ochtendmeditaties maart 2023

samen mediteren
via Zoom

31 dagen samen mediteren vanuit huis en toch in verbinding
(er zitten geen kosten aan deze activiteit)

Iedere ochtend samen mediteren

1 maart starten we weer met een nieuwe reeks ochtendmeditaties. Iedere werkdag van 5.45 uur en 6.30 is het mogelijk om mee te doen met het ‘samen mediteren’ via Zoom, en in het weekend van 6.30 uur tot 7.15 uur. Na de meditaties is er kort gelegenheid om iets te delen of te vragen, of je kunt ook direct verder gaan, wat je wenst.

30 dagen samen mediteren - online livestream

Praktische tips

Neem een goede houding aan

Meditatie is een staat waarin je de intentie hebt om alert aanwezig te zijn. Allereerst helpt het dan om hiervoor een bevorderlijke houding aan te nemen, dat wil zeggen goed rechtop. Dus op een meditatiekussen of een stoel. Je lichaam is (over het algemeen) geconditioneerd om te gaan slapen als het ligt. Als je liggend gaat mediteren kan dit daarom de alertheid tegenwerken. Bovendien is een kleermakerszit, of als het kan zelfs een lotushouding, een houding waarin de energie het beste kan stromen.

Mediteer niet in je slaapkamer maar kies een inspirerende plek

Het zou fijn zijn dat je bij de slaapkamer de associatie kunt houden om te gaan slapen. Meditatie is het tegenovergestelde van slapen (op slaapmeditatie na natuurlijk). Het is in staat van alertheid. Met vriendelijke aandacht helder aanwezig zijn, althans dat is de intentie. Om je onderbewuste de associatie van slapen te laten behouden bij de slaapkamer raden we af om daar te gaan mediteren. Kies bij voorkeur een inspirerende plek die je energie geeft, bij voorkeur met zicht op buiten. In het begin zal het nog donker zijn als we eindigen met de mediatie, maar aan het einde van de 31-daagse komt de zon op terwijl we aan het mediteren zijn. Misschien kun je een plek vinden waar het raam open kan, zodat je ook de natuur kunt horen ontwaken.

Goed beeld is niet per se nodig, wel fijn voor de onderlinge verbinding

Achteraf is er gelegenheid om vragen te stellen of even hallo te zeggen. Dat bevordert de onderlinge verbinding. Het zou mooi zijn dat we jou goed kunnen zien en dat jij de andere deelnemers ook goed kunt zien. Als je liever anoniem blijft dan kun je gewoon je video uit laten staan. Dat is geen probleem en je bent daarbij zeker niet de enige. Toch willen we het vermelden omdat het wel bijdraagt aan de onderlinge verbinding en energie. Een computer of laptop werkt daarbij doorgaans beter dan een telefoon.

Opnames en terugkijken niet mogelijk

Opnames en terugkijken
De meditaties worden opgenomen maar zijn in principe alleen live te volgen. Het is dus niet mogelijk om het terug te kijken vanwege de hoeveelheid technisch werk dat dit met zich meebrengt. Of er moet hier ook iemand voor zijn die dit vrijwillig wil doen, maar houd er rekening mee dat je dan ook delen moet knippen als iemand iets persoonlijks deelt en er moet ook altijd voor en achteraf een deel van de video af worden gehaald.
Misschien dat er af en toe een opname op Youtube wordt gezet of een deel van een meditatie, bijvoorbeeld van iets dat Gerjan zegt. Ook kan het zijn dat we de opnames op een later, rustiger moment, alsnog online zetten als reeks voor mensen op een moment naar keuze te volgen. Deze video’s blijven vaak blijvend online. Als iemand iets persoonlijks deelt, wordt dit eruit geknipt, tenzij wij hiervoor toestemming vragen en je daarmee akkoord gaat. En je kunt altijd vragen een fragment in ene video weer weg te laten halen als je daar op staat.

Gratis deelname of Dana

Deelname is geheel kosteloos. We krijgen wel vaak de vraag of mensen kunnen doneren (dana beoefenen). Dit kan via deze pagina.

Aanmelden en uitnodigingen ontvangen

Aanmelden kan via het formulier onder onderstaande knop. Je ontvangt dan enige tijd voordat we beginnen een uitnodiging. De livestreams gaan via Zoom.

“Raak je innerlijke ruimte aan, die niets is, zo stil en leeg als de lucht; het is je innerlijke hemel. Als je eenmaal tot rust bent gekomen in je innerlijke hemel, ben je thuisgekomen en ontstaat er een grote volwassenheid in je acties, in je gedrag. Dan heeft alles wat je doet genade in zich. Wat je dan ook doet, het is een poëzie op zich. Je leeft poëzie; je lopen wordt dansen, je stilte wordt muziek.” – Osho

Meditatie Instituut Nederland Logo


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie