fbpx
Stilte retraite

Advies voor uitkiezen van een verdiepende stilte retraite

Van deelnemers aan onze meditatie opleiding of opleiding integraal essentiecoach krijg ik regelmatig de vraag welke stilte retraite ik kan aanbevelen. Vanuit ons instituut en vooral ook de meditatie opleiding is vipassana meditatie (naast samatha meditatie en open gewaarzijn) een fundamentele methode.

Op basis daarvan heb ik de deelnemers onderstaand advies gegeven voor het uitkiezen van een stilte retraite.

Wat ik iedereen die dit voor het eerst een keer wil doen gun, is dat je in de retraite vooral echt met de meditatie-beoefening bezig bent. Niet teveel interactie met anderen of andere afleidingen. Zodat je zoveel mogelijk tot verdieping komt.


Coach Opleiding

En in het kader van onze meditatie opleiding, dat je vooral echt veel bezig bent met de beoefening van Vipassana meditatie in de traditie van Mahasi Sayadaw (en misschien een deel van de retraite ook met Samatha meditatie). 

Waar kun je dergelijke stilte retraites vinden?

Wij bieden zelf dergelijke retraites aan en veel andere retraites vanuit deze methode staan ook wel op simsara.nl.

Waardevolle uitgangspunten om op te letten

  • De retraite voor jou als deelnemer volledig in stilte: Niet praten (behalve in voortgangsgesprekken), niet lezen, niet schrijven (behalve misschien af en toe een woordje op een post-it om een verhaal uit het hoofd te krijgen), niet op je telefoon, etc.
  • Een vol programma met meditatiesessies: natuurlijk is het goed om af en toe pauze te hebben, maar niet hele dagdelen, zodat je echt zoveel mogelijk in groepsverband (dit hoeft niet perse maar kan helpend zijn) doorgaand met de meditatie beoefening bezig blijft. Een dergelijke retraite is geen vakantie, dat zou in ieder geval niet het uitgangspunt hierbij moeten zijn.
    • Vele sessies met zit- en loopmeditatie: In het kader onze de opleiding het liefst zoveel mogelijk afwisselende zit- en loopmeditatie sessies. Bij voorkeur van minimaal 45 minuten per sessie. Een uur kan ook als je voldoende ervaring hebt met zo lang zitten, dan kan dit nog extra verdiepend zijn (maar zeker niet noodzakelijk).
    • Een vol programma is ondersteunend voor je toewijding en de voortgang. Het voelt misschien spartaans, maar als het goed is ga je de retraite niet in voor een fijne ervaring (wat wel mogelijk is maar niet het uitgangspunt zou moeten zijn). 
  • Activiteiten naast de meditatiesessies dienen meditatief te worden gedaan: Tegenwoordig wordt er vaak ook wel iets tussendoor gedaan, zoals zelf geef ik bij mijn retraites vaak ook yoga tussendoor. Ik denk dat het belangrijk is dat als er iets tussendoor wordt aangeboden, dat dit iets is dat mindful gedaan kan worden. Yoga, Chi Kung, etc. Tegenwoordig wordt ook wel Insight Dialogue beoefend, wat heel waardevol is (voor o.a. integratie in dagelijks leven) maar met het uitgangspunt van de ervaring van echt stilte meditatie adviseer ik het voor deze eerste retraite hier niet voor te kiezen. Tenzij het bijvoorbeeld een retraite van minimaal 4 dagen is en dit alleen de eerste of laatste dag wordt beoefend. Zodat je echt naar binnen kunt keren. Bij retraites is het ook niet ongewoon om elkaar niet- of zo min mogelijk aan te kijken om deze zelfde reden. Alleen al als je iemand aankijkt kan het weer allemaal gedachten en verhalen in gang zetten of andere hindernissen ’triggeren’ zoals verlangen en afkeer. Het is natuurlijk uiteindelijk allemaal onderdeel van de beoefening. Maar in dit geval adviseer ik te kiezen voor verstilling.
  • Dhamma lezingen: Tussendoor een Dhamma lezing wordt ook vaak gedaan en kan ook helpend zijn. Dit kan praktische informatie over de beoefening zijn, iets over de boeddhistische psychologie, of iets inspirerends. Het kan helpen in je motivatie en in de omgang met wat je tegenkomt.
  • Werkmeditatie: Het is ook niet ongewoon om mee te helpen bij het retraitecentrum met klusjes zoals de afwas, de schoonmaak en de tuin. Probeer ook dan alleen te praten als het niet anders kan en de klusjes ook te zien als meditatie. Zelf noem ik het daarom ook wel werkmeditatie, anderen noemen het ook wel karma-yoga of seva, een beetje afhankelijk vanuit welke traditie wordt gesproken.
  • Lengte retraite minimaal tien dagen: Ik adviseer een duur van minimaal drie etmalen (wat je vaak ziet is donderdagavond t/m zondagmiddag), korter zou ik niet doen omdat het over het algemeen gewoon een tijdje duurt om de Factoren van Ontwaken te ontwikkelen (en dus tegelijkertijd de Hindernissen te verminderen). Gezien de inmiddels opgebouwde ervaring kan het ook langer, bijvoorbeeld 10 dagen of hier iets tussenin. Als je nog niet zoveel ervaring hebt, is iets hier tussenin al heel mooi hoor! Mijn eerste retraite was van donderdagavond t/m zondagmiddag en dat was voor mij levensveranderend. Maar het is per persoon, en per keer, echt totaal anders. Meer dan drie dagen is zeker aan te bevelen.

 


Meditatie Opleiding

Navraag bij aanbieders van stilte retraites

Vaak staat deze informatie niet allemaal op de website van de aanbieders van stilte retraites. Je zou dan bijvoorbeeld een mail kunnen sturen met de vraag of er een (ruw) programma bekend is en dat je aangeeft dat je vooral bezig wilt zijn met de meditatie-beoefening in stilte.

Eigen toewijding

En dan los van het programma en hoe de begeleiders dit inkleden, is het aan te bevelen om in de pauzes ook met toewijding mindful bezig te blijven.

Dus niet op de telefoon, niet gaan lezen, etc. Echt zoveel mogelijk uit de verhalen te blijven.

De gedachten en verhalen zullen wel komen hoor, daar kun je vanuit gaan. Ga dit dan niet veroordelen, merk het liefdevol op, maar ga het ook niet opzoeken.

 

> Bekijk hier een overzicht van onze retraites.

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie