fbpx
liefdevolle vriendelijkheid

Boeddha temt boze olifant met liefdevolle vriendelijkheid

Dit is een verhaal over de kracht van liefdevolle vriendelijkheid.

Devadatta was een neef van de Boeddha. Hij was behoorlijk jaloers op hem. Devadatta vond zichzelf superieur aan de Boeddha en hij was jaloers dat mensen hem negeerden en hem niet eerden zoals zij de Boeddha eerden. Hij bedacht altijd allerlei manieren om de Boeddha kwaad te doen. Zo had hij eens geprobeerd een rotsblok op hem te laten vallen, maar het rotsblok brak doormidden.

Hij had op een gegeven moment een nieuw plan bedacht om de Boeddha te doden. De Boeddha zou zich op een specifiek moment in een bepaalde stad bevinden en Devadatta wist dit. Hij verstopte in deze stad een olifant en voerde deze olifant dronken met sterke drank. Zo wou hij de dronken olifant op de Boeddha afsturen zodat de Boeddha verpletterd zou worden.

Toen Devatta zag dat de Boeddha eraan kwam, sloeg hij de olifant met stokken zodat deze woedend werd. Toen Devatta de olifant maximaal woedend had gemaakt, liet hij de olifant los richting de Boeddha.


Coach Opleiding

Overweldigd door woede en pijn, was de olifant nu boos en rende op volle snelheid naar de Boeddha. Het hief zijn oren, staart en romp op en maakte veel lawaai. Alle discipelen die bij Boeddha waren, waren met afschuw vervuld over deze vreselijke aanblik en snelden zich weg. Alleen Ananda, Boeddha’s begeleider, bleef stevig naast de Boeddha staan.

De Boeddha bleef zelf volkomen op zijn gemak en kalm. Hij wierp een blik op de olifant en voelde grote liefde en mededogen voor het arme beest. Hij stond waar hij was en straalde zijn liefdevolle vriendelijkheid (Metta) naar de olifant uit.

De liefde en compassie van de Boeddha waren zo sterk en krachtig dat de olifant het kon voelen. Slechts een paar stappen voordat het op het punt stond in de Boeddha te vertrappen, stopte het op zijn pad en kalmeerde het. Het draafde toen naar Boeddha en boog eerbiedig zijn hoofd.


Meditatie Opleiding

Boeddha streelde de slurf van de olifant en troostte het met zachte en vriendelijke woorden.

De olifant was volledig getemd.

 

Lees hier meer over o.a. liefdevolle vriendelijkheid, onderdeel van de: Brahma Vihara


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie