fbpx

Mantra zingen

 

Aankondiging: Oktober 2023 organiseren wij een Mantra & Meditatie dag met Henry Marshall en Gerjan Schoemaker. Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

 


Coach Opleiding

Wat betekent mantra?

Het begrip ‘mantra’, een samensmelting van de woorden ‘manasah’ en ‘tra’, komt uit het Sanskriet en kan worden gezien als een gedicht met een helende kracht. ‘Manasah’ staat voor ‘geest’, en ‘tra’ voor de ‘bevrijding door beheersing (van de geest)’. In andere woorden: het bevrijden van het denken.

Mantra’s zijn korte gedichten, woorden of lettergrepen die worden gezien als medicijn en daarom een (potentiële) vorm van genezing voor de ziel. Je kunt een mantra omschrijven als een spreuk of gebed, met klanken die in staat zijn om jou tot een ‘hogere’ staat van bewustzijn te brengen. Alles in en om jou heen is opgebouwd uit energie, en energie bestaat uit trillingen: zo ook klanken. Wanneer jij dus, met jouw stem en behulp van een mantra een klank maakt, zet je een bepaalde trilling in jouw lichaam in beweging.

In deze ‘verfijnde’ staat van beleven leer je jouw buitenwereld met jouw binnenwereld te verbinden (en vice versa), waarbij een hele nieuwe dimensie voor het helen van emotionele en/of spirituele ‘wonden’ of ‘ziektes’ beschikbaar komt. Door je te focussen op een specifieke mantra, breng je ‘frisse’ energie binnen op een laag die in het dagelijks leven mogelijk bedolven is onder chaotische gedachten.


Meditatie Opleiding

Mantra’s woorden vaak gezongen, en soms herhaald, hetgeen ‘chanten’ wordt genoemd. Dit hoeft echter niet per sé: een mantra kan ook in gedachten worden ‘uitgesproken’, hetgeen minstens zo krachtig is. Toch ervaren veel mensen het als stimulerend, motiverend en eenvoudiger om mantra’s hardop uit te spreken of zingen.

Waarom mantra zingen?

Het herhalen van een mantra heeft de kracht de zanger in een meditatieve staat en/of lichte trance te brengen. Door het ritmisch herhalen van een woord of spreuk, zul je merken dat het lastig en op een zeker moment zelfs onmogelijk wordt om afgeleid te worden door de dagelijkse sleur van denken. Je brengt jezelf in een lichte ‘slaapstand’, die in wezen voelt alsof je juist een beetje scherper bent gaan zien.
In deze staat is het eenvoudiger om verbinding te maken met diepere lagen van jouw zelf: de lagen die in het ‘dagelijks leven’ soms moeilijk te bereiken, laat staan te bevatten zijn. Zo kunnen mantra’s jou helpen om, bijvoorbeeld, opnieuw te leren ademhalen op een rustige, en bewuste wijze; om jouw systeem positiviteit, vreugde en inspiratie in te blazen; maar ook om een oud patroon, dat je maar niet losgekoppeld kreeg, te ‘hervormen’ ofwel jouw focus naar een nieuwe, voedzame manier van (be)leven te brengen.

Bovenstaande video is een opname van bekende Mantra zanger Henry Marshall tijdens een livestream bij onze online Sangha groep.

Ziekte en blokkades

In het geval van ziekte, maar ook bij emotionele of spirituele blokkades, is er sprake van een ‘stagnatie’ in de stroom van energie, die altijd in jouw lichaam plaatsvindt. We spreken hier niet van een letterlijke stilstand (energie is namelijk altijd in beweging): denk bij ‘stilstand’ aan een symbolische knoop die is ontstaan bij het gebrek aan inzicht of ontspanning, vertrouwen of plezier in het leven (en/of specifieke sfeer van de wond). Zie dat, waar jij ziekte of stagnatie ervaart, als een (tijdelijk) gesloten deur, en een mantra als een (potentieel verlossende) sleutel. Soms moet je even zoeken voor je de mantra vindt die in het slot van jouw deuren past; je zult niet altijd begrijpen wat de mantra betekent; en je zult de tijd moeten nemen om te leren hoe je deze vorm van energie moet toe passen. Maar, met herhaling als de leidende kracht van mantra’s, zul je ontdekken hoe ook jij in staat bent om jouw eigen geest te zuiveren op deze subtiele, doch waanzinnig krachtige wijze.

Geschiedenis van mantra zingen

De mantra werd geboren uit het Sanskriet, in India en Tibet. Mantra zingen vindt zijn oorsprong bij het boeddhisme en hindoeïsme, waarbij de gebeden werden opgedragen aan de vele hoogst gerespecteerde goden van deze stromingen. De allereerste mantra’s zijn gevonden in India, en minstens 3500 oud. Geloofd wordt dat het woord ‘ohm’, eveneens een mantra, het allereerste geluid was dat op aarde heeft geklonken en wordt dan ook gezien als één van de belangrijkste symbolen en gebeden in het Sanskriet. ‘Ohm’, ‘om’, of ‘aum’, kan worden vertaald als God, het oneindige, de bron, het Al, het universum, en de eeuwigheid. Vandaag de dag is gebruik van mantra’s geadopteerd door diverse religies en in diverse communities. Steeds meer mensen ontdekken de kracht van dit oude, krachtige medicijn en passen deze toe in het dagelijks (moderne) leven.

Mala: 108 keer chanten

108 wordt door Tibetaans boeddhisten en door hindoes gezien als een heilig getal. Zo hebben vele boeddhistische tempels 108 treden, had Krishna 108 behoeders en is de diameter van de zon 108 keer de diameter van onze aarde. Het getal 108 wordt vele malen in vele geschriften teruggevonden, en speelt ook een rol bij het chanten van mantra’s. Volgens traditie zou een mantra 108 keer gechant moeten worden om volledig door de geest te worden herkend en geïntegreerd. Hierbij wordt door boeddhisten en hindoes vaak een mala gebruikt. Een mala is een gebedsketting met 108 kralen, en dient ter instrument en hulpmiddel tijdens het bidden; het helpt je niet alleen de tel niet kwijt te raken, maar vormt ook een persoonlijke talisman en begeleiding op de spirituele weg. Voor iedere kraal wordt de mantra één maal uitgesproken en daarmee opgenomen door iedere cel van het lichaam. Na het 108 keer chanten van een zin of woord is de geest, als een spons, helemaal doordrongen van de betekenis van het gebed. Op deze manier help je de geest zich te reinigen van alle onnodige, belastende en negatieve gedachten, en deze te vervangen met de schone, intentionele energie waar je je op wenst te focussen.

Verschillende soorten mantra’s: thema’s en doelen

Er bestaat een tal aan mantra’s waar je je op kunt beroepen wanneer je ruimte wilt scheppen voor het verbinden met, of uitgroeien van een gedachtenpatroon of obstakel. Zo zijn er mantra’s die je helpen om de verbinding tussen het hoofd en hart sterker te maken, er zijn mantra’s die worden gebruikt om mensen (op afstand) te helen, en mantra’s die de geest helpen zich te verlossen van negatieve denkpatronen.
De ‘Gayatri’ mantra wordt gezien als één van de meest krachtige mantra’s op aarde en kan op verschillende manieren worden ingezet. ‘Gayatri’ staat voor ‘de Moeder’, hetgeen vertaalt kan worden als de fysieke moeder door wie jij gekomen bent, alswel als de moeder in jouzelf (ongeacht of je kinderen hebt gebaard, of niet), de moeder als onze Aarde, en de moeder als Spirit en energie.

Een andere zeer bekende en vaak geraadpleegde mantra is ‘Om Namah Shivaya’. Deze Shiva mantra, vibrerend op ‘mannelijke energie’, is een zeer krachtige mantra wanneer je het gevoel hebt te zijn vastgelopen op een specifiek thema in je leven. Het helpt gestagneerde energie weer in beweging te komen, met de focus op actie en vooruitgang.

