fbpx
Binaural beats meditatie

Wat zijn binaural beats en wat zijn de effecten volgens wetenschappelijk onderzoek

Wat zijn binaural beats? En wat zegt wetenschappelijk onderzoek over de positieve effecten van binaural beats op: slaap, concentratie, studeren, stemming en chronische pijn.
In dit artikel leer je wat binaural beats zijn, hoe het werkt en hoe binaural beats worden toegepast. Ook leer je wat de wetenschap heeft ontdekt over binaural beats en de positieve effecten in het dagelijks leven. 

Leesduur: 4 minuten

Wat zijn binaural beats?

Binaural beats is eigenlijk een auditieve illusie die wordt waargenomen wanneer 2 iets verschillende geluidsfrequenties tegelijkertijd worden afgespeeld in elk oor. Bi = 2, aural = oor. Dit is al in 1950 aangetoond door professor Licklider in het Journal of the Acoustical Society of America https://psycnet.apa.org/record/1952-00116-001 


Coach Opleiding

Hoe werkt het?

Als we een koptelefoon op hebben die in elk oor net iets andere noten speelt, nemen onze hersenen het volume waar dat met een vaste snelheid pulseert (oscilleert). Dit wordt een ‘beat’ of tussentoon genoemd. In dit artikel lees je er meer over.

Hersengolven nemen vervolgens de frequentie van deze toon over en gaan mee pulseren met de beat. Terwijl je verder gewoon normaal functioneert, zorgt deze frequentie ervoor dat er een positief effect ontstaat op sommige problemen die je kunt ervaren zoals bijvoorbeeld stress of snel afgeleid zijn. 

Wetenschappelijk onderzoek

Talloze wetenschappelijke artikelen bevestigen de populariteit van onderzoek naar binaural beats. We lichten een aantal toepassingen toe.


Meditatie Opleiding

Binaural beats zijn in te zetten voor tal van problemen en uitdagingen waar mensen hulp bij kunnen gebruiken.

Een opsomming van deze toepassingen ook te vinden in dit onderzoek gefinancierd door de Europese commissie:

  • leren en geheugen
  • slaap
  • verslaving
  • angst

In andere onderzoeken vinden we nog:

Toepassing van binaural beats

Per frequentie verschillen de positieve effecten. Hieronder vind je een overzicht:

Frequentie in Hertz Toepassing

Beta: tussen 13 en 30 Hz – Helpt bij angst en stress

Alpha: tussen 8 en 12 Hz – Helpt bij concentratie en focus

Theta: tussen 4 en 7 Hz – Zorgt voor diepe ontspanning

Delta: tussen 0,5 en 3 Hz – Zorgt voor diepe ontspanning

Binaural beats luisteren

Het voordeel van binaural beats is dat het gratis te vinden is op Spotify en YouTube. Ook zijn er gratis apps te downloaden zoals ‘Atmosphere: Binaural Therapy Meditation’, ‘Brain Waves Binaural Beats’ en ‘Meditation Moments’. Ook bestaan er betaalde versies (voor een klein bedrag) van deze apps zodat je zonder reclame gebruik kan maken van de muziek.

Als je gaat beginnen, kijk dan wel even naar de frequentie zodat je zeker weet dat het de juiste effecten heeft op het doel waarvoor je het wilt gebruiken.

Een mooie playlist op Spotify is deze: ‘Binaural Beats: Meditation’

Binaural beats meditaties

Binnenkort plaatsen wij zelf ook een lijst met verschillende soorten Binaural beats. Ook hebben wij geleide meditaties en meditatiereizen met binaural beats ontwikkeld die we in de loop van 2022 online zetten. Deze worden gratis beschikbaar gesteld op Spotify en Youtube.

Binaural beats voor beter slapen

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het toepassen van binaural beats een effectieve manier zou kunnen zijn om de slaapkwaliteit te verbeteren.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2019.00425/full

” Deze technologie biedt een belangrijke kans om een ​​nieuwe methode te ontwikkelen om de kwaliteit van de slaap te verbeteren.”

Het team wetenschappers, heeft twee zaken onderzocht die ervoor kunnen zorgen dat er beter werd geslapen: het verbeteren van de psychische toestand van de proefpersoon om lekker in te kunnen slapen door middel van ASMR-triggers, samen met het inzetten van binaural beats. Het combineren van natuurlijke geluiden (ASMR-triggers) met de binaural beats zorgden ervoor dat de proefpersonen beter in slaap vielen dan wanneer de binaural beats afzonderlijk werden beluisterd. De binaural beats zijn, zonder prettig sausje van rustgevende geluiden, niet zo prettig om naar te luisteren. 

In dit onderzoek hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van binaural beats met een frequentie van 6 Hz. Die frequentie correspondeert met het midden van de theta frequentieband (4-8 Hz), dit is de frequentie waar de hersenactiviteit zit tijdens de non-rapid eye movement (NREM) in slaapfase 1.

“Onze bevindingen suggereren dat dit een effectieve manier zou kunnen zijn om de kwaliteit van slaap te verbeteren.”

De wetenschappers stellen dat de combinatie van de ASMR-geluiden en binaural beats, de 6 Hz activiteit in de hersenen kan opwekken. De ASMR-geluiden zouden zorgen voor het verlichten van negatieve emoties en het toenemen van positieve emoties voor gebruikers. 

Binaural beats voor concentratie en aandacht

Wetenschappers uit Korea hebben onderzoek gedaan naar het effect van binaural beats op concentratie en aandacht. 

In dit onderzoek, werd het effect van auditieve stimulatie door binaural beats gemeten door middel van een EEG (elektro-encefalogram). Het onderzoek richtte zich voornamelijk op de alpha en beta golven, deze golven staan erom bekend dat ze nauw verwant zijn aan aandacht. Het resultaat is dat de onderzoekers kunnen bevestigen dat alpha golven actiever zijn op alle kanalen, wanneer alpha binaural beats werden afgespeeld, dan gedurende meditatie. En dat de temporaalkwab op alle kanalen werd geactiveerd als er beta binaural beats werden afgespeeld. Ook werden de aandacht en concentratie index meer geactiveerd op de meeste kanalen, als alpha- en beta binaural beats werden afgespeeld. 

De wetenschappers concluderen dat deze resultaten kunnen helpen om aanbod te creëren voor het verbeteren van aandacht en concentratie.

Binaural beats voor het behandelen van chronische pijn

Een veelbelovend onderzoek naar het behandelen van chronische pijn door middel van theta binaural beats is in 2014 gedaan aan de NorthCentral University. Door middel van dit onderzoek is gebleken dat met name theta golven zorgen voor een verminderde ervaring van pijn bij mensen die aan chronische pijn lijden.

In Amerika lijdt tussen 10% en 50% van de inwoners aan chronische pijn. Dit kost het Amerikaanse bedrijfsleven zo’n 61 miljard dollar per jaar, terwijl er weinig geschikte oplossingen voor dit probleem zijn gevonden. Het inzetten van binaural beat therapie voor het behandelen van deze klachten zou een toegankelijke, pijnloze, niet-verslavende en goedkope methode kunnen zijn aldus de onderzoeker.

“Binaural beat therapie is niet-invasief, draagbaar, beoordeelbaar, niet-verslavend, pijnloos en goedkoop. Vanwege deze redenen en de resultaten die zijn geïdentificeerd in eerdere acute pijnstudies en deze chronische pijnstudie, is binaurale beattherapie een onderzoeksgebied dat veelbelovend is voor een groot aantal aandoeningen (bijv. bevolkingsgroepen (bijvoorbeeld atleten, lage inkomens of andere landen).”

Conclusie

Na het lezen van de vele gepubliceerde onderzoeken naar de positieve effecten van binaural beats op diverse problemen, concluderen wij dat er veel aanwijzingen zijn dat het inzetten van binaural beats een positief effect heeft op een groot aantal problemen.

En omdat het een makkelijk toegankelijk, niet-verslavende, pijnloze en goedkope methode is gaan wij het uitproberen. 

Voortaan slapen we stukken beter, kunnen we ons koppie er beter bijhouden tijdens het werk en studie en kunnen we wat prettiger leven. Het is een ieder gegund om dit ook te proberen.

Meer

Lees ook ons artikel over de effecten van meditatie.

Blijf op de hoogte van onze retraites, cursussen en meditatie opleiding door  je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Binaural beats muziek op Youtube

Enkele binaural beats om te beluisteren op Youtube. Binnenkort zetten we eigen binaural beats muziek en geleide meditaties met binaural beats online.

Binaural beats voor beter slapen

Binaural beats voor verminderen angst en depressie

Binaural beats voor concentratie

Binaural beats voor ontspanning en stress vermindering

 

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie