fbpx
Mediteren met kinderen

Tips voor mediteren als je (kleine) kinderen hebt

Mediteren met kinderen. Waar haal je de tijd vandaan?

Ik mediteer vrijwel iedere avond als ik de kinderen naar bed breng. Mijn jongste dochter valt in slaap op- of tussen mijn benen terwijl ik mediteer. Af en  toe wil mijn oudste dochter graag mijn hand vasthouden totdat ze in slaap valt.
Wat een zegen om op zo’n manier te kunnen mediteren. Hoe lang nog!?

Regelmatig geven ouders van (met name kleine) kinderen aan dat ze er niet aan toekomen om te mediteren, terwijl ze het eigenlijk wel zouden willen. Begrijpelijk. En toch zien ze zelf wel in dat ze het eigenlijk wel goed kunnen gebruiken in alle hectiek. En daar hebben ze gelijk in.
Ter motivatie, doe het niet alleen voor jezelf, maar juist ook voor je kinderen! Zie hieronder.

Tips voor tijd

Allereerst enkele manieren hoe ik meditatie heb geïntegreerd in het hectische leven van een (jong) gezin.


Coach Opleiding
  • Mediteren bij het naar bed brengen

Zoals hierboven beschreven is het heel goed te combineren met de kinderen naar bed brengen. Mijn kinderen weten niet beter dan dat we het zo doen. Eerst krijgen ze melk van mama terwijl ik een verhaaltje voorlees. Vervolgens gaat de jongste tegen mijn benen aanliggen of er bovenop en de oudste sluit ook haar ogen terwijl ik twee slaapliedjes zing. Daarna neurie ik een liedje of een mantra en ga ik over tot meditatie. Door te mediteren waar je kinderen bij zijn, geef je ook een goed voorbeeld. In mijn generatie, en alle voorgaande generaties in onze cultuur, kregen we meditatie niet van huis uit mee. Doordat de kinderen zien dat je mediteert zien zij het als iets dat normaal is. Niet zweverig of vreemd, maar net als dat mensen sporten voor hun fysieke lichaam, mediteren mensen voor de mind.
Bovendien merken de kinderen de energie op waarin ze verkeren. Net zoals kinderen haarfijn opmerken als er zich spanningen in een huis bevinden bijvoorbeeld door ruzie tussen de ouders, is het tegenovergestelde ook waar. Kinderen ervaren de rust en vredigheid. Het geeft hun een gevoel van veiligheid en verbinding.

  • Mediteren als de kinderen spelen of bij je zijn

Vaak hebben mensen de overtuiging dat ze enkel kunnen mediteren in een stille ruimte. Dat is een verkeerde opvatting. Je kunt prima mediteren in een ruimte waarin van alles gebeurd. Ik mediteer regelmatig terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Met de ogen open. Laten ze mij dan met rust? Welnee. Ja soms is het zo dat ze lekker doorspelen, maar regelmatig werkt het als een magneet als ik op mijn kussentje ga zitten. Ze gaan bovenop mij zitten, tegen mij aanleunen, dingen vragen,… Dat zie ik allemaal als een extraatje. Een cadeautje om te oefenen in omgaan met weerstand en niet reactief zijn. Vanuit overgave laten gebeuren wat er gebeurt. Dit zo zien en ervaren. En natuurlijk gaat dit de ene keer beter dan de andere keer.

  • Loopmeditatie

Net als op je werk, kun je thuis ook loopmeditatie beoefenen als je van A naar B loopt.


Meditatie Opleiding
  • Mindfulness toepassen

Doe de dingen zoveel mogelijk met aandacht. De trap op lopen, de deur openen, je tanden poetsen. O.k. dit is geen formele meditatie, maar juist omdat de tijd daarvoor schaars is, is het des te belangrijker om zoveel mogelijk mindfulness (opmerkzaamheid) in acht te nemen. Wees zo ook heel bewust van reactiviteit of neiging daar toe als er iets in je wordt getriggerd door je kinderen of partner.

Motivatie: doe het voor je kinderen

Soms is het moeilijk, als je zo vermoeid bent door het drukke gezinsleven, om de motivatie te vinden. Dat is begrijpelijk. Bedenk dan dat je het niet alleen voor jezelf doet, maar vooral ook voor je kinderen (en anderen zoals zeker niet te vergeten je partner).

Kinderen zijn het meest gebaat bij ouders die in balans zijn. Die minder reactief zijn en daardoor minder snel geïrriteerd of gefrustreerd. Ouders die niet reageren vanuit onopgeloste, oude conditioneringen die niet dienend zijn. Maar ouders die juist op evenwichtige wijze, met wijsheid, liefdevolle keuzes maken en zo gewenst gedrag voorleven.

En bovendien, zoals hierboven al genoemd, geef je een goed voorbeeld aan je kinderen doordat ze zien dat je mediteert.

Blog door Gerjan Schoemaker


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

One thought on “Tips voor mediteren als je (kleine) kinderen hebt

  1. Ik zou ook graag wat momenten vrij willen maken om te mediteren. Doordat ik kinderen heb wordt dit inderdaad lastig. Goede tip om onderweg naar afspraken loopmeditatie te doen. Ik ga kijken of dit voor mij werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie