fbpx
Cursus boeddhisme en vipassana meditatie

6 Redenen om in een stilte retraite te gaan

Wij organiseren met name stilte retraites (bekijk hier de retraite agenda) met Vipassana-meditatie als basis, vaak gecombineerd met concentratie-meditatie en yoga.

Waarom gaan mensen in een stilte retraite? In dit artikel geven we zes redenen.

 


Coach Opleiding

1. Uit de verhalen stappen

We zitten doorgaans midden in de verhalen en overtuigingen. Het is vaak lastig om daar echt los van te komen. We hebben hier vaak maar steeds doorgaande gedachten over. Hoe moet ik dit oplossen? Hoe moet ik dat regelen? Wat als dit gebeurt? Wat als dat gebeurt? Dit moet ik allemaal nog doen. En dat moet ik ook niet vergeten. En dit wil ik eigenlijk ook allemaal nog…

Zo gaat het maar door. Je zit dan midden in de verhalen en todo-lijstjes en je kunt er maar moeilijk van een afstandje naar kijken.

Het is niet ongewoon dat je aan het begin een retraite alleen nog maar meer gedachten krijgt. De dingen van het dagelijks leven neem je dan mee de retraite in en je gedachten krijgen dan helemaal de ruimte. Hoewel je tijdens een meditatie retraite de intentie hebt om niet mee te gaan in de verhalen die je gedachten maken, is dat wat je vaak wel overkomt. Maar vaak is het zo dat de mind op een gegeven moment tot verstilling komt.


Meditatie Opleiding

 

2. Tot rust en verstilling komen

Als de mind tot verstilling komt en je uiteindelijk alles ‘de boel de boel’ weet te laten, kan het zijn dat je tot een bepaalde rust en ontspanning komt. Veel mensen gaan maar door als ze hun leven leiden. Niet alleen onze mind krijgt weinig rust in het dagelijks leven, ook zelf gaan we maar van A. naar B. Als we nog met het één bezig zijn, zijn we met onze gedachten alweer bij het volgende. Dat gaat maar door. Tijdens een retraite kun en hoef je niets. Als je lichaam en mind zich dit beseffen en zich daaraan overgeven kan het tot rust komen. Na een retraite kunnen mensen zich dan ook heel licht en ontspannen voelen.

 

3. Het opdoen van inzichten

Door meditatie kunnen we inzichten op doen. Enerzijds praktische inzichten in wat bevorderlijk voor onszelf en anderen is en anderzijds diepgaande inzichten over het bestaan. Deze inzichten kunnen soms levensveranderlijk zijn. Doordat we onze aandacht naar binnen keren en onze mind tot verstilling brengen scheppen we voorwaarden voor het opdoen van inzichten. We komen daardoor namelijk tot grotere helderheid waardoor we meer kunnen opmerken en de dingen beter kunnen zien zoals ze werkelijk zijn, in plaats van door de vertroebelende mind die we in het dagelijks leven hebben.

 

4. Beter voelen

Waar je normaal meer naar buiten bent gericht, keer je nu met je aandacht naar binnen. Je krijgt zo niet alleen meer inzicht in je gedachtestromen, maar ook je lichaam krijgt meer aandacht in vergelijk met als je in het dagelijks leven in de ‘doe-modus’ zit. Je leert zo beter voelen wat je lichaam aangeeft.

Beter voelen wil overigens niet persé zeggen dat je je ook beter gaat voelen. Hoewel veel mensen zich inderdaad ook beter voelen na een retraite, soms zelfs extatisch, zijn er ook mensen die zich in eerste instantie helemaal niet beter voelen. Doordat je nu aandacht geeft aan iets waar je normaal aan voorbij gaat, of misschien wel onbewust onderdrukt, kan het zijn dat dit nu naar boven komt. Een retraite is dan niet altijd genoeg om dit te verwerken. De retraite is kan dan pas het begin zijn van een langer proces om oude stukken te helen.

 

5. Van rationeel en krampachtig denken naar ruimer denken of intuïtief weten

Het is niet ongewoon dat mensen aan het begin van een retraite allerlei oplossingen aan het bedenken zijn voor de dingen die spelen op het moment dat ze in retraite gaan. Of dat ze keuzes die ze maken helemaal overdenken. Maar omdat ze dan nog midden in de verhalen zitten zijn de oplossingen vaak bedacht vanuit een bepaalde verkramptheid of een nauw blikveld. Het komt voor dat mensen die uit de retraite komen lachen over de oplossingen die ze hebben bedacht en vanuit een meer intuïtief weten heel goed weten hoe ze het willen doen. Ze hoeven er dan niet meer over na te denken, het is een heel duidelijk weten. En dat is dan vaak heel anders dan de oplossingen die ze aan het begin van de retraite hadden bedacht.

 

6. Het verdiepen van je meditatieproces

Het is aan te bevelen om dagelijks te mediteren. Maar in de dagelijkse meditatie komen we doorgaans niet zo diep in vergelijk met een retraite. Doordat je bij een retraite je verder nergens mee bezig houdt en bijna alles voor je wordt geregeld, kun je je lange tijd helemaal richten op het meditatieproces. Vaak komen daardoor mensen in veel diepere stadia terecht op het gebied van concentratie en bewustwording.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie