fbpx
Ayurvedische geneeskunde

Gezond en gelukkig met Ayurvedische geneeskunde

Ayurveda geeft een fascinerende visie op onze gezondheid. Letterlijk vertaald uit het Sanskriet betekent het ‘de kunst van het leven’. Deze gezondheidsleer uit India, beschouwt het lichaam als onderdeel van een groter geheel. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar en het is de kunst deze in balans te brengen en te houden. Ik geef een introductie tot deze bijzondere leefwijze.

Gelukkig en gezond worden en blijven

In India weten ze het al duizenden jaren, streef de juiste leefstijl na en je zult ultiem geluk en optimale gezondheid ervaren. Klinkt ongetwijfeld aantrekkelijk, want dit is wat we uiteindelijk allemaal willen. In het Westen gezien als geneeswijze, maar Ayurveda is eerder een manier van leven, waardoor het lichaam uiteindelijk zichzelf geneest. Voeding, lichaamsbeweging, meditatie en bewust leven, werken hier allemaal aan mee. Het geheim? Het vinden van balans.

Balans in je lichaam

Gezondheid wordt binnen de Ayurveda middels een holistische aanpak benaderd. Lichaam, geest en bewustzijn zijn een geheel en mensen worden niet los gezien van hun omgeving.  Voeding, leefomgeving, genetica en emoties beïnvloeden de harmonie in je lichaam. Balans tussen fysieke, mentale en spirituele gezondheid zorgen voor algemeen welzijn. Wanneer je uit balans ben, zul je dit merken. Je zit niet lekker in je vel, bent geïrriteerd en vatbaarder voor ziektes. De tegengestelde energieën waar je lichaam, de natuur en je voeding uit bestaan, zullen weer gebalanceerd moeten worden.


Coach Opleiding

De drie basisenergieën

De vijf elementen in de wereld: aarde, water, lucht, vuur en ether nemen in het menselijk lichaam de vorm aan van drie basisenergieën, de dosha’s genaamd. Deze dosha’s: vata, pitta en kapha, zijn in verschillende verhoudingen in ons lichaam aanwezig. Iedereen heeft een andere samenstelling van deze drie energieën. Bij geboorte zijn de drie dosha’s volledig in evenwicht. Gedurende het leven wordt dit evenwicht verstoord. Een directe stoorzender is ongezonde voeding, maar ook stress, emoties en zelfs seizoenswisselingen halen het evenwicht uit balans.

Hoe breng ik mezelf in balans?

Iedereen heeft een unieke samenstelling van de drie energieën. Van belang is dat je uitzoekt wat jouw unieke energiesamenstelling is. Dit kan door een online Ayurveda test te doen, wat een idee geeft over de verdeling van de dosha’s in uw lichaam. Betrouwbaarder is om bij een Ayurvedische arts langs te gaan, die meerdere tests uitvoert om jouw energietype te bepalen.

Energietype in grote lijnen bepaald? Nu vergt het enige doorzettingskracht wat betreft het doorbreken van gewoontes omtrent voeding en lichaamsbeweging.


Meditatie Opleiding

Voeding en lichaamsbeweging

Je lichaam moet gestimuleerd worden om op natuurlijke wijze te werken. Goedwerkende stofwisseling en spijsvertering zijn hierbij belangrijk. Bevorder dit door te eten volgens jouw unieke dosha samenstelling. Dit kan betekenen dat jouw lichaam minder vlees nodig heeft, of dat te sterk gekruid eten niet goed is voor je stoelgang. Het trainen van lichaam en geest met yoga en meditatie draagt bij aan het harmoniseren van het lichaam. Ook dit heeft namelijk effect op de spijsvertering en leid tot een gezond en bewust, sport-, eet- en leefpatroon.

Innerlijke reiniging en verzorging

Naast voeding dragen ook andere manieren van innerlijke reiniging aan een stabiele gezondheid. Regelmatig de neus spoelen met behulp van een netipot of het reinigen van de tong zorgen voor verwijdering van schadelijke stoffen. Ook verzorgingsproducten ter ondersteuning van je energietype, zullen effect hebben op de harmonie van je lichaam. Diverse Ayurvedische artikelen voor het creëren van balans, vindt je in de webshop van Vihara.

Het aanpassen van je leefstijl gebeurt natuurlijk niet zomaar. Stap voor stap zal je echter merken dat leven volgens de Ayurveda wel degelijk invloed heeft op hoe jij je voelt en dat het bijdraagt aan een gezond en gelukkig leven.

Ayurvedisch eten

Ik overweeg binnenkort meer informatie over ayurvedisch eten online te plaatsen. Waaronder ook enkele Ayurvedische recepten. Houd het blog dus in de gaten.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie