fbpx

Weet wat je eet

Gastblog door Frank de Groot

“Je bent wat je eet.” Het is een bekend spreekwoord dat maar al te waar is. Goed eten is belangrijk voor ons lichaam. We moeten onszelf meer de tijd gunnen om gezond eten tot ons te nemen. Ons lichaam is er immers op gebouwd om bepaalde voedingsstoffen op te nemen en ons zo meer lichamelijke en geestelijke energie te geven.

Bewust eten is belangrijk. Toch zijn er veel mensen die zonder enige gedachte een ongezonde snack opeten. Het is de sleur van het eten. Om die reden wordt het voor Nederlanders steeds moeilijker op gewicht te blijven. Eten is een noodzaak waarbij we iedere keer opnieuw stil moeten staan.


Coach Opleiding

Aandacht voor eten

Eten is tegenwoordig een noodzakelijk kwaad. We denken er niet meer over naar, maar als we trek in iets hebben pakken we iets uit de kast en eten we het op. Zin hebben in eten is een psychisch verschijnsel. Het is niet zozeer ons lichaam dat ons vertelt dat we trek hebben, maar we hebben iets gezien op televisie wat ons hongerig maakt. We leven in een jachtige wereld waarbij het gemak ongezond eten tot ons te nemen om de hoek ligt.

Daarom is het zaak de aandacht voor ons eten terug te eisen. Bewust eten betekent: eten met aandacht. Tijd nemen om eten te koken en op te eten. Het betekent ook dat wanneer we iets in onze mond stoppen, dat we dan goed nadenken over wat we eigenlijk eten. Hoe smaakt het eigenlijk? Waar komt het voedsel vandaan? En waarom is het belangrijk dat we vandaag dit voedsel opeten? Voeding is zoveel meer dan iets gemakkelijkers. Goede voeding kan ons zelfs vol en voldaan doen voelen. Het gaat hier om een andere mindset. Bewust eten is absoluut niet moeilijk, maar we moeten er wel tijd voor maken. Bij bewust eten nemen we uitgebreid de tijd om aandacht te vragen voor emoties en voor het lijf.

Eten is emotie

“Eten is emotie”, het is maar al te waar. Psychisch gezien eten veel mensen lekkere dingen als ze verdrietig zijn. De zogenaamde emotie-eters. Maar wie omdenkt, komt er al snel achter dat het ook de andere kant op werkt. Van jezelf houden betekent gezond en bewust eten. We houden van onszelf als we onszelf iets gezonds gunnen. Iets waar het lijf van opknapt. Daarom is het belangrijk onszelf goed eten te gunnen. Daarvoor moet er tijd worden gemaakt al zijn er oplossingen zoals maaltijdboxen met duurzame producten.


Meditatie Opleiding

Tijd die we maar al te vaak niet aan ons eten besteden, terwijl dat wel zou moeten. Aandacht en tijd zijn de sleutelwoorden voor bewust eten. Bewust eten betekent dat we aandacht geven aan wat we opeten, maar ook aandacht aan onszelf. We moeten tijd maken om gezond te eten. Bewust eten betekent ook dat men zichzelf waardevol genoeg vindt. Het is het waard goed te zorgen voor lichaam en geest.

Maar al te vaak staan we klaar voor anderen. We vinden dat een ander bewust moet eten, maar we doen het zelf niet. We denken te vaak niet na over onze eigen gevoelens. Soms hebben we zelf ook troost nodig. Wij hebben ook een aanmoediging nodig. Het is tijd om eens anders naar eten te kijken. Eten zegt iets over de importantie die we aan onszelf en ons lichaam toekennen. Bij ieder bord eten kunnen we denken: “Ik ben de moeite waard om mezelf goed te onderhouden. Ik mag er zijn.”

Door bewust te eten staan we stil bij de voeding die we opnemen. De moties, de ervaring. We gebruiken onze zintuigen optimaal. We proeven het, rukken de geur. Voor we het eten tot ons nemen, moeten we eens goed kijken naar hoe het eten is opgebouwd. Welke geur heeft het? Welke structuur zit er in ons voedsel? Hoe lang doen we erover om iets simpels als bijvoorbeeld een appel op te eten?

Daarna is het tijd om echt te eten. Begin met kleine hapjes. Ervaar de smaak en kauw nog eens een keer. Wat gebeurt er eigenlijk als we het eten doorslikken? Bij ieder hapje moeten we zelf ons een vraag stellen over het voedsel. Neem dus ruim de tijd om goed te eten. Immers: eten is niet klaar als het op is. Het is klaar als we er ultiem van genoten hebben. Bewust eten is de liefde voor onszelf hervinden.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie