
Merk op hoe de reis vanzelf ontvouwt
Deze meditatiereis ligt bij sommigen misschien wat voorbij de comfort-zone, maar wordt door velen juist als de meest diepgaande Meditation Journey ervaren. Deze meditatie is onder meer gericht op overgave, loslaten en om inzicht krijgen in het ‘spontaan ontvouwende’. Om te komen tot meer leven vanuit overgave en meer flow. Uitgangspunt van deze meditatie is dat je de intentie hebt om aandachtig aanwezig te zijn terwijl je het ‘laat gebeuren’. De meditatie bestaat uit o.a. het reciteren van een mantra, lichaamsbewegingen, lichaamshoudingen en stilte.
Instructievideo
De Unfolding Flow Meditation Journey is een diepgaande meditatie, onder meer gericht op overgave, loslaten en om inzicht krijgen in het ‘spontaan ontvouwende’. Om te komen tot een een meer moeiteloos leven, vanuit een flow. Uitgangspunt van deze meditatie is dat je de intentie hebt om aandachtig aanwezig te zijn terwijl je het ‘laat gebeuren’.
De meditatie duurt een uur en bestaat uit vier fasen.
fase 1: 30 minuten
In de eerste fase gaan we liggen op onze rug. De armen leg je iets van je lichaam af, in een hoek van ongeveer 45 graden. Bij voorkeur met de handpalmen omhoog. Als dat echt niet prettig voelt kun je deze ook naar beneden neerleggen. De benen leg je gestrekt voor je uit en de voeten laat je iets naar buiten vallen. Eventueel kun je ter ondersteuning een opgevouwen deken of een kussentje onder je benen, knieën of hoofd leggen als je daar baat bij hebt.
Op deze manier liggen op de rug is een houding van overgave en loslaten. Als je zit is er nog enige spierspanning nodig om rechtop te zitten. Maar als we zo liggen, kunnen we volledig loslaten. Ga na of je deze kwaliteiten van overgave en loslaten zo in deze houding kunt ervaren.
Deze fase begint met muziek en na twee minuten hoor je eerst 1 man het woord Saranagati reciteren. Na deze eerste keer kun je meedoen met het hardop reciteren van deze mantra. Sharanagati is een Sanskriet woord en betekent overgave.
Het reciteren van Saranagati doe je op de uitademing. Merk op dat dit vanzelf gaat en dat de longen vanzelf leegstromen waardoor je buik daalt. Doe het in dezelfde ritme als je hoort in de begeleidende muziek en gebruik laatste iiiiii klank om zoveel mogelijk lucht uit de longen naar buiten te laten stromen. Laat de inademing vervolgens vanzelf opkomen. Doe daar geen moeite voor. Integendeel, door het ontspannen van de buik stromen de longen vanzelf weer vol. In het begin is het misschien even wennen om in dezelfde kadans te komen als bij de begeleide muziek. Dan kun je even in gedachten verder gaan en pak je het vervolgens weer op. Uiteindelijk moet het moeiteloos gaan. Merk dan op dat jij het zingen niet meer doet, maar dat het zingen vanzelf plaatsvindt. Heb de intentie om met je aandacht helemaal aanwezig te blijven bij het chanten. Als je merkt dat je toch bent afgedwaald kom je vriendelijk weer terug met de aandacht bij het chanten.
Door het chanten kom je steeds dieper in meditatie. Door de trillingen in het lichaam, veroorzaakt door de klanken, en doordat we de adem verlengen heeft dit nog een extra effect. De begeleidende klankschalen en tempeldrum werken hierbij ondersteunend.
Ongeveer twee minuten voor het einde van deze fase stopt het chanten in de muziek. Dan stop je zelf ook met het reciteren van de mantra en ben je bewust van wat zich aandient in het bewustzijn. Je blijft liggen totdat een stem aangeeft dat je naar de volgende fase gaat.
fase 2: 15 minuten
De tweede fase begint met verandering van muziek. Kom langzaam in beweging en laat dit zich ontvouwen zoals als een bloem zich opent. Laat het vooral vanzelf gebeuren. Bedenk niet wat je gaat doen. Misschien kom je helemaal overeind, misschien kom je eerst tot zit of op handen en voeten. Misschien ga je zelfs dansen. Merk op welke bewegingen het lichaam wil maken en ga daar in mee. Bedenk het niet. Het is een spontaan proces. Laat het gebeuren en wees gewaar van het spontaan ontvouwende. Heb de intentie om ook weer helemaal aandachtig te zijn.
fase 3: 5 minuten
We komen tot verstilling in de Kindhouding. Daarvoor komen we op onze knieën zitten met de knieën en de grote tenen tegen elkaar aan. De hielen plaats je iets van elkaar af. We komen dan vanuit hier in een vooroverbuiging waarbij we ons voorhoofd op de grond laten rusten. Onze armen brengen we naar achteren langs ons lichaam met de handpalmen omhoog.
Dit is eveneens een houding van loslaten en overgave. Daarbij ook een houding van algehele dankbaarheid. Wees in deze houding helemaal aanwezig met wat er is. Wees opmerkzaam en laat alles toe. Na het luiden van het belletje kom je langzaam overeind naar een zithouding.
fase 4: 10 minuten
Kom zitten. Goed rechtop en toch ook ontspannen. Bij voorkeur in kleermakerszit of als je dit kunt in de lotushouding.
Na het luiden van de gong is de meditatie afgelopen.
De gong is het einde van de formele meditatie, maar het begin van de informele meditatie. Met andere woorden, kijk of je opmerkzaam kunt blijven hoe de dingen spontaan gebeuren. Laat je dragen door de aanwezige intelligentie. Heb de intentie om meer moeiteloos te leven vanuit overgave, in plaats van alles te willen controleren en te oordelen in goed en fout.
Tips, aandachtspunten en contra indicaties
Nog een aantal tips en aandachtspunten voor bij deze meditatie.
Als je deze meditatie voor de eerste keer gaat beoefenen, is het verstandig om vooraf alle houdingen in deze volgorde alvast een keer te doen. Zo kun je erachter komen dat je nog iets extra nodig hebt aan attributen zoals bijvoorbeeld een extra kussentje of deken. Ook hoef je tijdens de beoefening niet meer echt na te denken over de houding waardoor het eenvoudiger is om ook mindful te blijven als je in een bepaalde houding gaat.
Deze meditatie kan je in een groep of individueel beoefenen. Als je deze alleen gaat beoefenen en je hebt weinig tot geen ervaring met meditatie is het verstandig om iemand in de buurt te hebben die je kan helpen als er iets is. Het is een diepgaande meditatie en het is niet ongewoon dat er emoties loskomen of dat er iets anders wordt getriggerd.
Als er gevoelens of zelfs sterke emoties loskomen probeer dan je hier niet tegen te verzetten maar sta het vooral toe. Blijf als het ware in de rol van de waarnemer en ga niet mee in de verhalen. Het kan dan helpen om vooral op te merken wat je in het lichaam kunt waarnemen. Blijf mindful. Blijf opmerkzaam op wat er gebeurd zonder je ergens mee te identificeren.
Het liggen kun je op de vloer doen en daarvoor kun je bijvoorbeeld een yogamat of een wat dikkere mat gebruiken. Een iets dikkere mat is vaak wat comfortabeler dan enkel een dunne yogamat. Eventueel kun je voor comfort ook een dekentje over de yogamat heen leggen waar je dan op kunt liggen.
Bij de overgang van de derde naar de vierde fase komen we vanuit de kindhouding tot zit. Doe dit niet te snel, maar kom langzaam overeind. Blijf ook ‘mindful’ bij het wisselen van de houding. Misschien moet je een kussentje pakken, doe dit dan ook met aandacht. Als je van plan bent om op een kussentje te gaan zitten is het dus verstandig om deze van te voren dus al bij je in de buurt te leggen. Indien het zitten op een kussen ook niet comfortabel is kan je in deze fase bijvoorbeeld ook op een krukje of een stoel komen zitten.
Voor veel mensen is het niet zomaar mogelijk of comfortabel om in de kindhouding te komen. Dan kun je een aantal aanpassingen doen en eventuele hulpmiddelen gebruiken:
- allereerst kan het helpen om een kussentje onder je voorhoofd te leggen
- verder kan het helpen om de knieën verder uit elkaar te plaatsen als b.v. de buik iets in de weg zit
- als het dan nog niet comfortabel is kun je eventueel nog een tweede kussen onder je voorhoofd plaatsen en dan ook nog een extra kussen onder je buik of borst gebied
- let erop dat de billen contact maken met de hielen, indien dit niet het geval is dan kun je hier een opgevouwen dekentje, of een kussen tussen plaatsen
Als het na deze tips nog altijd niet comfortabel is om in de kindhouding te komen, kun je deze fase ook weer op de rug komen liggen.
Deze kindhouding is ook niet geschikt als je zwanger bent, bij bepaalde blessures aan enkels of knieën, of bij een hoge bloeddruk. Ook dan kun je in deze fase op de rug komen liggen.
Contra-indicaties voor deze gehele meditatie zijn psychische aandoeningen als depressie, dissociatieve stoornissen, angststoornissen, psychose en persoonlijkheidsstoornissen.
Indien deze van toepassing zijn raadpleeg dan eerst een arts alvorens deze meditatie te beoefenen. Ook is het niet verstandig om deze meditatie te beoefenen met bepaalde medicijnen en drugs. Bij twijfel raadpleeg ook dan een arts.
Beoefening Unfolding Flow Meditation Journey
Als je bovenstaande instructievideo hebt bekeken of de instructies hebt gelezen, kun je deze meditatiereis beoefenen aan de hand van onderstaande Youtube video of via onderstaande Spotify link.
We horen graag hoe je deze meditatie hebt ervaren. Laat een reactie achter op YouTube via deze pagina en deel je ervaring met ons.
Begeleiders kunnen hier een versie downloaden zonder voice-over, voor begeleiding van de Unfolding Flow Meditation Journey bij groepen.
Je verder verdiepen in meditatie en bewustzijnsontwikkeling?
Agenda
Een overzicht van onze aankomende activiteiten: