fbpx
afvallen yoga

Afvallen met yoga

Blog over afvallen met yoga door Janco König.

Waarom is blijvend afvallen zo moeilijk? Veel mensen vallen terug nadat ze zijn begonnen met afvallen, omdat ze het afvallen in de eerste plaats hebben onderschat. Afvallen is net zo moeilijk als afkicken van een zware drugsverslaving. Dat komt doordat drugsverslaving en overeten allebei vaak hetzelfde doel nastreven: vervelende gevoelens onderdrukken.

Stilstaan bij gevoelens

De vervelende gevoelens worden vaak verergerd doordat we niet goed weten om te gaan met nare, lichamelijke gevoelens. Wij proberen ze vaak in het hoofd op te lossen door de lichamelijk sensatie te negeren of door meteen na te denken over een oplossing. Beide strategiën hebben één ding gemeen: ze zorgen ervoor dat je het lichamelijk voelen van de emotie overslaat.


Coach Opleiding

Eetverslaving
Omdat je nooit permanent je lichamelijke gevoelens kunt omzeilen door in je hoofd te vluchten, zul je toch zo nu en dan geconfronteerd worden met deze fysieke gevoelens. Dit is vaak het moment waarop we naar het eten grijpen. Het bijzondere van een eetverslaving is dat je deze de hele dag kunt combineren met allerlei activiteiten. Dit maakt afvallen nog moeilijker dan stoppen met een andere verslaving. Omdat je de hele dag kunt eten, ben je dus ook gewend om de hele dag een afleiding bij de hand te hebben op het moment dat je wordt overvallen door heftige emoties.

Yoga als hulpmiddel

Stoppen met eten zal dus veel emoties blootleggen die je eerst misschien helemaal nog niet hebt gevoeld. Daarom is het een goed idee om eerst met yoga te beginnen. Als je eerst met yoga begint, kun je alvast wennen aan het toelaten van gevoelens. Hierdoor zul je de gevoelens al als bekend ervaren als ze nog sterker opkomen tijdens het afvallen. Hieronder vind je yoga-oefeningen die ideaal zijn voor beginners. Ze zijn niet heel erg ingewikkeld, zodat je aandacht over hebt voor je lichamelijke gevoelens.


Meditatie Opleiding

Yoga beginnersoefeningen

Yoga legt de onderliggende gevoelens bloot die zorgen voor je overeten

Het kan behoorlijk schrikken zijn als je begint met yoga. Omdat je misschien nooit eerder echt de tijd hebt genomen om te voelen, kun je in het begin het idee krijgen dat de yoga je situatie alleen maar erger maakt. Je moet goed onthouden dat de gevoelens die je tijdens en na de yoga voelt er altijd al zaten, maar door alle afleiding nooit eerder gevoeld zijn. De gevoelens worden dus niet veroorzaakt door de yoga, maar er alleen door blootgelegd.

Het bijzondere van bewustwording is dat als je je eenmaal ergens van bewust bent, je er altijd van bewust blijft. Het kan dus goed zijn dat je na de yoga ook tijdens de dagelijkse werkzaamheden ineens dezelfde negatieve emoties voelt als tijdens de yoga. Dit is alleen maar een goed teken. Waar je vroeger zo erg in je hoofd zat dat je niets voelde, ben je je nu al bewust van negatieve gevoelens die in bepaalde situaties bovenkomen. Dit is uiteindelijk ook de hele bedoeling van de yoga.

Wat is het doel van de yoga en hoe helpt dit mij met afvallen?

We doen yoga niet om heel goed in ons eentje op de zolderkamer te ontspannen. We doen yoga, zodat we tijdens stresssituaties kunnen ontspannen en zo kunnen voelen wat bepaalde situaties met ons doen. Hierdoor kunnen we gaan inzien wat nu eigenlijk echt de stress veroorzaakt in ons leven, zodat we er iets aan kunnen doen. Dit kan de ene keer een bepaalde situatie zijn waar jij jezelf steeds maar weer in stort en de andere keer ontdek je dat je zelf de oorzaak van de stress bent, doordat je teveel in je hoofd blijft zitten.

Wat moet ik doen als ik wil eten?

Het mooie van de yoga-ontspanningstechnieken is dat je in beide bovengenoemde gevallen hetzelfde moet doen om niet in de stress te schieten en te grijpen naar eten. Probeer steeds weer opnieuw de aandacht van het hoofd terug naar je lichaam te brengen. Hierbij is het gevoel in borst en buik heel erg belangrijk. Misschien heb je wel eens eerder een zenuwachtig gevoel in je borst of buik gevoeld. Sommige mensen ervaren dit soms ook als een drukkend gevoel op de borst. De eerste reactie is altijd: weg van het gevoel en met de aandacht vluchten in het hoofd. Dit zal dus steeds opnieuw gebeuren en is niet erg, zolang je maar weer steeds terug gaat naar het vervelende gevoel. Dit nare gevoel kan door het voelen in eerste instantie erger worden, maar als je lang genoeg aandacht blijft geven, zal het vanzelf gaan dalen. Het kan ook zijn dat je er achter komt dat het gedurende de dag op de achtergrond blijft zeuren. Dit is niet erg, je hebt alleen maar ontdekt dat dit er altijd al was. Daarom is het ook belangrijk dat je kennismaakt met deze gevoelens via de yoga nog voordat je begint met afvallen. In het onderstaande filmpje wordt het bovenstaande nog verder uitgewerkt:

Filmpje over hoe je die vervelende dingen moet voelen

Met yoga voelen, hoe moet dat?

Je kunt de oefening uit het filmpje de hele dag toepassen. De yoga die je thuis doet, doe je om in alle rust alvast te oefenen in het voelen. Hierdoor zal het steeds gemakkelijker worden om ook tijdens andere activiteiten een beetje contact met je gevoel te houden.

Moeilijkheden bij afvallen met yoga

Als je met yoga gaat afvallen, ga je wel meteen voor de moeilijkste weg. Je gaat voor het eerst echt proberen om niet langer weg te lopen voor je diepst opgepotte frustraties. Hierdoor heb je ook veel minder kans om je eetverslaving te vervangen met een andere verslaving. Het nadeel is wel dat je soms het gevoel kunt hebben dat je wordt overspoeld met heftige emoties. In dit geval kun je het beste even wat yoga-oefeningen doen. Als je hier geen tijd voor hebt, kun je de oefeningen uit het bovenste filmpje doen. Heb je wel tijd voor yoga, dan zijn onderstaande yoga-oefeningen ideaal voor het omgaan met heftige emoties:

Oefeningen voor heftige emoties

Voor meer info over yoga en afvallen? Klik hier:

Afvallen met yoga

Als je graag oefeningen wilt doen die helpen bij het leren voelen, maar als je liever niet wilt bewegen dan vind je op deze pagina een hele reeks oefeningen:

Bodyscan

Deze blog is geschreven door gastblogger Janco König.

 

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

One thought on “Afvallen met yoga

  1. Ik denk dat dit voor heel veel mensen kan werken als je bijvoorbeeld een stresseter bent. De naam zegt het al! Wanneer de stress minder wordt, zal het eten ook minder worden en ierdoor zal je afvallen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie