fbpx
Restorative Meditation Journey

Een meditatiereis van een uur

De Restorative Meditation Journey is gericht op ontspanning en herstel. Enerzijds om te herstellen van spanning en stress, anderzijds om oude spanningen die nog in het systeem zitten zachter te maken en te doen oplossen. Deze meditatie kan zowel mét als zonder binaural beats worden beoefend. Binaural beats is een auditieve illusie die wordt waargenomen wanneer 2 frequenties tegelijkertijd worden afgespeeld in elk oor. Bepaalde tussen-frequenties zijn bevorderlijk voor kwaliteiten als ontspanning en concentratie. De meditatie bestaat uit 5 fasen en in iedere fase wordt een andere lichaamshouding aangenomen.

Instructievideo

 

Bekijk deze instructievideo voordat je voor de eerste keer de Restorative Meditation Journey gaat beoefenen.

De restorative meditation journey is een meditatie gericht op ontspanning en herstel. Onder andere om te herstellen van inspanning of stress, maar ook om oude spanningen die nog in ons systeem zitten zachter te maken en te doen oplossen.  

Deze meditatie kan zowel met- als zonder een koptelefoon worden beoefend. Er zitten wel extra voordelen aan als je deze meditatie met een koptelefoon op beoefent, omdat er in de meditatie gebruik wordt gemaakt van binaural beats. Dat is een audio techniek waarbij er in ieder oor een toon in een andere frequentie wordt afgespeeld en je hersenen maken hiervan een tussentoon. Deze pulserende tonen zijn ondersteunend voor het meditatieproces, waaronder ter bevordering van concentratie, ontspanning en stemming.  

Zorg voor een aangename kamertemperatuur, ter bevordering van de ontspanning. 20 of 21 graden is bijvoorbeeld een fijne temperatuur voor deze meditatie. Je kunt een zachte mat gebruiken om op te liggen, eventueel met daaroverheen nog een dekentje. Maak het jezelf comfortabel.

De meditatie bestaat uit 5 fasen en duurt in het totaal een uur. Je kunt hierbij de ogen sluiten, als je dat niet prettig vindt kun je ze ook geopend houden.

De eerste fase duurt 20 minuten en we komen hiervoor in een zittende positie waarbij je zo veel mogelijk rechtop komt zitten in toch een ontspannende houding. De handen kun je voor je in een kommetje laten rusten waarbij de punten van de duimen elkaar raken. Dit houding van de hand wordt ook wel de Dhyana of de Buddha Mudra genoemd. Het kan hierbij fijn zijn om een kussen op je schoot te leggen, waar de handen in de ‘Buddha Mudra’ houding op kunnen rusten. 

De tweede fase duurt 10 minuten en daarvoor komen we liggen op onze rug en volg je de gesproken instructies. Kom bij voorkeur liggen met de benen gestrekt voor je en laat je voeten iets naar buiten vallen. Je armen kun je in een hoek van 45 graden naast je neerleggen, bij voorkeur met de handpalmen naar boven. Dat is een open houding. Een houding van loslaten en overgave.

De derde fase duurt 2 x 5 minuten waarbij we komen liggen op onze buik. Je plaats je linkerhand ongeveer op hoofdhoogte, een stukje van je gezicht af en je draait je hoofd zo dat je gezicht naar je linkerhand wijst, je andere arm is naar beneden gericht of als je het prettiger vindt kun je deze ook onder- of naast je hoofd leggen.

Na vijf minuten hoor je een belletje en wissel je van kant.

De vierde fase komen we voor ongeveer 10 minuten in de kindhouding, ook wel ‘Child’s Pose’ of Balasana genoemd. Ook dit is een houding die loslaten en overgave tot uitdrukking brengt. Ook is het een houding van algehele dankbaarheid, niet in het bijzonder op iets gericht. 

Kom voor deze houding op handen en knieën, plaats de grote tenen tegen elkaar aan en je hielen iets naar buiten. De knieën plaats je tegen elkaar aan.

Vanuit een oprekking kom je met het bovenlichaam naar beneden, laat je romp op de bovenbenen rusten en laat je hoofd rusten op de grond. 

De armen leg je langs je lichaam naar achteren op de grond, met de handpalmen omhoog. Indien je bekend bent met de kindhouding kun je ook je armen boven je hoofd op de grond leggen met de handpalmen naar beneden om zo iets meer een strekking te hebben. Zorg wel dat je daardoor geen spanningen vasthoudt en zo in een totale ontspanning kunt komen in deze houding.

Doordat de adem in je longen stroomt en zo tegendruk krijgt van je bovenbenen zal je rug op en neer bewegen op het ritme van de adem. Ga na of het comfortabel voelt en je volledig kunt ontspannen in deze houding, zo niet dan kun je een deken of een kussen plaatsen tussen je voorhoofd en de vloer. En als je billen geen contact maken met de hielen dan kun je hier ook nog een kussen tussen plaatsen.

Als het dan nog niet comfortabel voelt dan kun je ook op een stoel komen zitten en zo iets voorover buigen. Omdat we 10 minuten in deze houding komen is het belangrijk dat dit goed voelt.

Als dat ook niet goed voelt, of als je zwanger bent, of heup, -knie of enkel klachten hebt dan kun je ook weer op de rug gaan liggen.

Bij de vijfde en laatste fase duurt ook ongeveer 10 minuten en daarbij komen we weer tot zit. Je kunt de handen dan voor je in de lucht houden met de handpalmen omhoog. Zodra het niet meer comfortabel voelt kun je afwisselen door je handen te laten rusten op de bovenbenen. 

Op een gegeven moment wordt je uitgenodigd om je armen helemaal naar boven te strekken waarbij de handpalmen naar elkaar toewijzen. We laten zo de energie naar boven stromen. Deze fase mag je best wel als uitdagend ervaren. Als dat het geval is, kijk of je daar dan een milde, vriendelijke houding bij kunt ontwikkelen en probeer zoveel mogelijk ontspannen te blijven. Als het echt niet meer lukt de armen omhoog gericht te houden, of als het niet goed voelt, dan kun je weer afwisselen met het laten rusten van je handen op de bovenbenen.

Als de muziek is afgelopen en je armen zijn nog naar boven gericht, dan kun je deze met aandacht weer laten zakken. Vervolgens kun je met de ogen een klein beetje geopend in stilte blijven zitten totdat de gong gang voor het einde van de meditatie.

 

Specifieke contra-indicaties 

  • Bij zwangerschap voorbij het eerste trimester beter niet op de buik of rug liggen en niet in de kindhouding. In plaats daarvan kan men op de (linker)zij liggen of rechtop blijven zitten.
  • Bepaalde houdingen zijn voor sommige mensen niet mogelijk of niet comfortabel. Zij kunnen een alternatieve houding aannemen die wel comfortabel is zoals zitten of liggen op de rug.
  • De kindhouding niet doen bij diarree (dan kan iemand b.v. beter op de rug komen liggen wat eveneens een houding van overgave en loslaten is)
  • Een knieblessure kan een contra-indicatie zijn voor de kindhouding (ook dan beter deze fase op de rug gaan liggen)

Algemene contra-indicaties
Voor alle vormen van meditatie, mindfulness, ontspanningsoefeningen en ademwerk geldt dat psychische aandoeningen als depressie, dissociatieve stoornissen, angststoornissen, psychose en persoonlijkheidsstoornissen contra-indicaties zijn. Het gebruik van bepaalde medicatie en/of drugs zijn tevens een contra-indicatie. In al deze gevallen is het verstandig om eerst overleg met de behandelend arts te hebben.

Beoefening Restorative Meditation Journey

 

Hieronder staan twee opties voor de beoefening. Eén versie is mét binaural beats en één versie is zonder binaural beats. Als je de beschikking hebt over een koptelefoon of oordopjes, dan is het aan te raden deze te gebruiken en dan te kiezen voor de medtatie versie mét binaural beats. Dat geeft net dat stukje extra aan het effect van de beoefening. Bij voorkeur een draadloze koptelefoon of oordopjes in verband met de verschillende houdingen die tijdens deze meditatie worden aangenomen.

Als je niet de beschikking hebt over een koptelefoon of oordopjes, dan kun je de audio ook gewoon via speakers afspelen. Gebruik hiervoor de versie zonder binaural beats. Ook bij groepen wordt deze meditatie vaak zonder koptelefoon en dus zonder binaural beats beoefend. Sommige mensen hebben geen baat bij binaural beats en vinden deze zelfs hinderlijk, ook dan kun je de versie zonder binaural beats gebruiken.

🎧 Versie mét binaural beats

Onderstaande versie is geschikt voor beoefening met koptelefoon of oordopjes.

Kies voor bovenstaande Youtube video, of

Luister-via Spotify

🔊 Versie zonder binaural beats

Onderstaande versie is geschikt voor beoefening via ‘gewone’ speakers.

Kies voor bovenstaande Youtube video, of

Luister-via Spotify

We horen graag hoe je deze meditatie hebt ervaren. Laat een reactie achter op YouTube via deze pagina en deel je ervaring met ons.

Begeleiders kunnen hier een versie downloaden zonder voice-over, voor begeleiding van de Restorative Meditation Journey bij groepen.

Je verder verdiepen in meditatie en bewustzijnsontwikkeling?

Meditatie Opleiding
Coach Opleiding
Online Meditatie Cursus
CRKBO Geregistreerde Instelling
KTNO Erkende opleidingen
GRO Erkend
Aangesloten CAT - Collectief Alternatieve Therapeuten


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie