Boeddhisme religie of filosofie? Of weg naar bevrijding?
Een veel gehoorde vraag is of Boeddhisme een geloof of een filosofie is. Maar eigenlijk is deze vraag niet interessant.
Onderzoek zelf of er aspecten zijn aan de Boeddhistische leer die je kunnen helpen los te komen van stress, ongemak en andere vormen van lijden.
De Boeddha wou de mensen geen filosofie of religie verkopen
De Boeddha had een groot deel van zijn leven 1 primair doel: Uitzoeken hoe je een einde aan al het menselijk lijden kunt maken. Zowel de kleine ongemakken zoals kleine frustraties als grote vormen van leiden zoals het verlies van een dierbare. Dit heeft hij op vele manieren onderzocht. Uiteindelijk heeft hij een weg gevonden dat hem geholpen heeft. Of zelfs volledig bevrijd van lijden. Aanvankelijk had de Boeddha geen intentie om hetgeen dat hij had ontdekt verder door te geven. Hij dacht dat de (meeste) mensen er niet toe in staat zouden zijn om het einde van lijden te bereiken. Uiteindelijk is hij dit toch gaan doen. Niet om een geloof te verkondigen. Niet om een filosofie op te dringen. Nee, hij wou dat alle mensen bevrijd zouden worden van lijden. En als dit via een andere weg gaat dan die hij heeft bewandeld dan is dit o.k..
Een mooie uitspraak van de Dalai Lama is: “Gebruik het Boeddhisme niet om Boeddhist te worden. Gebruik het Boeddhisme om een beter ‘wat je al bent’ te worden.”
Religieuze aspecten in het Boeddhisme
De Boeddha zei “Niets van wat ik zeg is waarheid, totdat je het zelf als waarheid ervaart”. Kijk voor jezelf dan ook wat je kunt met de onderdelen uit de Dhamma, de leer van de Boeddha. Het is inderdaad zo dat er enkele religieuze aspecten (al dan niet symbolisch bedoeld) in de leer van de Boeddha zitten. De Boeddha zelf was volgens Stephen Bachelor ook beïnvloed door aspecten uit zijn tijd en cultuur. Religieus aspecten uit het Boeddhisme zijn onder meer reïncarnatie en hiermee samenhangend karma dat je opbouwt uit/voor een vorig of volgend leven. Het verschilt daarbij ook nog per Boeddhistische stroming hoeveel religieuze aspecten in het geloof zitten.
Seculier Boeddhisme
De leer van de Boeddha wordt uitgelegd in de Dhamma. Er is nu een stroming gaande genoemd “Seculier Boeddhisme” waarbij naar de Dhamma wordt bekeken vanuit een ‘niet religieus en heden ten daags’ oogpunt. Stephen Bachelor heeft onder andere hieraan gerelateerde boeken geschreven waaronder ‘Boeddhisme zonder geloof’ en ‘Na het Boeddhisme’.
27 september 2024 - informatieavond opleiding meditatieleraar - Amsterdam
september 2024 - start vipassana meditatie avonden - Zwolle
september 2024 - start actieve meditatie avonden - Zwolle
19 oktober 2024 - start `opleiding meditatieleraar` (1 jaar) - Amsterdam
21 oktober 2024 – informatiebijeenkomst ‘opleiding integraal essentiecoach’ – Online
27 oktober 2024 – introductieworkshop 'zelfonderzoek en bewustzijn' – Zwolle
24 januari 2025 – start `opleiding integraal essentiecoach` (1 jaar) – Zwolle
maart 2025 - 31 dagen samen mediteren (kosteloos) - Online
21 t/m 25 mei 2025 - vipassana retraite met yoga - Winterberg
Gerjan Schoemaker is meditatieleraar en oprichter van Meditatie Instituut Nederland. Als hoofddocent van de erkende Meditatie Opleiding deelt hij zijn ruime kennis en ervaring. Daarnaast is hij gastdocent meditatie en boeddhistische psychologie bij de Opleiding Integraal Essentiecoach, en begeleidt hij vipassana retraites en cursussen. Gerjan put uit een rijke achtergrond in verschillende tradities, waaronder het Boeddhisme en Advaita Vedanta.