fbpx
Wijsheid vs onwetendheid

Van onwetendheid naar wijsheid. Transformatie niet zo eenvoudig en vanzelfsprekend.

Transformatie is nog niet zo makkelijk en vanzelfsprekend

Mensen die geen honger hebben kun je wel eten voorzetten, maar zij zullen niet gaan eten. Zo kun je mensen die nog niet op een bepaald punt op het pad van bewustwording zijn, of die geen innerlijke motivatie tot zelfonderzoek en zelfontwikkeling hebben wel het een en ander vertellen over hoe je kunt leven vanuit wijsheid en liefde, maar zullen zij dit niet tot zich nemen. Je kunt het voorleven en erover vertellen om mensen te inspireren, maar je kunt mensen niet zeggen wat ze moeten doen. Veelal is bewustwording en zelfrealisatie een gestaag proces van onwetendheid naar wijsheid. En als we tot nieuwe inzichten komen, dan is het ook nog niet zo eenvoudig om het blijvend vaardig toe te passen. Dikwijls is het zo dat mensen tot een bepaald inzicht komen en vanuit dit besef de intentie hebben om anders te gaan handelen. En een paar weken, of soms zelfs een paar dagen of minuten later vervallen ze weer in oude patronen en is het inzicht vergeten. Het inzicht is er nog wel, maar volledig naar de achtergrond verdwenen. Begrijpelijk, want transformatie vergt inspanning in de vorm van toewijding. Daar hebben we vaak helemaal geen zin in. Het is ook niet voor niets dat mensen beginnen met zelfonderzoek op crisismomenten, zoals als het verlies van een dierbare, als een relatie wordt verbroken, een burn-out een ziekte of ernstige depressie. Vaak hebben mensen dan al meerdere valse toevluchten geprobeerd, zoals zich storten in werk, alcohol, drugs, sex, series kijken, etc. Ze komen erachter dat dit niet werkt en vinden dan hulp in meditatie en zelfonderzoek. Vanaf dit punt kunnen ze twee afslagen nemen. De eerste en makkelijkste afslag is het leven weer leiden zoals ze altijd deden. Omdat dit de makkelijkste afslag is, is het misschien ook wel de meest voor de hand liggende afslag. Dit is ook wat de meeste mensen doen. Misschien wel 99% van de mensen. Alles is toch o.k.? Af en toe een meditatie om tot rust te komen en lekker doorgaan. Een enkeling kiest voor werkelijke transformatie. Deze kiest de tweede afslag. Ook wel de ‘red pill’ van de realiteit. Dit zijn de mensen bij wie het inzicht werkelijk is geland. Het inzicht dat het oude zelfbeeld en de zogenaamde werkelijkheid een illusie is. Er is een brandend verlangen bij deze mensen om zich te bevrijden van alles dat werkelijke vrijheid in de weg zit. Om te komen tot een innerlijk geluk, een bepaalde innerlijke kalmte en vreugde die minder of zelfs niet afhankelijk is van de condities.

Als de crisis blijft terugkomen kan het innerlijk vuur alsnog ontbranden

Vaak is het zo, dat als mensen terugvallen in oude patronen, dezelfde crisis in een andere vorm weer terugkomt. Het eerder opgedane inzicht, dat als een zaadje was gepland, opnieuw wordt herinnert. Het kan zijn dat mensen de rest van hun leven in deze cirkel van Samsara blijven rondtollen. Maar het kan ook zijn dat na twee, drie of tien keer mensen het dermate zat zijn. Als mensen dermate vaak tegen dezelfde problemen blijven aanlopen, of zelfs op een gegeven moment ‘rock bottom’ zijn, dat het innerlijke vuur om tot diepgaandere inzichten te komen alsnog wordt aangewakkerd.

Blijvende transformatie is een proces

Wijsheid ontwikkelen door inzichten is één. Wijsheid blijvend toepassen is nog weer iets anders. Herconditionering gaat meestal niet over één dag ijs. Hierbij refereer ik naar de Cirkel van bekwaamheid of bewustwording, waarbij we eerst onbewust onbekwaam zijn, vervolgens bewust onbekwaam, daarna bewust bekwaam en uiteindelijk onbewust bekwaam. Als we onbewust bekwaam zijn kun je pas spreken over een blijvende transformatie. Dit begint allemaal bij het scheppen van de voorwaarden voor de juiste intenties en gedachten.


Coach Opleiding

Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie