fbpx

Bewustzijnverruimende middelen tegenover meditatie, wat bezorgt een grotere metamorfose?

Gastblog door Robert Bergman

Bewustzijnverruimende middelen (zoals psychedelische truffles) kunnen mensen bewust maken door ze teveel te confronteren met alle persoonlijke aspecten die ze verdringen.

Er zijn van die momenten dat je een trip hebt en alles is mooi en gelukkig , maar als jouw geest afdwaalt naar donkere gedachten dan is dat meestal daar waar je met jouw eigen onzekerheid geconfronteerd wordt. Deze ervaringen, die kunnen gaan van trauma’s tot emoties en gedachten die je verdringt, zijn gewoonlijk zo sterk geconcentreerd dat men echt bang is om ze te ondergaan. Wanneer je in gedachten opnieuw pijnlijke herinneringen aan zaken die jou zijn overkomen of die je anderen hebt aangedaan, beleeft, dan komen die vaak heel intens over tijdens een trip.


Coach Opleiding

Na de trip, kan je er soms zo door overweldigd zijn dat je geen andere keuze hebt dan je bewust te worden van deze persoonlijkheidstrekken die jouw leven minder mooi maken. Deze soorten trips kunnen een harde noot zijn om te kraken omdat ze als een meedogenloze oproep dienen, een oproep om je met jouw smerigheid te confronteren en die zaken onder handen te nemen. Deze boodschap bereikt niet steeds iedereen, maar voor hen die, in al hun kwetsbaarheid,  in de spiegel naar zichzelf kunnen kijken, kan het een van de vele cruciale verschuivingen in het bewustzijn, die jouw levensloop kan beïnvloeden, teweeg brengen.

Meer

Het is niet altijd kommer en kwel met bewustzijnverruimende middelen. Soms kan je ook jouw mislukkingen ervaren vanuit een ander perspectief buiten jezelf, kijkend naar jouw gedragingen van op de zijlijn, hetgeen je onverschillig maakt voor het trauma. Onbevooroordeeld kijken vanuit een objectief standpunt, biedt je de mogelijkheid om de punten tussen alle gebeurtenissen en omstandigheden die dat soort innerlijk remmend gedrag veroorzaken, met elkaar te verbinden.


Meditatie Opleiding

Vergeving betekent niet aanvaarding, maar de toestand vergeven maakt het mogelijk om in vrede te leven en verder te gaan. Als je die punten met elkaar verbindt, zal je inzien hoe je toeliet dat de effecten van situatie XYZ het element X van jouw karakter  tot leven hebben geroepen. Het laat je toe om te observeren hoe die karaktereigenschap jou hielp of  jou afremde. Het is als een spiegel, een open venster op jezelf.

Het oorspronkelijke oude Amerikaanse zegwoord over het verhaal van de twee wolven slaat ook op de psychedelische ervaring. Er mogen nog zoveel wolven zijn die je rondom je ziet, tot je een bewustzijnverruimend middel gebruikt en realiseert dat je alle boze wolven voortdurend zelf onbewust voedt.

Terrence McKenna bedoelde dat als je je in de wereld van die bewustzijnverruimende middelen begeeft, de tijdsduur tussen elke trip langer zal worden. In feite gaan veel psychonauten slechts occasioneel een trip maken, omdat ze daarbij dingen willen ervaren die ze succesvol zouden kunnen toepassen in hun leven. De nood en het verlangen om alternatieve oplossingen te vinden om zichzelf te beheersen, verminderen meer en meer naarmate men de lessen om het eigen ego te overwinnen toepast.

Het transformatieproces met meditatie is veel geleidelijker dan met psychedelica. Bij de meditatie is het doel om het Ego- denken af te remmen bij het ronddwalen in gedachten. Alle gedachten zullen geleidelijk aan en met geduld weg kwijnen, wat in het begin frustrerend kan zijn, vooral als je een drukbezette geest hebt. Maar hoe meer je eenvoudigweg de gedachten die in je dagelijks leven opkomen, negeert, hoe meer de gedachten zelf jou zullen negeren. Ze zullen eventueel weg kwijnen en al wat overblijft is een toestand van evenwicht en voldaanheid, zonder stress en zonder het verlangen om zaken op te lossen, die je als een probleem in jouw leven ziet. Alle zorgen, hoe groot of klein ze ook zijn in hun beïnvloeding, houden op dat ogenblik dat je met je natuurlijk ik bezig bent, op te bestaan.

Meditatie

De meditatie maakt het mogelijk, omdat de gedachten verminderen en de diverse lagen van het Ego ontwarren, dat dat ongenaakbaar ding dat we JIJ noemen, zonder terughoudendheid kan leven. Als je stopt met mediteren, komen deze lagen terug en stapelen ze zich op, waardoor de geest weer zwaarmoedig wordt en weer opgesloten wordt in zichzelf.

Voor iemand die zich richt op de meditatie, begint een geleidelijk verlangen om de geest te bevrijden. Het leven wordt zinvoller door de dingen die je belemmeren om ad rem, gelukkig en productief te zijn, van je af te zetten. Hoe meer je mediteert, hoe meer je je ook bewust zal worden van het verschil tussen hoe je je voelt als je mediteert en hoe je je voelt tijdens je gewoon dagelijks doen. Omdat allerlei zorgen en stress je opnieuw gaan domineren, zal je geleidelijk aan ook bewuster worden van je gedachten. De mens die op een verantwoorde wijze mediteert, zal zich realiseren dat het zijn negatieve gedachten en gevoelens zijn die hem hinderen om ten volle te genieten van zijn leven.

Het is aan jou om te kiezen tussen aandachtig met deze gedachten en gevoelens  om te gaan of eraan toe te geven, maar jouw gevoeligheid om meer bewust te worden van hoe deze gedachten je belemmeren om je gelukkig te voelen, zal gaandeweg vermeerderen. Dit maakt deel uit van wat het betekent om meer in harmonie met jezelf te komen, omdat veel mensen die zich ongelukkig voelen in dit bestaan niet in harmonie leven met hun innerlijke trekken, hetgeen hen belemmert om gelukkig te zijn.

Hoe meer je aan meditatie doet, hoe meer je bewust zal worden van jouw gedachten. Door dit proces zal je bewuster worden van hoe je je voelt als je vrij van gedachten bent. Je zal opmerken hoe rustig en vrij van stress je jezelf voelt wanneer je in een meditatieve geestestoestand bent.  Dit brengt een andere manier van bewustzijnstoestand, die verschillend is van jouw gewone geestesbewustzijn, met zich mee. Als je meer en meer aan meditatie doet, zal je zien hoe je gedachten verminderen en zich verwijderen van jouw ideale toestand van aanwezig zijn.  Je zal het verschil opmerken tussen hoe je je voelt als je mediteert en hoe je je voelt als je niet mediteert. Als je er je stilaan van bewust wordt hoe je je voelt en hoe jouw gedachten je verwijderen van hoe je je voelt als je aan het mediteren bent, zal je geleidelijk aan jouw gedachtenpatroon beginnen te veranderen en je zal alle onnodige gedachten die je aandachtig zijn verstrooien, los laten.

Je ontwikkelt jezelf doorheen de meditatie , door een tegenwoordigheid van de geest te kweken en jezelf gelukkig te voelen in alle levens-omstandigheden.  Het is niet gemakkelijk om dat steeds te doen, maar je moet je wel steeds indachtig zijn dat het wel degelijk mogelijk is om dit te doen als een krachtige stap in de juiste richting. Ons modern druk leven staat ons niet toe de ganse dag te mediteren, en we zouden het ook niet willen omdat er zoveel te zien en te ervaren is in deze wereld. Maar het beste dat we kunnen doen, is proberen om zo bewust en zo aandachtig mogelijk te zijn tijdens onze gewone staat van doen. Dit kan enkel gebeuren als we ervoor zorgen dat alle gedachten en emoties die ons belemmeren van gelukkig te zijn, vermeden worden.

De meditatie laat ons begrijpen dat onze geest, zonder al de conditionering van het Ego, reeds in evenwicht en voldaan is. Alles wat we nodig hebben om onszelf volwaardig te voelen en door het leven te gaan , is te beseffen wie we zijn middenin al die chaos in ons leven. Anderzijds, kunnen bewustzijnverruimende middelen een sterke dosis van negatieve effecten uit jouw leven op de meest onberekenbare wijze naar boven brengen. Het breekt jouw persoonlijkheid zo snel en zo bruusk af, dat het verlies van wat voor jou bekend en comfortabel is, er gewoon een slechte trip van kunnen maken. Of het nu door passieve observatie gebeurt of door actieve benadering van de angst, men kan echt de filters die iemands perspectief donkerder maken dan ze echt zijn, loslaten en beheersen.

Gastblog door Robert Bergman


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie