dit toepast in het dagelijks leven. Indien je geen meditatie-ervaring hebt kun desgewenst van tevoren deze gratis videocursus bekijken, maar dat is niet noodzakelijk. Ook voor de yoga is geen ervaring nodig.

De retraite is voor deelnemers volledig in stilte. De begeleiders geven instructies en naarmate de dag vordert worden daarbij steeds minder woorden gebruikt. Met behulp van de oefeningen komen we zo steeds verder tot verstilling.

Tussen de middag is er een verzorgde, veganistische lunch waarbij je wordt uitgenodigd tot ‘eten met aandacht’. 

Retraite locatie YogaYou, yogastudio Zwolle

Deze retraite wordt gegeven bij YogaYou, yogacentrum in Zwolle. Deze inspirerende locatie met meerdere zalen ligt op 300 meter van station Zwolle en is daarom goed bereikbaar via het openbaar vervoer. Parkeren kan bij Parkeerplaats Burgemeester van Roijensingel, deze ligt op 200 meter afstand. Tussen 13.00 en 17.00 uur kost dit €2,- per uur of €10,- voor een dagkaart (tarieven 2023).

Adres YogaYou Zwolle:
Burgemeester van Roijensingel 10A
Zwolle

Yogayou retraite ruimte Zwolle

Begeleiding

Gerjan Schoemaker

Gerjan Schoemaker is meditatiebegeleider en oprichter van Meditatie Instituut Nederland. Hij heeft zijn eerste onderricht gehad bij Dingeman Boot. Gerjan is hoofddocent van de Opleiding Meditatieleraar bij Meditatie Instituut Nederland en is dit daarvoor enkele jaren bij een ander opleidingsinstituut geweest in Amsterdam en Almere. Het Theravada Boeddhisme is voor Gerjan de basis en daarnaast verdiept hij zich in diverse andere Oosterse filosofieën en religies, waaronder Advaita. Dit interpreteert en vertaalt hij met name op seculiere wijze. Naast Vipassana meditatie, onderricht Gerjan ook andere, vaak aanvullende technieken en vormen van meditaties. De retraites die Gerjan verzorgt zijn met name Vipassana retraites, vaak gecombineerd met yoga.

Gerjan Schoemaker meditatieleraar

Tamara van Well

Tamara deelt vanuit haar hart de ervaring van rust, ontspanning, bewustwording en inzicht die yoga kan geven, door middel van onder andere Hatha Yoga en Yin/Restorative Yoga. Ze is onder andere yogadocent bij YogaYou in Zwolle. Tamara woont gedeeltelijk in India en geeft daar les in Mumbai bij The Yoga House en verzorgt yoga retraites bij Yoga on Kos in Griekenland. Tamara is op het moment van deze retraite tijdelijk in Nederland en daardoor in de gelegenheid om ondermeer de yoga te verzorgen. Tijdens deze retraite zal Tamara rustige, ontspannende, helende vormen van yoga geven, Restorative- en Yin yoga.

Tamara van Well - yogaleraar

Kosten retraite

De kosten voor deze Dag Retraite zijn €95,- per persoon (incl. 21% BTW). Dit is inclusief thee en veganistische lunch.
Houd er rekening mee dat bij annulering na aanmelding er kosten in rekening worden gebracht (zie voorwaarden).

Aanmelden

Aanmelden voor deze retraite kan via de website van YogaYou.

stilte-dag-retraite-vipassana

Programma Dag Retraite

09.30 WELKOM + CONCENTRATIE MEDITATIE (instructies in geleide meditatie)
10.00 YIN/RESTORATIVE YOGA + PRANAYAMA
11.15 CONCENTRATIE MEDITATIE
11.45 korte pauze
12.00 DHAMMALEZING + INSTRUCTIES VIPASSANA MEDITATIE + MEDITATIE

13.00-14.00 LUNCH

14.00 VIPASSANA
14.45 YIN/RESTORATIVE YOGA
15.45 PRANAYAMA
16.00 VIPASSANA
16.30 METTA MEDITATIE
17.00 THEE + RUIMTE VOOR VRAGEN