fbpx
Geleide Meditatie Opmerkzaam op natuurlijk ontvouwende

Geleide Meditatie: Opmerkzaam Zijn op het Natuurlijk Ontvouwende

Deze geleide meditatie is een opname van dag 22 van ’30 dagen samen mediteren’. Je wordt uitgenodigd om je af te stemmen op het bewustzijn en zo op te merken hoe alle verschijnselen zich spontaan aandienen.
Eerst zijn we aandachtig op de lichamelijke sensaties die we kunnen waarnemen in het buikgebied. We merken op dat de adem volledig autonoom verloopt. Er komt geen ‘ikje’ aan te pas.
Vervolgens zijn we aandachtig op de geluiden die zich ook spontaan aandienen in het bewustzijn. Ook hiervoor hoeven we niets te doen. Geluiden komen en gaan.
Zo zijn we daarna ook opmerkzaam op gedachten. We merken op dat gedachten en intenties zich ook spontaan aandienen. Net zoals bij de ademhaling en geluiden dienen gedachten zich ook spontaan aan. We menen er vaak controle over te hebben, maar is dat wel zo?
Vervolgens richten we niet specifiek onze aandacht ergens op, maar zijn we opmerkzaam op de verschijnselen die komen en gaan. Dit kan van alles zijn: gedachten, geluiden, lichamelijke gewaarwordingen, geuren, beelden en vele andere indrukken. Zonder ons ergens mee te identificeren zijn we vriendelijk, beschouwend opmerkzaam. Zonder inspanning. Moeiteloos.

Opname livestream met geleide meditatie:

 


Coach Opleiding

 

Na de geleide meditatie ontstond er nog een gesprek over absoluut perspectief en relatief perspectief (of in Advaita e.a. non-dualistische stromingen ook wel Absolute waarheid vs Relatieve waarheid genoemd). Het krijgt (zover ik zelf heb ervaren) meer aandacht in Boeddhistische Mahāyāna traditie dan in het Theravada Boeddhisme. In de Advaita is het bijna het enige waar het over gaat. Meesters doen bijna niets anders dan daarnaar verwijzen.

Het absolute perspectief gaat voorbij woorden, voorbij concepten, voorbij goed en fout. Het is zien dat de dingen zich spontaan aandienen, een natuurlijk ontvouwend proces. Zelf spreek ik dus niet over waarheid, maar over perspectief. Een manier van kijken. Vaak zitten we helemaal in het verhaal en zijn we volledig geïdentificeerd, dan zitten we in het relatieve perspectief. Het is bevrijdend om regelmatig te schakelen naar het absolute perspectief.


Meditatie Opleiding

Bekijk hier alle meditaties van ’30 dagen samen mediteren’.

Naar aanleiding van wat er in de video is besproken een aantal inspirerende filmpjes:

Humoristisch filmpje: Mooji (Advaita meester) vertelt een verhaal over loslaten

 

 

Informatief filmpje: Mooji verteld over het ‘absolute’

 

 

 

‘Emotioneel’ filmpje: Dit filmpje over vergeving verwijs ik in de opname naar:

 

 

 

‘Emotioneel’ filmpje: Dit vind ik ook een prachtige video over vergeving:

 

 

 

Verder nog een passende opname van ‘de dingen zien zoals ze zijn’

 

 

 

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie