fbpx
Medicijn boeddha

De Medicine Buddha mantra: tekst en betekenis

Wat is de tekst en betekenis van de Medicijn Boeddha?

Als je geïnteresseerd bent in mantra’s, of ze zelfs regelmatig reciteert, ben je vast ook benieuwd naar de exacte betekenis ervan. Zo kennen we de Medicine Buddha mantra, oftewel de Medicijn Boeddha mantra. Hoe luidt de tekst van deze mantra en wat betekent deze?

Medicijn Boeddha

We hebben het vaak over dé Boeddha, maar binnen het Mahayana Boeddhisme zijn er  meerdere (in tegenstelling tot het Theravada Boeddhisme, de eerste Boeddhistische leer). Zo is binnen het Mahayana Boeddhisme de blauwe Boeddha de Medicijn Boeddha, ook wel Boeddha Gyi Lama genoemd. Het blauw is Lapis Lazuli blauw, zoals het blauw in een edelsteen. Wat zijn precies de taken van de Medicijn Boeddha? In een paar woorden zou je kunnen zeggen dat hij jou beschermt tegen ziekte. Daarom wordt hij ook wel de Boeddha van Genezing genoemd, de hoogste genezende Boeddha. Maar zijn takenpakket is veel breder. Hij bevrijdt jou namelijk ook van woede, hij haalt kwaad bij jou vandaan en hij brengt je succes.

Oorsprong en verspreiding

De Medicijn Boeddha komt oorspronkelijk uit het Dzogchen, het Tibetaanse Boeddhisme. Hij heet daar Bhaisajyaguru. Hij wordt echter ook veel aanbeden in China, Japan en Vietnam. In Japan noemt men hem Yakushi Nyorai. Eén van de meest belangrijke tempels in Japan, Yakushi-ji (in Nara) is dan ook ter ere van hem gebouwd.


Coach Opleiding

Gezond maken en helen

De Medicijn Boeddha kan jou helen, op allerlei niveaus, zowel fysiek, mentaal als (uiteraard) spiritueel. De mantra die hieraan bijdraagt, als je hem regelmatig reciteert, heet volledig: Tayata Om Bekandze Bekandze Maha Bekandze Randza Samudgate Svaha. Roep je de Medicijn Boeddha aan, dan is hij er ook direct, zo wordt gezegd. Je zou dus kunnen zeggen dat je hem kunt aanroepen als je hem nodig hebt. Hij is behalve aan zijn blauwe kleur ook herkenbaar aan een potje dat hij in zijn linkerhand houdt. Daarin zitten drie vruchtjes van de Myrobalan plant. In zijn rechterhand heeft hij een tak van diezelfde plant. Hij is vaak omgeven door blauwe wolken, die zijn gemaakt van datzelfde blauwe licht. Veel mensen ervaren overigens ook een blauw licht als ze deze mantra vaak reciteren. Daarnaast zijn er mensen die zijn aanwezigheid waarnemen, op verschillende manieren.

Lange versie Medicine Buddha mantra

Er zijn twee versies van de Medicijn Boeddha mantra. De lange tekst volgt hieronder. Goed om te weten: je komt mantrateksten vaak tegen met onderlinge verschillen in tekst of uitspraak. Dat komt vooral door de gebruikte taal (Sanskriet) en de manier van uitspreken door Tibetanen. Belangrijker dan een correcte uitspraak is echter dat je een mantra vanuit je hart zingt (dus niet vanuit je hoofd).

Dit is de volledige, lange tekst van de Medicine Buddha mantra:


Meditatie Opleiding

Om namo bhagavate bhaishajya guru
Vaidurya prabha rajaya Tathagataya
Arhate samyaksam buddhaya
Tayata
Om bekhajye bekhajye maha bekhajye
Bekhajye rajaya samungate svaha.

Vertaling en betekenis Medicijn Boeddha mantra

De vertaling van deze mantra zou ongeveer als volgt luiden, maar is natuurlijk altijd aan bepaalde interpretatie onderhevig:

Gelukkige! (of Verhevene)
Ik werp mij op voor u, Koning van lapis lazuli. U, die de kringloop van geboorte, veroudering, ziekte en dood heeft overwonnen. U, die is overgegaan naar de staat van de Boeddha’s. U, de opperste geneesheer, die volmaakt ontwaakt is. U, de verlichte, de Medicijn Boeddha, de Koning van alle geneesheren.

In deze mantra wordt die Koning, de Medicijn Boeddha, ook met respect gevraagd om een einde te maken aan ziekte, en aan de ziekte van de grote onwetendheid over onze ware aard.

Korte uitvoering Medicijn Boeddha mantra

De korte uitvoering van de Medicijn Boeddha mantra luidt als volgt:

Tayata om bekandze bekandze
Mahabekandze radza samudgate soha

De Medicijn Boeddha en jouw genezing

Je zou kunnen concluderen dat je gezonder, beter wordt, dat je herstelt als je de Medicijn Boeddha maar regelmatig aanroept door deze mantra vaak te reciteren. In combinatie met meditatie kan dit ook zeker een bijdrage leveren. Bedenk wel dat je geen behandelmethodes kunt vervangen door het reciteren van een mantra, hoe vaak je dat ook doet. Je mag het uiteraard wel gebruiken als een aanvulling op reguliere of alternatieve behandelingen. Meditatie activeert ook jouw zelfherstellend vermogen. Dit gebeurt o.a. omdat je minder stresshormonen aanmaakt en juist meer immuun versterkende stoffen produceert. Heb je dus klachten, of ben je echt ziek, kies dan voor een gezonde combinatie van behandelingen, meditatie en het reciteren van deze mooie mantra.

 

Lees hier meer over mantra zingen.

 

Dit artikel is geschreven door onze vaste auteur Bart Verberkt.
Afbeelding beeldje Medicijn Boeddha van Phoenix Import.

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie