fbpx
Bewustwording

Leercirkel van bekwaamheid: Transformatie naar ‘onbewust bekwaam’

Cirkel van bekwaamheid

Bewustwording kun je ontwikkelen. Veel mensen overkomt het wel eens dat ze uren, dagen of zelfs weken of jaren in een frustratie te bijven hangen. Gefrustreerd over iets of iemand. Ze hebben niet door, dat degene die het meest onder deze frustratie lijdt, zij zelf zijn. Als je niet weet dat het ook anders kan, zal dit patroon zich immer blijven herhalen.

De eerste stap om uit deze patronen te stappen is bewustwording.

De leercircel van bewustwording

Onbewust onbekwaam
Als iemand zich niet bewust is dat hij of zij in een emotie blijft hangen, dan is deze persoon ‘onbewust onbekwaam’. Hij of zij weet niet beter. In dit geval heeft is er ook geen andere keuze. Het inzicht moet ontstaan (vaak komen mensen pas op ‘het pad van bewustwording’ na een heftige gebeurtenis) en kan niet door deze persoon worden afgedwongen.


Coach Opleiding

Bewust onbekwaam
Je wordt ‘bewust onbekwaam’ als je het inzicht krijgt dat het ook anders kan. Je ziet dat je weer in een emotie blijft hangen en je bent je er van bewust dat het geen zin heeft. Je krijgt een keuze! Blijf ik lekker onbekwaam (waarom zou je?) of kies je ervoor om er bekwaam in te raken om er anders mee om te gaan waardoor er ‘minder lijden’ is.

Bewust bekwaam
Je bent er je bewust van dat het anders kan. In het voorbeeld kan je er voor kiezen om de emotie te accepteren, observeren en de identificatie ermee loslaten. Hiermee wordt de emotie mogelijk minder sterk, of mogelijk verdwijnt de emotie zelfs. Je kan er in ieder geval beter mee ‘zijn’ waardoor er minder ‘lijden’ ontstaat.

Onbewust bekwaam
Als je nog bewust bekwaam bent, dan werk je nog met name vanuit je verstand. Maar als je dit vaak toepast, zal je zien dat het steeds meer onderdeel van jouw eigen systeem wordt. Op een gegeven moment hoef je er niet meer over na te denken, maar wordt het onderdeel van jouw conditioneringen. Het gaat vanzelf. Dus dan ben je onbewust bekwaam.


Meditatie Opleiding

Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie