fbpx

Let op. Doordat de retraites binnen enkele minuten al vol zitten hanteren we een aangepaste procedure voor het aanmelden:
1. Via de nieuwsbrief wordt een vooraankondiging gedaan van een nieuwe retraite. Hierin staat een datum en tijdstip waarin je een nieuwe mail krijgt toegestuurd met een aanmeldformulier.
2. In de tweede mail die je ontvangt staat een link naar een aanmeldformulier. Houd er rekening mee dat bij het aanmelden wordt gevraagd om direct een betaling te doen via iDeal of Bancontact.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van andere meditatie gerelateerde activiteiten.

UPDATE: DEZE RETRAITE IS VOLGEBOEKT. AANMELDEN VOOR DE WACHTLIJST KAN VIA DEZE LINK: https://meditatieinstituut.nl/aanmelden-wachtlijst-vipassana-retraite-dingeman-en-gerjan-2023/

Vipassana Retraite

Vipassana retraite

Stilte retraite met vipassana meditatie begeleid door Dingeman Boot & Gerjan Schoemaker

15 t/m 18 juni 2023 – Retraitecentrum Meeuwenveen, Havelte

Aanmelden wachtlijst

De retraite is inmiddels volgeboekt. Over het algemeen valt er wel eens iemand uit en indien gewenst kun je je daarom wel aanmelden op de wachtlijst. Gebruik daarvoor het formulier op deze pagina.

Deze Vipassana retraite geschikt voor beginners en gevorderden. Meditatie-ervaring is wel vereist. Twijfel of je voldoende ervaring hebt? Neem dan even contact op.

Donderdagavond 15 juni t/m zondagmiddag 18 juni 2022 organiseren Gerjan Schoemaker en Dingeman Boot een Vipassana retraite met tussendoor ook yoga beoefening. Het betreft een zogeheten verlengde weekend retraite die begint op donderdagavond om 20.00 uur en eindigt op zondag rond 15.30 uur.

Vipassana Retraite

Het programma bestaat met name uit afwisselend Vipassana zitmeditatie en loopmeditatie, aangevuld met Mindful Movements/Yoga. Aan het einde van de retraite sluiten we nog af met Metta Meditatie en Mantra’s zingen. De retraite is voor het grootste gedeelte voor de deelnemers in stilte. Eenmaal per dag is er gelegenheid voor vragen en daarnaast kunnen er tijdens de Dhamma voordracht vragen worden gesteld.

Het basisprogramma bestaat uit Vipassana loop- en zit meditaties, yoga, en Dhamma voordrachten.
De retraite heeft een vrij vol programma zodat je met toewijding, aandachtig met het meditatieproces kunt bezig zijn. Daarvoor is het belangrijk dat de nodige bereidheid en motivatie aanwezig is. Motivatie en nieuwsgierigheid zijn dan ook uitstekende kwaliteiten bij aanvang van de retraite.

Retraite locatie Retraitecentrum Meeuwenveen, Havelte

Deze retraite wordt gegeven bij retraitecentrum Meeuwenveen te Havelte (Drente). Het landgoed ligt temidden van beschermde natuurgebieden van Het Drentse Landschap.

Adres van Retraitecentrum Meeuwenveen:
Meeuwenveenweg 1
7971 PK Havelte

Let op, de retraite vind plaats in Gebouw 3.

Begeleiding

Dingeman Boot

Dingeman Boot is oorspronkelijk opgeleid en werkzaam als yogaleraar. Sinds 1983 beoefent hij Vipassana-meditatie o.l.v. oosterse en westerse leraren. Dingeman heeft ondermeer nog onderricht gehad van Jean Klein, Wolter Keers, Nisargadatta Maharaj, Mettavihari en U Pandita. In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle, begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen. Sinds 2013 begeleidt hij groepen voor de Stichting Vipassana Meditatie Zwolle. Verder begeleidt hij retraites en was hij van 1997 tot 2012 voor het onderdeel meditatie als docent verbonden aan de opleiding voor yogadocent van de Stichting Yoga & Vedanta te Doorn.

Dingeman Boot

Gerjan Schoemaker

Gerjan Schoemaker is meditatiebegeleider en oprichter van Meditatie Instituut Nederland. Gerjan heeft zijn eerste onderricht gehad bij Dingeman Boot. Gerjan is hoofddocent van de Opleiding Meditatieleraar bij Meditatie Instituut Nederland en is dit daarvoor enkele jaren bij een ander opleidingsinstituut geweest in Amsterdam en Almere. Het Theravada Boeddhisme is voor Gerjan de basis en daarnaast verdiept hij zich in diverse andere Oosterse filosofieën en religies, waaronder Advaita. Dit interpreteert en vertaalt Gerjan met name op seculiere wijze. Naast Vipassana meditatie onderricht Gerjan ook andere, vaak aanvullende, technieken en vormen van meditaties. De retraites die Gerjan verzorgt zijn met name Vipassana retraites, vaak gecombineerd met yoga.

Gerjan Schoemaker meditatieleraar

Kosten retraite

De kosten voor deze retraite zijn €325. Dit is de kostprijs voor het verblijf, het eten (door een ingehuurde kok) + en de onkosten voor de leraren en eventuele assistent. Dit is inclusief alles (overnachting, eten, drinken, etc.). De prijs is exclusief Dana. Met Dana wordt bedoeld dat de leraren voor de retraite geen geld vragen. Zij organiseren en begeleiden de retraite zo op basis van vrijgevigheid. Jij, als deelnemer, wordt met het Dana principe zo ook uitgenodigd om vrijgevigheid te beoefenen door zelf te bepalen wat je aan de leraren wilt geven. Aan het einde van de retraite is er de mogelijkheid om Dana te geven. Het is handig om hiervoor contant geld mee te nemen. Dana kan overigens ook in andere vormen dan geld tot uitdrukking worden gebracht.

Houd er rekening mee dat bij annulering na aanmelding er kosten in rekening worden gebracht (zie voorwaarden).

Deelnemers en slaapplekken

Voor de deelnemers zijn er tweepersoons, driepersoons en vierpersoons slaapkamers. Er zijn geen tweepersoons bedden, wel twee hoogslapers.
Let op! Er is geen keuze voor een slaapkamer, je wordt hiervoor ingedeeld. Gelieve ons ook geen voorkeuren te mailen, omdat de ervaring is dat veel mensen dit doen en dat is een te grote belasting op de organisatie. Het beste kun je er vanuit gaan dat je met meerdere mensen op een kamer slaapt. Alvast bedankt voor je begrip hiervoor.

Karma Yoga / Werk-meditatie

Bij de meeste retraitecentra is het gebruikelijk dat alle aanwezigen Karma Yoga verrichten. Karma Yoga wordt ook wel ‘werk-meditatie’ genoemd. Karma Yoga is een vorm van Dana, waarbij wij oefenen in het cultiveren van vrijgevigheid. Volgens de Boeddhistische filosofie draagt het ook bij aan je eigen karma. Bovendien kunnen de kosten van retraites die worden gegeven bij meditatiecentra waar Karma Yoga gewoon is, relatief laag worden gehouden.

Aanmelden

Aanmelden voor deze retraite kan via deze pagina: https://meditatieinstituut.nl/event/vipassana-retraite-dingeman-boot-en-gerjan-schoemaker-23/

Is Boeddhisme religie of filosofie


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie