Voordelen van koud douchen en koud zwemmen
Koud zwemmen wordt al lange tijd gedaan in bijvoorbeeld Scandinavische landen en Rusland. Zwemmen in koud water wordt ook wel winterzwemmen genoemd. Winterzwemmen en koud douchen is in korte tijd razend populair geworden met name door de invloed van Wim Hof, of ook wel de Iceman.
Zelf douche ik al een paar jaar af met koud water en zijn er periodes in het jaar dat ik de dag begin met dippen, of zwemmen in koud water.
Is zwemmen in koud water en koud douchen echt gezond?
Voor mij is het een vorm van oefenen met weerstanden en heeft het daarbij voelbaar nog meer voordelen. Het heeft een positief effect op mijn meditaties en de energie gedurende de dag. Alleen dit merkbare effect is natuurlijk al voldoende maar voor sommige mensen is het fijn om het ook wat meer wetenschappelijk ondersteund te hebben.
25 mei is er een online informatie avond voor onze erkende Opleiding Meditatieleraar van 1,5 jaar. Naast dat je wordt opgeleid tot meditatieleraar is deze opleiding ook transformerend als het gaat om je eigen proces. Lees hier meer over deze opleiding.
Onderzoek naar zwemmen in koud water
Ook door uiteenlopende wetenschappelijke onderzoeken worden er vele gezondheidseffecten toegeschreven aan zwemmen in koud water:
- positieve effecten op de hematologische functie
- positieve effecten op de endocriene functie
- het leidt tot minder infecties van de bovenste luchtwegen
- positieve invloed op stemming-stoornissen
- positieve invloed op ‘je goed voelen‘ in het algemeen
- positieve effecten op het imuunsysteem
- positieve effecten op het hormoonhuishouden
Onderzoek naar koud douchen
Koud douchen is over het algemeen niet zo koud als het zwemmen in koud water. Toch blijkt uit onderzoek dat hier ook positieve effecten voor de gezondheid aan toe schrijven zijn:
- Uit dit Nederlands onderzoek bleek dat mensen 29% minder ziek werden (bij van warm- naar koud douchen)
Verdere onderzoeken hierover kon ik niet zo vinden (als je deze wel weet te vinden, laat het hieronder weten in een reactie dan kan ik dat erbij plaatsen). Het is natuurlijk interessant naar de onderliggende reden waarom mensen minder ziek werden. De relatie tussen minder vaak ziek zijn en het immuunsysteem is natuurlijk snel gelegd. In het onderzoek is overigens ook gekeken of het invloed heeft op hoe lang iemand ziek blijft, maar daar was geen significante invloed op te vinden.
Kritiek op het onderzoek
De thermofysioloog in onderstaande video stelt dat er nog wel kritisch naar het onderzoek moet worden gekeken. Hoewel het soms aannemelijk is, acht hij nog niet bewezen dat koude training gezond is. Dat stelt hij met betrekking tot koud douchen, koud zwemmen, cabines cryotherapie en ook het koude onderdeel van de Wim Hof Methode.
Maar hij ziet geen redenen om niet koud te douchen en geeft aan dat hij het zelf ook doet ten gunste van de energie en water rekening 😉
Uitleg over winterzwemmen
In onderstaande video wordt een mooie uitleg gegeven over winterzwemmen met de Russische methode.
- 16 januari 2023 - start nieuwe vipassana meditatieavonden - Zwolle
- 16 januari 2023 - start nieuwe actieve meditatieavonden - Zwolle
- 1 maart 2023 - start 30 dagen samen mediteren - Online
- 17 maart 2023 - avond: klankschaalconcert met meditatie - Zwolle
- 23 april 2023 - dagretraite met meditatie en yoga - Zwolle
- datum volgt - dagretraite met Mantra zingen en Meditatie - Utrecht of Zwolle
- 25 mei 2023 - info avond opleiding meditatieleraar - Online
- 15 t/m 18 juni 2023 - vipassana retraite met yoga met Dingeman Boot - Havelte
- 22 september 2023 - info avond opleiding meditatieleraar - Amsterdam
- 23 + 24 september 2023 - meditatie cursus; leren mediteren in 1 weekend - Amsterdam
- 1 oktober 2023 - dagretraite met meditatie en yoga - Zwolle
- 14 oktober 2023 - start 'opleiding meditatieleraar' (1,5 jaar) - Amsterdam
Gerjan Schoemaker is meditatieleraar en oprichter van Meditatie Instituut Nederland. Gerjan is hoofddocent van onze erkende meditatie opleiding in Amsterdam en begeleidt vipassana retraites en cursussen. Gerjan bestudeerd en onderricht vanuit verschillende stromingen, waaronder het Boeddhisme en Advaita tradities. Daarnaast geeft Gerjan onderricht in diverse meditatie technieken.