fbpx
retraite onderzoek

Meditatie retraites veranderen de hersenen blijkt uit onderzoek

Retraites verhogen de hoeveelheid dopamine en serotonine

Herken je dat? Dat je na een retraite je heel helder en gelukkig voelt? Ook vanuit de wetenschap wordt dit deels onderbouwd. Meditatie retraites veranderen de stofjes in de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek door de Thomas Jefferson Universiteit. Retraites verhogen de hoeveelheid dopamine en serotonine in de hersenen.

Deze stofjes maken deel uit van het belonings- en emotionele systeem van de hersenen. Dat retraites vaak leiden tot positieve emotionele ervaringen valt hier deels door te verklaren. Het onderzoek is gedaan tijdens een Christelijke retraite waar zij naast spirituele oefeningen een groot deel van de dag in stilte en gebed hebben doorgebracht. Ten einde van de retraite ondervonden de deelnemers ook opmerkelijke verbeteringen in de waargenomen gezondheid, spanning en energieniveau.

De onderzoekers hopen in de toekomst nog meer te kunnen ontdekken. “In sommige opzichten werpt ons onderzoek meer vragen op dan het beantwoordt. We zijn nieuwsgierig naar welke aspecten van de retraite de veranderingen in de neurotransmittersystemen veroorzaakten en of verschillende retraites verschillende resultaten zouden opleveren. Hopelijk kunnen toekomstige studies deze vragen beantwoorden.” aldus Dr. Newberg.


Coach Opleiding

Onderzoek naar de effecten van meditatie

Dit onderzoek ligt in lijn met de vele onderzoeken die reeds zijn gedaan om meer te weten te komen over de effecten van meditatie in het algemeen.

Zo blijk uit een studie in opdracht van het Amerikaanse Agentschap voor Gezondheidszorgonderzoek en -kwaliteit dat meditatie meerdere negatieve dimensies van psychologische stress verminderen. Andere onderzoeken wijzen onder meer uit dat het symptomen van depressie en angst kan verminderen. Daarnaast kan meditatie en mindfulness bijvoorbeeld helpen bij eetstoornissen. Ook kan het bijdragen bij de behandeling van psychoses.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.


Meditatie Opleiding

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie