fbpx
draagdoek draagzak

Natuurlijk ouderschap en Onvoorwaardelijk ouderschap

Verschil en overlap tussen ouderschap en Onvoorwaardelijk ouderschap

Blog door Kristin van Little Greeny.

Het verschil tussen gedrags- en humanistische opvoeding weten de meeste bewuste ouders nog wel te onderscheiden, maar het verschil tussen natuurlijk en onvoorwaardelijk ouderschap is even wat lastiger. Wat is precies de overlap en het verschil tussen deze twee vormen van opvoeden?

Natuurlijk en onvoorwaardelijk ouderschap vloeit uit de humanistische opvoedingpsychologie. De humanistische opvoeding gaat voornamelijk over de gelijkwaardigheid tussen jou en het kind. Ieder mens is gelijk in basisbehoeften. Natuurlijk kan een kind nog geen belangrijke beslissingen nemen maar als het kind een redelijke leeftijd heeft bereikt kan er wel naar zijn of haar mening gevraagd en geluisterd worden. Bij humanistische opvoeding staat de zelfontplooiing en ontwikkeling van het kind altijd voorop.


Coach Opleiding

Het natuurlijk ouderschap zegt onder meer iets over de hechting met je kind. Deze vorm van opvoeden gaat er vanuit dat het kind zich goed moet kunnen hechten aan één van de ouders, dit is vaak de moeder. Om dit goed te kunnen regelen heeft het kind de verzorging en aanwezigheid van de moeder dag en nacht nodig. Samen slapen (co-slapen), het dragen in een draagdoek of draagzak en borstvoeding kunnen manieren zijn om de hechting tussen beiden goed te laten verlopen.

Bij onvoorwaardelijk ouderschap bekijk je de gevoelens en de motivatie achter het gedrag van het kind. Je laat opvoedsituaties geen machtsstrijd worden met een winnaar en verliezer, maar zoekt samen naar oplossingen en alternatieven. Op deze manier leer je elkaar beter kennen en werk je actief aan een goede relatie met je kind. Kinderen hebben snel de neiging zichzelf te spiegelen aan hun ouders. Wanneer je jezelf open opstelt, veel interesse toont en oordelen probeert te vermijden zal je jouw kindje opvoeden met ongeveer dezelfde eigenschappen als jij.

De verschillen van deze twee vormen van ouderschap zijn in de praktijk minder makkelijk te onderscheiden. Toch is het handig om enige kennis van deze opvoedingsmethodes te hebben zodat je er achter komt welke methode jou het meest aanspreekt. Je kunt misschien zeggen dat het natuurlijk ouderschap draait om hechting en het onvoorwaardelijk ouderschap over hoe je elkaar aanvoelt en met elkaar communiceert. Vaak wordt onvoorwaardelijk ouderschap als opvolger van het natuurlijk ouderschap gezien. Natuurlijk is het mogelijk om de twee methodes te combineren en niet één van de twee kiest. Alles mag en kan, wanneer jij je maar goed voelt bij de opvoeding van je kind.


Meditatie Opleiding

Blog door Kristin van Little Greeny.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie