fbpx
natuurlijk bevallen ontspannen-hypnobirthing

Ontspannen bevallen? Verander zienswijze en kies een verloskundige met aandacht.

 

“When you change the way you view birth, the way you birth will change.” ~Marie Mongan

Waarom ‘ontspannen bevallen’?

‘Ontspannen’ uiteraard tussen aanhalingstekens. Het dient niet gebagatelliseerd te worden en de ene bevalling verloopt anders dan de andere. Je kunt echter wel de intentie zetten, en je voorbereiden voor een zo rustig mogelijk verlopende bevalling. En er zijn goede redenen voor om dit te doen:


Coach Opleiding

Allereerst is het uiteraard prettig voor degene die gaat bevallen. Het maakt een verschil of je de periode ervoor er met angst naar toeleeft, of dat je uitziet naar dit prachtige, wonderlijke moment in je leven. Voor de partner en de relatie is het ook goed als je samen de voorbereiding doet. Automatisch is de partner dan ook meer betrokken bij de bevalling en staat deze minder aan de zijlijn. De bevalling wordt dan een intieme gebeurtenis.
Maar de belangrijkste motivatie om dit te doen is dat de bevalling de allereerste imprint is voor je baby. Een imprint die een nieuw mens de rest van het leven in het onderbewuste meeneemt! De geboorte is het fundament waarop alle gebeurtenissen verderop in het leven worden geplaatst.

Stel je voor, de overgang van baarmoeder naar de ‘buitenwereld’. Je hebt een oneindige tijd doorgebracht in een veilige en lekker warme ruimte. De temperatuur was perfect. Je hoefde niets te doen en je verlangde ook niets meer dan je kreeg. Je voedingsstoffen kreeg je automatisch, geluiden waren gedempt en je hoefde zelfs niet naar het toilet (terwijl je geen vieze luier kreeg). En dan plotseling wordt er een kracht in gang gezet waardoor je van je plek wordt geduwd. En ongeacht van hoe de bevalling verloopt kom je plotseling in een koude open lucht met fel licht, harde geluiden, vreemde wezens, en wat nog meer. Deze overgang ervaar je als een schok. Het is natuurlijk, maar nog steeds een harde overgang.

Het is dan wel zo prettig voor de baby dat de bevalling dan zo prettig en vooral natuurlijk als mogelijk verloopt en dat de overgang ook zo vloeiend mogelijk is. Daarom hebben wij gekozen voor hypnobirthing i.c.m. een badbevalling. Een thuisbevalling met een zelf gekozen verloskundige (Margaretha Huese) die kijkt naar de situatie en de wensen van de ouders, in plaats van iemand die enkel en alleen werkt via protocollen. 


Meditatie Opleiding

 

Natuurlijk bevallen met hypnobirthing

Ruim twee jaar geleden is onze eerste dochter geboren. Van tevoren heb ik samen met mijn vrouw een cursus ‘hypnobirthing’ gedaan. Bij hypnobirthing leer je allerlei technieken om op een zo ontspannen mogelijke, natuurlijke manier te bevallen. Wij hebben voor hypnobirthing gekozen maar ik denk dat je net zo goed kan kiezen voor een cursus ‘mindful bevallen’. Hypnobirthing kan ik aanraden omdat ik weet dat er een doordacht programma voor ontwikkeld is dat je stapsgewijs voorbereidt op een ‘natuurlijke bevalling’. Ik weet niet zeker of bevallen vanuit de mindfulness hier ook (al) een dergelijk, volledig programma voor ontwikkeld is. 

 

Het voornaamste bij hypnobirthing is leren in te zien dat bevallen een natuurlijk proces is. Je lichaam is er voor gemaakt. Als vrouw leer je te vertrouwen op je eigen lichaam en op het baringsproces. 

Vanuit de medische wereld wordt je vooral overspoeld met informatie over wat er allemaal mis kan gaan en hoe je daarop dient te anticiperen. Bij hypnobirthing leer je hoe je hiermee om moet gaan en verleg je de focus op een ontspannen en stressvrije bevalling. Je leert bijvoorbeeld ander taalgebruik hanteren zoals ‘golvingen’ in plaats van ‘weeën’, ‘de vliezen zijn gescheurd’ in plaats van ‘de vliezen zijn gebroken’ en ‘sensaties’ in plaats van ‘pijn’. 

 

Verder leer je allerlei ontspanningstechnieken die je tijdens de bevalling kan toepassen. Immers als je met stress en angst bevalt zal dit het proces tegenwerken. Daarnaast maak je een bevalplan die je mee kunt nemen voor het geval je toch naar het ziekenhuis moet. Hierin kan je jouw wensen kenbaar maken t.o.v. het ziekenhuispersoneel. Zoals dat je een rustige omgeving wenst en dat alle ingrepen in overleg moeten.

 

Kies je verloskundige

Hoewel we bij zowel de eerste als tweede bevalling een hypnobirthing cursus hebben gedaan, was de tweede bevalling totaal anders dan de eerste. Bij de eerste bevalling ging het helaas niet zoals wij ons hadden voorgesteld (dat gaat het natuurlijk nooit en je kunt het ook niet afdwingen). De tijd tussen dat de vliezen waren gebroken en dat de weeën op gang kwamen duurde te lang (althans volgens de protocollen waarmee de meeste verloskundigen werken). We hebben het eerst nog met twee uurtjes kunnen rekken maar daarna moesten we toch echt naar het ziekenhuis. Logisch, want mocht er wat gebeuren dan wordt zij binnen haar praktijk hierop afgerekend. Zowel bij de verloskundige als in het ziekenhuis hebben we dan ook veel moeten uitleggen en verdedigen om het alsnog zoveel mogelijk via onze eigen visie te doen. Ondanks ons afgeleverde bevalplan. Toch hebben wij alsnog veel aan de hypnobirthing technieken en het bevalplan gehad. Je hebt niet alles in de hand en gezien de omstandigheden hebben we het toch zo rustig als mogelijk laten verlopen.

Bij de tweede bevalling hebben we het anders aangepakt. We zijn op zoek gegaan naar een verloskundige die niet alleen volgens protocollen werkt, maar vooral ook kijkt naar de wensen van de ouders en situatie. We hebben iemand gekozen die zelf ook aanstuurt op een zo’n ontspannen en sereen mogelijke bevalling. Dit maakt een heel verschil, ook al in de aanloop naar de bevalling toe. De verloskundige kwam bij ons thuis, in onze eigen bekende omgeving.

De bevalling is erg prachtig verlopen. Een badbevalling bij ons thuis.
Het was intiem, ontspannen en in een serene omgeving.

Mijn aanbevelingen vanuit onze ervaringen:

       Verloskundige: Margaretha Huese

       Hypnobirthing cursus: Miriam van Mum2B

Door Gerjan Schoemaker

Meditatie Instituut Nederland


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie