Een burn-out: wat te doen?
Gastblog door Margo Vermolen
Spanning zorgt voor een lichamelijke reactie, waardoor je bijvoorbeeld extra alert of heel geconcentreerd bent. Je lichaam kan goed omgaan met deze spanning als het zich daarna kan ontspannen. Een burn-out is een gevolg van langdurige, ongezonde, hoge spanning. Dit kan geestelijk, lichamelijk of een combinatie van beide zijn. Als de spanning alleen geestelijk is, en je dus geestelijk te veel vraagt, vreet dit energie. Je kunt je energievoorraad niet aanvullen en teert in op je reserve. Als je reserve op is, krijg je lichamelijke effecten. Je bent opgebrand, vandaar de term ´burn-out´. Als je lichamelijk te veel van jezelf vraagt, krijg je eerder lichamelijke uitval. Geestelijk zul je dan wel langer scherp blijven. Een burn-out is het gevolg van te lang te veel van jezelf vragen.
Preventie en oplossingen
Een mens heeft verschillende factoren in zijn leven: gezondheid, familie, vrienden, werk en relatie zijn daarvan goede voorbeelden. Als er op meer dan de helft van deze factoren spanningen zijn, geeft dat overbelasting. Daardoor is werk alleen nooit de enige oorzaak voor een burn-out. Omdat een burn-out mensen in vele verschillende omstandigheden kan raken, is inzicht belangrijk. En dan vooral inzicht in je eigen situatie. Hoe ga jij om met bepaalde ervaringen? Je kunt lezen over hoe je om kunt gaan met spanning. Dat is echter wat anders dan het daadwerkelijk doen. Een burn-out coach kan je daarbij helpen. Niet alleen met algemene preventieve maatregelen, maar zeker ook handelend vanuit jouw specifieke persoonlijke situatie.
Het belang van op tijd naar een burn-out coach gaan
Een burn-out coach begeleidt je bij het herkennen van de symptomen van een burn-out. Nog belangrijker echter: de burn-out coach begeleidt jou in het herkennen, erkennen en bekennen van de situaties die spanning geven. En de burn-out coach helpt jou om deze situaties aan te pakken. Doordat jij leert dat zelf te doen, verklein je het risico in een burn-out (terug) te vallen. Als je tijdig hulp inschakelt, voorkom je dat je lichamelijk en geestelijk volledig uitgeput raakt.
Gastblog door Margo Vermolen
Overzicht komende activiteiten