winterzemmen

Voordelen van koud douchen en koud zwemmen

Koud zwemmen wordt al lange tijd gedaan in bijvoorbeeld Scandinavische landen en Rusland. Zwemmen in koud water wordt ook wel winterzwemmen genoemd. Winterzwemmen en koud douchen is in korte tijd razend populair geworden met name door de invloed van Wim Hof, of ook wel de Iceman.
Zelf douche ik al een paar jaar af met koud water en zijn er periodes in het jaar dat ik de dag begin met dippen, of zwemmen in koud water.

Is zwemmen in koud water en koud douchen echt gezond?

Voor mij is het een vorm van oefenen met weerstanden en heeft het daarbij voelbaar nog meer voordelen. Het heeft een positief effect op mijn meditaties en de energie gedurende de dag. Alleen dit merkbare effect is natuurlijk al voldoende maar voor sommige mensen is het fijn om het ook wat meer wetenschappelijk ondersteund te hebben.


25 mei is er een online informatie avond voor onze erkende Opleiding Meditatieleraar van 1,5 jaar. Naast dat je wordt opgeleid tot meditatieleraar is deze opleiding ook transformerend als het gaat om je eigen proces. Lees hier meer over deze opleiding.


Onderzoek naar zwemmen in koud water

Ook door uiteenlopende wetenschappelijke onderzoeken worden er vele gezondheidseffecten toegeschreven aan zwemmen in koud water:

Onderzoek naar koud douchen

Koud douchen is over het algemeen niet zo koud als het zwemmen in koud water. Toch blijkt uit onderzoek dat hier ook positieve effecten voor de gezondheid aan toe schrijven zijn:

Verdere onderzoeken hierover kon ik niet zo vinden (als je deze wel weet te vinden, laat het hieronder weten in een reactie dan kan ik dat erbij plaatsen). Het is natuurlijk interessant naar de onderliggende reden waarom mensen minder ziek werden. De relatie tussen minder vaak ziek zijn en het immuunsysteem is natuurlijk snel gelegd. In het onderzoek is overigens ook gekeken of het invloed heeft op hoe lang iemand ziek blijft, maar daar was geen significante invloed op te vinden.

Kritiek op het onderzoek

De thermofysioloog in onderstaande video stelt dat er nog wel kritisch naar het onderzoek moet worden gekeken. Hoewel het soms aannemelijk is, acht hij nog niet bewezen dat koude training gezond is. Dat stelt hij met betrekking tot koud douchen, koud zwemmen, cabines cryotherapie en ook het koude onderdeel van de Wim Hof Methode.

Maar hij ziet geen redenen om niet koud te douchen en geeft aan dat hij het zelf ook doet ten gunste van de energie en water rekening 😉

Uitleg over winterzwemmen

In onderstaande video wordt een mooie uitleg gegeven over winterzwemmen met de Russische methode.

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meditatie Instituut Nederland Logo


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie