fbpx

Tieners uit Peru verdienen een betere toekomst met fairtrade yogafoto’s

Gastblog door Peter den Hond van Fairmail

Het leek een knotsgek idee: Peruaanse jongeren die voorheen op de vuilnisbelt werkten mooie yoga foto’s laten maken om zo hun eigen onderwijs te betalen. 10 jaar later zijn hun foto’s wereldwijd te koop en betalen ze hun eigen onderwijs met het geld dat dit hen oplevert.

Meedoen aan internationale Yoga fotowedstrijd

[tekst] Sinds 2011 doet een clubje Peruaanse tieners mee met een jaarlijkse fotowedstrijd. Fotografen uit de hele wereld sturen hun mooiste foto’s op van kinderen die yoga doen, voor de “Kinderyoga Charity Kalender” van Devayani Yoga. De foto’s met de meeste “likes” op Facebook komen op de kalender. En de opbrengsten van deze yogakalender gaan naar 12 kinder-goede doelen, uitgekozen door de winnende fotografen.

Fairtrade foto’s van FairMail

Dit jaar staan er op de Devayani yogakalender maar liefst 12 foto’s van tieners van tussen de 13 en 19 jaar. Deze jonge talenten zijn allemaal opgeleid door FairMail (www.fairmail.info), de fairtrade onderneming van Nederlanders Peter den Hond (39) en Janneke Smeulders (40). Na hun studie aan de Wageningen Universiteit zetten ze dit Fairtrade bedrijf op, om kansarme jongeren uit ontwikkelingslanden een betere toekomst te bieden.

Van de vuilnisbelt naar de schoolbanken

De Peruaanse tienerfotografen zijn ex-straatkinderen of wonen in een arme wijk, waar de meeste mensen geld bij elkaar scharrelen met spullen verzamelen op een vuilnisbelt. De fotograferende tieners wonen in heel eenvoudige huisjes, vertelt Peter. “En in zo’n huisje hangt dus hún kalender aan de muur, met foto’s die ze zelf gemaakt hebben. Ouders, visite, iedereen ziet elke dag dat zij hebben bijgedragen aan een product dat in het buitenland verkocht wordt. En dat vinden ze dus echt heel stoer!” Het zelfvertrouwen van deze tieners groeit, vertelt Peter, ze krijgen mails van mensen uit de hele wereld. En dankzij hun foto’s verdienen ze geld voor een studie – wat voor mensen uit hun milieu verre van vanzelfsprekend is.


Coach Opleiding

Fotograferen voor een betere toekomst

De Devayani yogafotowedstrijd past als een handschoen bij FairMail. Sinds 2006 traint FairMail gemotiveerde tieners uit achterstandswijken in fotografie. De mooiste foto’s die de jongeren maken worden verkocht via de FairMail -website, als kaarten en posters. 50% van de winst van elke foto gaat direct naar het studiefonds van de desbetreffende fotograaf. Daarnaast krijgen de tienerfotografen en hun families een ziektekostenverzekering, coaching bij hun toekomstplannen en werkervaring. Ze werken hard, leren verantwoordelijkheid nemen en doelen stellen, hebben veel lol en zien direct resultaat van hun creatieve inspanningen.

Geld verdienen met lokale schoonheid

Op de website van FairMail kun je precies zien hoeveel geld elke tienerfotograaf tot nog toe verdiende. Als de jongeren 19 jaar zijn, moeten ze hun fotocamera inleveren, zodat een volgende fotograaf een kans krijgt. Maar hun foto’s leveren vaak nog jaren geld op. Ondertussen hebben de 55 FairMail -fotografen samen meer dan 3 miljoen kaarten verkocht, in 14 landen, en verdienden ze zo gemiddeld 1.545 euro. Het is uniek dat jonge fotografen uit ontwikkelingslanden geld verdienen met foto’s uit hun land, voor valentijns-, verjaardags- en kerstkaarten, en nu dus ook van yoga.

Yoga doen in je spijkerbroek

Voor de Peruaanse tieners was yoga nieuw. Het eerste jaar dat ze meededen aan de wedstrijd, fotografeerden ze nog kinderen die yoga deden in hun spijkerbroek. Peter: “Ondertussen weten ze meer, zoals dat je yoga doet in makkelijke kleren op een yogamatje.” Ook keken ze online yogafoto’s ter inspiratie. De modellen voor de Peruaanse fotoshoots voor 2017 waren voormalige straatjochies en kinderen van een basisschool, vertelt Peter.


Meditatie Opleiding

Voor en door kansarme jongeren

Hij vindt het ook geweldig om ‘hun’ jongeren te zien groeien en bloeien, zoals Peruaanse Mariaflor (25). “Ze komt uit een hele moeilijke situatie. Ze werkte met haar moeder op een vuilnisbelt, had een nare stiefvader, er was geweld thuis. Maar ze is supergretig geweest, ze maakte goede foto’s.” Met het geld dat ze daarmee verdiende gaat ze nu naar een privé-universiteit. Ook werkt ze als co-manager van FairMail Peru. Peter: “Ze is zo’n goede coach voor de kinderen, nog beter dan ik. Zij weet uit ervaring waar onze tienerfotografen allemaal tegenaan lopen. Mariaflor vindt het zelf ook weleens moeilijk dat ze op een privé-universiteit zit, terwijl haar moeder onder een lekkend dak staat te koken. Maar ze weet ook dat ze, als ze haar studie afmaakt, haar moeder alleen maar nóg beter kan helpen met dingen betalen.”  

Wat kun jij doen?

  • Haal mooie foto’s in huis of naar je yogastudio. Koop je yogafoto’s van tienerfotografen uit Peru en India, dan ondersteun je daarmee direct hun studie. Via www.fairmail.info kun yogafoto’s op canvas bestellen, wenskaarten en natuurlijk de Devayani Kinderyoga Charity Kalender 2017.
  • Speciaal voor Blog Bewust biedt FairMail 10% korting op alle fotoproducten. Gebruik hiervoor de kortingscode BB2017.
  • FairMail Peru heeft regelmatig plek voor enthousiaste vrijwilligers: om te helpen bij Engelse les, grafisch ontwerp en fotografielessen. Zie www.fairmail.info

 

Gastblog door Peter den Hond van Fairmail

 

 

 

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie