fbpx

31 dagen dagen samen mediteren
via livestream

Ochtendmeditaties van 1 t/m 31 maart

Iedere ochtend in maart samen mediteren

Vorig jaar waren zoveel mensen enthousiast over het 31 dagen samen mediteren dat we het dit jaar opnieuw aanbieden. Iedere dag in maart begeleidt Gerjan Schoemaker een livestream. Soms helemaal in stilte, andere keren zijn het geleide meditaties. We gebruiken hierbij verschillende meditatievormen waar een opbouw in zit. De instructies daarvoor worden tijdens de meditaties zelf gegeven en langzaam opgebouwd. Er zullen ook langere tijden van stilte in zitten.

Dit jaar duren de meditaties 45 minuten.
Iedere werkdag zijn de meditaties van 05.45 uur tot 06.30 uur.
In het weekend zijn de meditaties van 06.30 uur tot 07.15 uur.

De meditaties op zaterdag zijn ook nu weer specifiek gericht op de hartkwaliteiten, ook wel de Brahma Vihara genoemd. En op zondag doen we altijd een meditatie in volledige stilte.

Let op! Omdat het op dit moment teveel werk is om van iedere dag een opname te uploaden, zijn deze meditaties zoals het nu lijkt alleen live te volgen en dus niet na te kijken op een later moment.

Gerjan Schoemaker meditatieleraar

Praktische tips

Neem een goede houding aan

Meditatie is een staat waarin je de intentie hebt om alert aanwezig te zijn. Allereerst helpt het dan om hiervoor een bevorderlijke houding aan te nemen, dat wil zeggen goed rechtop. Dus op een meditatiekussen of een stoel. Je lichaam is (over het algemeen) geconditioneerd om te gaan slapen als het ligt. Als je liggend gaat mediteren kan dit daarom de alertheid tegenwerken. Bovendien is een kleermakerszit, of als het kan zelfs een lotushouding, een houding waarin de energie het beste kan stromen.

Mediteer niet in je slaapkamer maar kies een inspirerende plek

Het zou fijn zijn dat je bij de slaapkamer de associatie kunt houden om te gaan slapen. Meditatie is het tegenovergestelde van slapen (op slaapmeditatie na natuurlijk). Het is in staat van alertheid. Om je onderbewuste de associatie van slapen te laten behouden bij de slaapkamer raden we af om daar te gaan mediteren. Kies bij voorkeur een inspirerende plek die je energie geeft, bij voorkeur met zicht op buiten. In het begin zal het nog donker zijn als we eindigen met de mediatie, maar aan het einde van de 31-daagse komt de zon op terwijl we aan het mediteren zijn. Misschien kun je een plek vinden waar het raam open kan, zodat je ook de natuur kunt horen ontwaken.

Goed beeld is niet per se nodig, wel fijn voor de onderlinge verbinding

Achteraf is er gelegenheid om vragen te stellen of even hallo te zeggen. Dat bevordert de onderlinge verbinding. Het zou mooi zijn dat we jou goed kunnen zien en dat jij de andere deelnemers ook goed kunt zien. Als je liever anoniem blijft dan kun je gewoon je video uit laten staan. Dat is geen probleem en je bent daarbij zeker niet de enige. Toch willen we het vermelden omdat het wel bijdraagt aan de onderlinge verbinding en energie. Een computer of laptop werkt daarbij doorgaans beter dan een telefoon.

Aanmelden en uitnodigingen ontvangen

Aanmelden kan via het formulier hieronder. Je ontvangt dan enige tijd voordat we beginnen een uitnodiging. De livestreams gaan via Zoom.

    Bekijk hier de eerste livestream van vorig jaar:

    Voorbeeld van een meditatie gericht op de hartkwaliteiten (op zaterdag):

    “Raak je innerlijke ruimte aan, die niets is, zo stil en leeg als de lucht; het is je innerlijke hemel. Als je eenmaal tot rust bent gekomen in je innerlijke hemel, ben je thuisgekomen en ontstaat er een grote volwassenheid in je acties, in je gedrag. Dan heeft alles wat je doet genade in zich. Wat je dan ook doet, het is een poëzie op zich. Je leeft poëzie; je lopen wordt dansen, je stilte wordt muziek.” – Osho