Zing, dans, en kom samen

Wees niet verbaasd wanneer het chanten van mantra’s op het begin ietwat onwennig aanvoelt. Het kan even wennen zijn om jezelf toe te staan mantra’s hardop uit te spreken. Hoewel je absoluut en zonder twijfel geheel individueel met de kracht en potentie van mantra’s kunt verbinden, kan het bijzonder verrijkend en motiverend zijn om je aan te sluiten bij een groep, of een mantra concert bij te wonen. Samen mantra’s zingen draagt bij aan de verbondenheid en het gevoel van community. Soms wordt er in een cirkel ook gedanst of muziek gemaakt. Doen wat goed voelt en energie laten stromen: dat is waar het in de kern van heling en verbinding om gaat.

Los van hoe het ‘moet’

Zoals je misschien al hebt beseft, gaat het bij het gebruiken van mantra’s niet om ‘de manier waarop het moet’. Je hoeft voor het zingen van mantra’s geen mooie zangstem, talent of zelfs ervaring te hebben. Een mantra is een medicijn, gebed en lied in de vorm van een pakketje klanken, dat zich bij het uitspreken ervan op een persoonlijke manier zal ontvouwen. Tijdens het chanten reciteer je de gezongen mantra’s met jouw eigen trilling, klank en resonatie, en jouw lichaam zal op zijn eigen manier reageren. Geen enkele geest noch lichaam is hetzelfde; daarom is het belangrijk goed aanwezig te zijn in het moment, te luisteren naar jouw geest, en te leren wat het beste voor jou werkt. Je zult ontdekken hoe je het constant gekwetter van het hoofd op stand-by kunt zetten, hoe je ruimte kunt geven aan nieuwe invalshoeken, ideeën en inzichten, en hoe mantra’s een ware, wonderlijke wijze van het helen van de ziel kunnen vormen.

3 voorbeelden van Mantra zingen

Hieronder enkele van onze favoriete video’s met mantra muziek. Je zult zien dat de één heel rustig en meditatief is, en de ander de levensenergie flink laat stromen.

Live gezongen mantra bij Sri Mooji: Sita Ram

https://www.youtube.com/watch?v=M_XsWZahsmQ&list=RDM_XsWZahsmQ

Wat betekent deze mantra de mantra Sitaram?

Sitaram bestaat eigenlijk uit twee woorden, namelijk Sita en Rama. Sita en Rama zijn twee Hindu goden (man en vrouw). Sitaram wordt ook wel als groet gebruikt, in de veronderstelling dat het geluk brengt om deze Godennamen in de begroeting te gebruiken. Dus eigenlijk zeg je dan ‘Hallo en mag het goed met je gaan’. In de mantra is het ook een verering van deze Goden, of je zou het ook kunnen interpreteren als dankbaar zijn voor het goede, voor het geluk in je leven. Of dankbaar zijn voor het leven zelf.

In deze live opname begint de mantra rustig en loopt het tempo langzaam op.

2. Chanten door Tibetaanse monniken

https://www.youtube.com/watch?v=S4PkLg_2clI

Een voorbeeld van hoe Tibetanen chanten. Tibetaans boeddhistische monniken chanten bijvoorbeeld ter voorbereiding op de meditatie, of als een manier voor het onthouden en overdragen van Boeddhistische sutra’s of voor het uitzenden van positieve woorden en wensen gericht op het bevrijden van alle levende wezens van hun lijden.

3. Mantra gezongen door Deva Premal

https://www.youtube.com/watch?v=oP9o8QKTyt8&feature=emb_logo

Deva Premal is misschien wel de meest bekende mantra zangeres ter wereld. De Mantra die zij in deze video zingt is ‘OM PURNAMADAH, OM PURNAMIDAM’. We hebben hier een uitgebreid artikel geschreven over de betekenis van deze mantra.

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie