Ohm symbool

OM of AUM betekenis

Het zingen of reciteren van de AUM of ook wel OM of OHM klank.

Het reciteren van AUM wordt al omschreven in de Upanishads en wordt veel gebruikt in het Hindoeïsme en de Advaita Vedanta. Het wordt ook veelal vooraf, of achteraf aan een yogales of meditatiesessie gereciteerd.

Je schrijft het als AUM maar als je het uitspreekt klinkt het meer als iets dat tussen AUM en OHM inzit. Je begint na een diepe inademing met de klank “AUW” vanuit achterin de keel. Als vrij snel ga je over naar de “OOO” en deze houd je lang vast. Als je merkt dat er een einde aan de adem komt, ga je over naar de “MMM”. Als je de AUM klank in een groep reciteert dan volg je vaak het ritme van degene die het inzet (bijvoorbeeld de yoga- of meditatieleraar). Vervolgens ervaar je de stilte, voordat je overgaat tot de volgende inademing. Zo kun je de AUM klank even of langere tijd reciteren. Veelal wordt deze minimaal drie keer gereciteerd.

AUM betekent allesomvattend. Eenheid. Als je de AUM klank reciteert, vooral in een groep, kun je je afstemmen op die eenheidservaring. Het wordt ook wel vertaald naar bewustzijn of universum. Ons lichaam begint te vibreren, net zoals alles in het universum vibreert. Dit heeft een positief effect op ons lichaam. Onze mind komt meer tot verstilling en we ontwikkelen zo het vermogen om beter opmerkzaam te zijn en tot concentratie te komen.


25 mei is er een online informatie avond voor onze erkende Opleiding Meditatieleraar van 1,5 jaar. Naast dat je wordt opgeleid tot meditatieleraar is deze opleiding ook transformerend als het gaat om je eigen proces. Lees hier meer over deze opleiding.


Als de AUM klank in een groep wordt gereciteerd kan dit prachtig klinken. Het gebeurt regelmatig dat er ook bij mensen emoties loskomen als zij langere tijd de AUM klank zingen.

Traditionele betekenis

Het verhaal gaat dat voordat het universum er was, er was enkel vibraties van ‘puur bestaan’ (ook wel gewaarzijn). Vanuit deze vibraties kwam als eerste het geluid ‘OM’ en van daaruit werd het universum gevormd.

OHM symbool

Op de afbeelding bovenaan deze pagina zie je een voorbeeld van het OHM / AUM symbool.

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meditatie Instituut Nederland Logo


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie