Natuurlijk ouderschap en Onvoorwaardelijk ouderschap
Inhoud:
Verschil en overlap tussen ouderschap en Onvoorwaardelijk ouderschap
Blog door Kristin van Little Greeny.
Het verschil tussen gedrags- en humanistische opvoeding weten de meeste bewuste ouders nog wel te onderscheiden, maar het verschil tussen natuurlijk en onvoorwaardelijk ouderschap is even wat lastiger. Wat is precies de overlap en het verschil tussen deze twee vormen van opvoeden?
Inspiratie e-mails ontvangen met o.a. geleide meditaties? En op de hoogte blijven van onze retraites, cursussen en andere meditatie gerelateerde activiteiten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Natuurlijk en onvoorwaardelijk ouderschap vloeit uit de humanistische opvoedingpsychologie. De humanistische opvoeding gaat voornamelijk over de gelijkwaardigheid tussen jou en het kind. Ieder mens is gelijk in basisbehoeften. Natuurlijk kan een kind nog geen belangrijke beslissingen nemen maar als het kind een redelijke leeftijd heeft bereikt kan er wel naar zijn of haar mening gevraagd en geluisterd worden. Bij humanistische opvoeding staat de zelfontplooiing en ontwikkeling van het kind altijd voorop.
Het natuurlijk ouderschap zegt onder meer iets over de hechting met je kind. Deze vorm van opvoeden gaat er vanuit dat het kind zich goed moet kunnen hechten aan één van de ouders, dit is vaak de moeder. Om dit goed te kunnen regelen heeft het kind de verzorging en aanwezigheid van de moeder dag en nacht nodig. Samen slapen (co-slapen), het dragen in een draagdoek of draagzak en borstvoeding kunnen manieren zijn om de hechting tussen beiden goed te laten verlopen.
Bij onvoorwaardelijk ouderschap bekijk je de gevoelens en de motivatie achter het gedrag van het kind. Je laat opvoedsituaties geen machtsstrijd worden met een winnaar en verliezer, maar zoekt samen naar oplossingen en alternatieven. Op deze manier leer je elkaar beter kennen en werk je actief aan een goede relatie met je kind. Kinderen hebben snel de neiging zichzelf te spiegelen aan hun ouders. Wanneer je jezelf open opstelt, veel interesse toont en oordelen probeert te vermijden zal je jouw kindje opvoeden met ongeveer dezelfde eigenschappen als jij.
De verschillen van deze twee vormen van ouderschap zijn in de praktijk minder makkelijk te onderscheiden. Toch is het handig om enige kennis van deze opvoedingsmethodes te hebben zodat je er achter komt welke methode jou het meest aanspreekt. Je kunt misschien zeggen dat het natuurlijk ouderschap draait om hechting en het onvoorwaardelijk ouderschap over hoe je elkaar aanvoelt en met elkaar communiceert. Vaak wordt onvoorwaardelijk ouderschap als opvolger van het natuurlijk ouderschap gezien. Natuurlijk is het mogelijk om de twee methodes te combineren en niet één van de twee kiest. Alles mag en kan, wanneer jij je maar goed voelt bij de opvoeding van je kind.
Blog door Kristin van Little Greeny.
- 16 januari 2023 - start nieuwe vipassana meditatieavonden - Zwolle
- 16 januari 2023 - start nieuwe actieve meditatieavonden - Zwolle
- 1 maart 2023 - start 30 dagen samen mediteren - Online
- 17 maart 2023 - avond: klankschaalconcert met meditatie - Zwolle
- 23 april 2023 - dagretraite met meditatie en yoga - Zwolle
- datum volgt - dagretraite met Mantra zingen en Meditatie - Utrecht of Zwolle
- 25 mei 2023 - info avond opleiding meditatieleraar - Online
- 15 t/m 18 juni 2023 - vipassana retraite met yoga met Dingeman Boot - Havelte
- 22 september 2023 - info avond opleiding meditatieleraar - Amsterdam
- 23 + 24 september 2023 - meditatie cursus; leren mediteren in 1 weekend - Amsterdam
- 1 oktober 2023 - dagretraite met meditatie en yoga - Zwolle
- 14 oktober 2023 - start 'opleiding meditatieleraar' (1,5 jaar) - Amsterdam
Gerjan Schoemaker is meditatieleraar en oprichter van Meditatie Instituut Nederland. Gerjan is hoofddocent van onze erkende meditatie opleiding in Amsterdam en begeleidt vipassana retraites en cursussen. Gerjan bestudeerd en onderricht vanuit verschillende stromingen, waaronder het Boeddhisme en Advaita tradities. Daarnaast geeft Gerjan onderricht in diverse meditatie technieken.