fbpx
Boeddha Mara Verhaal

Boeddha en Mara – Een Boeddhistisch verhaal

De demoon Mara

In de Boeddhistische literatuur is de demoon Mara de eerste niet-wereldse wezen waarover wordt gesproken. Mara staat onder meer symbool voor de hindernissen die je tegenkomt op ‘het pad naar ontwaken’. Mara is ook wel de belichaming van dood, geweld en ongecontroleerde verlangens.

Het verhaal van Boeddha en Mara

Toen de Boeddha, of op dat moment eigenlijk nog de Prins Siddharta wat zijn naam was voordat hij Verlicht was, plaats had genomen onder de Bodhiboom met de intentie om niet eerder op te staan dan tot hij Verlicht zou zijn, verscheen Mara op het toneel. Mara wist dat als deze Prins inderdaad tot Verlichting zou komen, dat hij een onovertrefbare rivaal zou krijgen. Het was Mara er dan ook alles aan gelegen om dit niet te laten gebeuren.

Siddharta zat in een diepe concentratie toen Mara zijn drie prachtige dochters op hem afstuurde om hem te verleiden. Tanha, de dochter van verlangen, Arati, de dochter van afkeer en Raga, de dochter van passie. Siddharta liet zich echter niet afleiden en bleef, zonder verlangen, in meditatie.


Opleiding Bewustzijnscoach

Vervolgens kwam Mara zelf naar hem toe met een groot leger. Hijzelf verscheen in een gedaante met wel duizend handen en in iedere hand had hij een wapen. Toen Mara en alle soldaten de wapens naar Siddharta toewierpen, vielen deze op de grond en veranderden in bloemen.

Mara liet zich uiteraard niet uit het veld slaan, en hij maakte een overweldigend lawaai en zij met onheilspellende stem “Siddharta, jij zit op de stoel van Verlichting. Die stoel behoort enkel de grootste toe en dat ben ik!” Alle soldaten van Mara stonden Mara bij en bevestigden als getuigen dat die stoel inderdaad Mara toebehoort.

Op dat moment legt Siddharta zijn hand op de grond, wat ook wel het gebaar van Verlichting wordt genoemd, en zegt “deze aarde getuigd voor mij, dat deze stoel van Verlichting mij toebehoort.” De grond begint dan te schudden met een nieuw overweldigend lawaai. Alle soldaten van Mara werden zo bang, dat zij wegrenden.

Zo kon Siddharta verder gaan met zijn besliste voornemen om zich nergens van te weerhouden om daar, onder die Bodhiboom, Verlicht te worden. Hij vervolgde de meditatie en de volgende ochtend kwam hij tot ontwaken. Siddharta was de Boeddha geworden.

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

2 thoughts on “Boeddha en Mara – Een Boeddhistisch verhaal

  1. Wat is de reactie van een Boeddist op het evangelie, te weten Jezus Christus – verlosser van zonde, overwinnaar op satan en hersteller van een eeuwige relatie met onze schepper?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie