fbpx

Winkelen met aandacht

Gastblog door Karen Kammeraat

Mindfulness gaat over het leven met liefdevolle aandacht voor wat er is. De uitdaging is om dit in alle aspecten van het leven toe te passen. Vaak wordt begonnen met het toepassen van aandacht in de kleinere dagelijkse activiteiten zoals opstaan, eten, tandenpoetsen, wandelen en fietsen. Ook gesprekken met anderen gaan erop vooruit als je deze met aandacht voor de ander en jezelf voert.

Een gewoonte die bij mindfulness ook wordt getraind is het inbouwen van een ‘stop’ moment. Met name wanneer je heftige emoties ervaart is het zinvol om daar even bij stil te staan en bewust te kiezen hoe je wil reageren op en met deze emotie.


Coach Opleiding

Ik heb ontdekt dat het toepassen van liefdevolle aandacht en stop momenten goed gebruikt kan worden tijdens het winkelen en boodschappen doen. Kopen is ook emotie, vaak worden we geleid door ons gevoel van een plotseling verlangen bij het zien van een mooi of lekker product (zeker wanneer dit ook nog eens in de aanbieding is!).

Door dit impulsieve kopen zonder aandacht dragen we bij aan een overvloed aan consumptie. En dat leidt weer tot klimaatopwarming, milieuvervuiling en het onder druk zetten van arbeidsomstandigheden.

Het kan ook anders! Bouw een rustmoment in bij het voelen van het verlangen naar een product. Neem het product eens in je hand, bestudeer het van alle kanten, bekijk bijvoorbeeld het label van een kledingstuk, en vraag je af: Wie zou dit eigenlijk gemaakt hebben? Wat voor leven leidt deze persoon? Waar is het gemaakt, en onder welke omstandigheden? En kijk ook naar binnen. Heb ik dit product echt nodig? Wat heb ik thuis nog liggen? Ga ik het vaak gebruiken?


Meditatie Opleiding

Dat zal ongetwijfeld leiden tot het aanschaffen van minder spullen. In het boek ‘De verborgen impact’ kun je lezen dat onze spullen het meest van alles bijdragen aan klimaatopwarming, een goede reden om daar met aandacht mee bezig te zijn. En de spullen die je wel koopt zal je meer waarderen en gebruiken. Win-win dus!

De website eerlijkwinkelen.nl helpt je met het vinden van die winkels waar ze met aandacht artikelen hebben ingekocht die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Onder deze winkels zijn er ook een heel aantal die producten verkopen voor yoga en meditatie. Dat beweegt wel zo lekker!

 

Gastblog door Karen Kammeraat van eerlijkwinkelen.nl


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie