Let op! Aanmelden voor registratie is pas mogelijk na het ontvangen van een e-mail.

Doordat de vorige retraite binnen een paar uur vol zat, is de aanmeldprocedure aangepast:
1. Via de nieuwsbrief wordt een vooraankondiging gedaan van deze retraite. Hierin staat de datum en tijdstip waarin je een nieuwe e-mail krijgt toegestuurd met een aanmeldformulier.
2. In deze tweede e-mail ontvangt staat een link naar een aanmeldformulier. Houd er rekening mee dat bij het aanmelden ook wordt gevraagd naar eventuele beperkingen, dieetwensen en je ervaring met meditatie en retraites. Ook dien je direct te betalen via internetbankieren (iDeal of MisterCash).

schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om de vooraankondiging en de link voor het aanmelden te ontvangen, als ook meditatie gerelateerde inspiratie en aankondigingen van toekomstige retraites.

Let op! Soms komt onze nieuwsbrief in de SPAM box terecht. Houd deze ook in de gaten, en mogelijk helpt het door [email protected] toe te voegen aan je adresboek (en voor de zekerheid ook [email protected], het mail adres waar we in de toekomst vanuit gaan communiceren)

Vipassana Retraite

Stilte retraite – Vipassana meditatie

Vipassana retraite 8 t/m 11 juli 2021 met Dingeman Boot & Gerjan Schoemaker

Deze Vipassana meditatie-retraite geschikt voor beginners en gevorderden. Meditatie-ervaring is wel vereist. Twijfel of je voldoende ervaring hebt? Neem dan even contact op.

Donderdagavond 8 t/m zondagmiddag 11 juli 2021 organiseren Gerjan Schoemaker en Dingeman Boot een Vipassana retraite met tussendoor ook yoga beoefening. Het betreft een zogeheten verlengde weekend retraite die begint op donderdagavond om 20.00 uur en eindigt op zondag rond 15.30 uur.

Dit betreft een verplaatste retraite. Deze Vipassana retraite zou in januari plaatsvinden maar vanwege de lockdown is deze verplaatst naar juli 2021.

Vipassana Retraite

Het programma bestaat met name uit afwisselend Vipassana zitmeditatie en loopmeditatie, aangevuld met Mindful Movements/Yoga. Aan het einde van de retraite sluiten we nog af met Metta Meditatie en Mantra’s zingen. De retraite is voor het grootste gedeelte voor de deelnemers in stilte. Eenmaal per dag is er gelegenheid voor vragen en daarnaast kunnen er tijdens de Dhamma voordracht vragen worden gesteld.

Het basisprogramma bestaat uit Vipassana loop- en zit meditaties, yoga, en Dhamma voordrachten.
De retraite heeft een vrij vol programma zodat je met toewijding, aandachtig met het meditatieproces kunt bezig zijn. Daarvoor is het wel belangrijk dat daarvoor de nodige bereidheid en motivatie aanwezig is. Motivatie en nieuwsgierigheid zijn dan ook uitstekende kwaliteiten bij aanvang van de retraite.

Retraite locatie:

De Weyst,
voormalig Kapucijnen klooster

Deze retraite wordt gegeven bij De Weyst, een voormalig klooster in Handel (Noord-Brabant). Deze inspirerende locatie heeft op het terrein ook een biologische moestuin en boomgaard. Sid Bachrach en Nella Bachrach-van der Jagt leven volgens de uitgangspunten en idealen van Mahatma Gandhi en Lanza del Vasto, die gebaseerd zijn op vredeswerk, een rechtvaardige en geweldloze samenleving en met respect voor het milieu en de natuur.

Adres van de Weyst:
Pater Petrusstraat 21
5423 SV Handel

Begeleiding

Dingeman Boot

Dingeman Boot is oorspronkelijk opgeleid en werkzaam als yogaleraar. Sedert 1983 beoefent hij Vipassana-meditatie o.l.v. oosterse en westerse leraren. Dingeman heeft ondermeer nog onderricht gehad van Jean Klein, Wolter Keers, Nisargadatta Maharaj, Mettavihari en U Pandita. In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle, begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen. Sedert 2013 begeleidt hij groepen voor de Stichting Vipassana Meditatie Zwolle. Verder begeleidt hij retraites en was hij van 1997 tot 2012 voor het onderdeel meditatie als docent verbonden aan de opleiding voor yogadocent van de Stichting Yoga & Vedanta te Doorn.

Dingeman Boot

Gerjan Schoemaker

Gerjan Schoemaker is meditatiebegeleider en oprichter van Meditatie Instituut Nederland (voorheen Meditatie Instituut Vihara). Gerjan heeft zijn eerste onderricht gehad bij Dingeman Boot. Afgelopen jaren is Gerjan hoofddocent geweest van een opleiding tot ‘Professioneel Meditatieleraar’ in Amsterdam en Almere. Het Theravada Boeddhisme is voor Gerjan de basis en daarnaast verdiept hij zich in diverse andere Oosterse filosofieën en religies, waaronder het Hindoeïsme en Advaita Vedanta. Dit interpreteert en vertaalt Gerjan met name op seculiere wijze. Naast Vipassana meditatie onderricht Gerjan ook andere, vaak aanvullende, technieken en vormen van meditaties. De retraites die Gerjan verzorgt zijn met name Vipassana retraites, vaak gecombineerd met yoga.

Gerjan Schoemaker meditatieleraar

Kosten retraite

De kosten voor deze retraite zijn €345,- per persoon + Dana (donatie) voor de leraren. Dit is inclusief alles (een eenpersoonskamer, eten, drinken, etc.).
Met Dana wordt bedoeld dat de leraren voor de retraite geen geld vragen. Zij geven de retraite zo op basis van vrijgevigheid. Jij, als deelnemer, wordt met het Dana principe zo ook uitgenodigd om vrijgevigheid te beoefenen door zelf te bepalen wat je aan de leraren wilt geven. Aan het einde van de retraite is er de mogelijkheid om (anoniem) Dana te geven. Het is handig om hiervoor contant geld mee te nemen. Dana kan overigens ook in andere vormen dan geld tot uitdrukking worden gebracht.

Houd er rekening mee dat bij annulering na aanmelding er kosten in rekening worden gebracht (zie voorwaarden).

De basiskosten zijn als volgt tot stand gekomen: gevraagde kosten per deelnemer retraitecentrum + reis- en verblijfkosten 2 leraren + administratie kosten + 21% BTW.

Karma Yoga / Werk-meditatie

Bij de meeste retraitecentra is het gebruikelijk dat alle aanwezigen Karma Yoga verrichten. Karma Yoga wordt ook wel ‘werk-meditatie’ genoemd. Karma Yoga is een vorm van Dana, waarbij wij oefenen in het cultiveren van vrijgevigheid. Volgens de Boeddhistische filosofie draagt het ook bij aan je eigen karma. Bovendien kunnen de kosten van retraites die worden gegeven bij meditatiecentra waar Karma Yoga gewoon is, relatief laag worden gehouden. Bij de Weyst wordt er van iedereen verwacht ongeveer 15 tot 30 minuten per dag werkmeditatie te verrichten.

Aanmelden

Let op! Aanmelden is nog niet mogelijk. Doordat de vorige retraite binnen een paar uur vol zat, is de aanmeldprocedure aangepast:
1. Via de nieuwsbrief wordt een vooraankondiging gedaan van de retraite. Hierin staat een datum en tijdstip waarin je een nieuwe mail krijgt toegestuurd met een aanmeldformulier.
2. In de tweede mail die je ontvangt staat een link naar een aanmeldformulier. Houd er rekening mee dat bij het aanmelden ook wordt gevraagd naar eventuele beperkingen en je ervaring met meditatie en retraites. Ook dien je direct te betalen via internetbankieren.

schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe retraites.

Is Boeddhisme religie of filosofie


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites
- Meditatievideo's e.a. inspiratie