fbpx

ochtendmeditaties maart 2024

samen mediteren
via Zoom

31 dagen samen mediteren vanuit huis en toch in verbinding
(er zitten geen kosten aan deze activiteit)

Iedere ochtend samen mediteren

1 maart starten we weer met een nieuwe reeks ochtendmeditaties. Iedere werkdag van 5.45 uur tot 6.30 is het mogelijk om mee te doen met het ‘samen mediteren’ via Zoom, en in het weekend van 6.30 uur tot 7.15 uur. Na de meditaties is er kort gelegenheid om iets te delen of te vragen, of je kunt ook direct verder gaan, wat je wenst.

De vorige keren deden meer dan 100 mensen mee en het is prachtig om te ervaren hoe iedereen vanuit huis mediteert en toch in verbinding is. De meditaties worden begeleid door Gerjan Schoemaker. Soms helemaal in stilte, andere keren zijn het geleide meditaties.

Voor veel mensen geldt dat ze wel weten dat meditatie belangrijk is, maar dat het soms lastig is om ook daadwerkelijk iedere dag op het kussentje te gaan zitten. Het is makkelijker de vriendelijke toewijding op te brengen als je het samen doet. Daarnaast helpt het gezamenlijk mediteren vaak ook om het meditatieproces te verdiepen. Dit is onder meer de kracht van de Sangha.

De meditaties zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren beoefenaars. Omdat er beginners meedoen wordt er in het begin van de reeks meer begeleiding gegeven dan aan het einde. Er zit een opbouw in en we gaan zo gezamenlijk steeds verder de stilte in. Aan het einde van iedere meditatie is er (meestal) ook kort gelegenheid om iets te delen of te vragen.

Praktische tips

Neem een goede houding aan

Meditatie is een staat waarin je de intentie hebt om alert aanwezig te zijn. Allereerst helpt het dan om hiervoor een bevorderlijke houding aan te nemen, dat wil zeggen goed rechtop. Dus op een meditatiekussen of een stoel. Je lichaam is (over het algemeen) geconditioneerd om te gaan slapen als het ligt. Als je liggend gaat mediteren kan dit daarom de alertheid tegenwerken. Bovendien is een kleermakerszit, of als het kan zelfs een lotushouding, een houding waarin de energie het beste kan stromen.

Mediteer niet in je slaapkamer maar kies een inspirerende plek

Het zou fijn zijn dat je bij de slaapkamer de associatie kunt houden om te gaan slapen. Meditatie is het tegenovergestelde van slapen (op slaapmeditatie na natuurlijk). Het is een staat van alertheid. Met vriendelijke aandacht helder aanwezig zijn, althans dat is de intentie. Om je onderbewuste de associatie van slapen te laten behouden bij de slaapkamer raden we af om daar te gaan mediteren. Kies bij voorkeur een inspirerende plek die je energie geeft, bij voorkeur met zicht op buiten. In het begin zal het nog donker zijn als we eindigen met de mediatie, maar aan het einde van de 31-daagse komt de zon op terwijl we aan het mediteren zijn. Misschien kun je een plek vinden waar het raam open kan, zodat je ook de natuur kunt horen ontwaken.

Goed beeld is niet per se nodig, wel fijn voor de onderlinge verbinding

Achteraf is er gelegenheid om vragen te stellen of even hallo te zeggen. Dat bevordert de onderlinge verbinding. Het zou mooi zijn dat we jou goed kunnen zien en dat jij de andere deelnemers ook goed kunt zien. Als je liever anoniem blijft dan kun je gewoon je video uit laten staan. Dat is geen probleem en je bent daarbij zeker niet de enige. Toch willen we het vermelden omdat het wel bijdraagt aan de onderlinge verbinding en energie. Een computer of laptop werkt daarbij doorgaans beter dan een telefoon.

Opnames / terugkijken niet mogelijk

De meditaties worden opgenomen maar zijn in principe alleen live te volgen. Het is dus niet mogelijk om het terug te kijken vanwege de hoeveelheid technisch werk dat dit met zich meebrengt.
Misschien dat er wel af en toe een opname op Youtube wordt gezet of een deel van een meditatie, bijvoorbeeld van iets dat Gerjan zegt. Ook kan het zijn dat we de opnames op een later, rustiger moment, alsnog online zetten als reeks voor mensen op een moment naar keuze te volgen. Deze video’s blijven vaak blijvend online. Als iemand iets persoonlijks deelt, wordt dit eruit geknipt, tenzij wij hiervoor toestemming vragen en je daarmee akkoord gaat. En je kunt altijd vragen een fragment in een video weer weg te laten halen als je daar op staat.

Gratis deelname of Dana

Deze activiteit wordt door Gerjan Schoemaker gratis aangeboden. Mocht je Dana willen beoefenen (doneren) dan kan dat via deze pagina.

Aanmelden en uitnodigingen ontvangen

Aanmelden kan via het formulier hieronder. Je ontvangt dan enige tijd voordat we beginnen een uitnodiging. De livestreams gaan via Zoom.

    “Raak je innerlijke ruimte aan, die niets is, zo stil en leeg als de lucht; het is je innerlijke hemel. Als je eenmaal tot rust bent gekomen in je innerlijke hemel, ben je thuisgekomen en ontstaat er een grote volwassenheid in je acties, in je gedrag. Dan heeft alles wat je doet genade in zich. Wat je dan ook doet, het is een poëzie op zich. Je leeft poëzie; je lopen wordt dansen, je stilte wordt muziek.” – Osho