fbpx

Waar kun je Vipassana retraites doen in Nederland en in het buitenland?

Vipasanna Retraite

Iedereen die al iets langer mediteert raad ik een (Vipassana) retraite aan. Dit kan perspectieven (op uiteenlopende zaken) doen veranderen en inzichten geven. Zelf ga ik meerdere keren per jaar in retraite (met name Vipassana retraites).
Ook vanuit Vihara zelf bieden wij meditatie retraites aan.

Let goed op waar je in retraite gaat. Bedenk wat je uitgangspunten zijn. Sommige vakanties krijgen de titel Retraite, maar dan mis je volgens mijn visie hetgeen waar het om gaat. Door niet te praten en het vermijden van andere activiteiten die de mind in beweging zetten, kom je tot een diepere kalmte en helderheid van waaruit inzicht en wijsheid ontstaat. Vipassana retraites zijn hierop gericht.

Je kunt mij altijd naar mijn mening vragen voordat je jezelf ergens inschrijft.


Coach Opleiding

Vipassana Retraites Nederland

Over het algemeen zijn de retraites in Nederland die worden georganiseerd door de SIM (Stichting Inzicht Meditatie) aan te bevelen. De agenda kun je hier vinden: https://www.simsara.nl/retraites-activiteiten
Kijk daarnaast ook naar onze eigen retraites: https://meditatieinstituut.nl/meditatieretraites/
Wij geven stilte retraites, onder andere Vipassana retraites als ook andere, bijzondere retraites zoals hart & compassie retraites. Ook geven wij af en toe meditatiedagen met speciale meditaties eventueel gecombineerd met yoga of andere gerelateerde oefeningen.

Vipassana Retraites Buitenland

Voor retraites in het buitenland kan je hier veel vinden: https://www.dhamma.org/en/locations/directory
Hier kun je veel Vipasanna Retraites, niet alleen in Europa maar ook in andere werelddelen zoals Azië.

Vipassana en Metta retraites

Wij bieden zelf ook gecombineerde Vipassana met Metta retraites aan. Metta wordt vertaald naar liefdevolle vriendelijkheid.
Bekijk hier al onze Vipasanna, Metta en ook andere retraites en meditatiedagen.


Meditatie Opleiding

Door Gerjan Schoemaker


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

4 thoughts on “Waar kun je Vipassana retraites doen in Nederland en in het buitenland?

  1. Beste Gertjan, Eigenlijk ben ik een beetje in de war. Ik voel al langere tijd dat het tijd is mij spiritueel te ontwikkelen. Er zijn zoveel wegen. Keuzes maken ervaar ik altijd al als moeilijk, misschien door mijn ADD. Begrijp steeds meer dat mijn schaduwkanten er ook mogen zijn. Maar mis een weg. Ik loopt steeds in rondjes.
    Wil je mij een klein zetje geven in de goede richten. Waar te beginnen, zelf, zonder me direct te koppelen aan een instituut. Snap dat een professionele begeleiding kan helpen. Dus misschien is dat de tip wel…
    Nah, ik zou dankbaar zijn als je me een kleine richting, al is het een verwijzing naar een boek, of YouTube kanaal zou willen geven. Bedankt voor je aandacht!

    1. Beste Richard, ik adviseer inderdaad vaak ook om een pad te belopen, in plaats van ‘spiritual shopping’ te doen. Mijn eerste leraar zei eens tegen mij “Als je op zoek gaat naar de bron kun je allemaal kuilen van 3 meter diep graven en dan denken dat dat de weg niet is. Maar als de bron op 10 meter zit ga je de bron nooit bereiken” (zoiets). En zo is het volgens mij ook. Er zijn verschillende paden en de meesten leiden uiteindelijk naar dezelfde. Zelf heb ik gekozen voor het Theravada Boeddhisme en dat voelt zo kloppend als een bus. Daarnaast doe ik nog andere aanvullende dingen, maar dit blijft de rode draad in mijn leven. Als jou dit ook aanspreekt adviseer ik te kijken of er bij jou in de buurt een Sangha is. Om eens te beginnen met wekelijkse bijeenkomsten + daarbij ook te verdiepen in de boeddhistische psychologie en filosofie door het lezen van boeken en/of luisteren van podcasts.
      – Ik heb hier ook een video gemaakt met motivatie voor dagelijkse meditatie: https://meditatieinstituut.nl/meditatie/meditatie-motivatie/
      – Op deze pagina heb ik een mini cursus voor de basis technieken voor vipassana meditatie: https://meditatieinstituut.nl/inspiratie/vipassana-meditatie/

      Kan je hier iets mee?
      Met Metta, Gerjan

  2. Hi Gerjan,

    heb een tijdje vipassana gedaan en starte rond mijn 20ste, en zat toen nog vol in het uitgaansleven. Elke keer dat ik naar mijn werk liep nam ik achtzaamheid op het lopen en dit breide ik langzaam uit naar andere bewegingen. Je bereikt een punt dat achtzaamheid moeiteloos word vastgehouden op de bewegingen en het automatisch gelijk naar de bewegingen gaat als je je beweeg. Maar naar een poosje veroorzaakt vipassana een clash in je leven. Vooral met familie, vrienden, kennissen, collega’s op je werk en niet te vergeten je vriendin. Je houding, interesse, je spraak, je bewegingen echt alles veranderd, in zover dat je steeds verder uit elkaar groeit en elkaar alleen nog kan vinden op sommige punten. Vele mensen zijn hier niet van bewust als ze starten met Vipassana

  3. Hallo Jerry, dank je wel voor het delen van je ervaring. Graag maak ik wel de opmerking dat niet iedereen een dergelijke ‘clash’ ervaart. Het kan natuurlijk zijn dat je anders in het leven gaat staan terwijl je omgeving daarin niet mee beweegt. Maar het kan ook juist meer verbindend werken doordat je je bijvoorbeeld meer opent, meer compassie ontwikkeld en minder reactief wordt. Ik denk dat het per persoon en situatie verschilt.

    En je hebt natuurlijk wel gelijk. Naarmate je ‘bewust-Zijn’ zich verder ontwikkelt, gaan je eigen behoeften en wensen uiteraard ook veranderen. En de vraag is of je zelf het leven wil blijven leven als je deed. Veranderingen in relaties ga je dan alleen waarschijnlijk niet zozeer als een ‘clash’ ervaren, maar als een acceptabele verandering. Het is een beetje zoals in de film de Matrix, neem je de rode pil of de blauwe pil. Ofwel, houd je liever vast in wat je kent (het relatieve) of kies je er voor de dingen meer te zien zoals ze zijn (het absolute).
    Jouw stelling sluit mooi aan bij een uitspraak van Nisargadatta (weliswaar niet boeddhistisch, maar in essentie maakt het in dit geval geen verschil):
    “The search for Reality is the most dangerous of all undertakings, for it destroys the world in which you live.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie