fbpx
Soorten boeddha's

Welke soorten boeddha’s zijn er zoal?

Boeddha’s, ze zijn er in allerlei soorten en met verschillende uitdrukkingen op hun gezicht. Maar waarom kent het Tibetaanse Boeddhisme zoveel Boeddha’s? Waarom hebben de Tibetanen Boeddha’s die andere Boeddhistische tradities niet kennen?  We vertellen je meer over het hoe en waarom, en bespreken ook de meest bekende Boeddha’s.

Wat en wie zijn toch al die verschillende Boeddha’s in het Tibetaans Boeddhisme?

Tibet staat bekend om zijn unieke en eigen Boeddhisme, officieel Dzogchen genoemd. Het overgrote deel van de Tibetanen is Boeddhist, hoewel er ook aanhangers van andere religies te vinden zijn. Religie, en met name dus het Boeddhisme, speelt ook een grote rol in het leven van de meeste inwoners van Tibet. Als we aan Tibet denken, denken we dan ook meteen aan monniken, gekleurde vlaggetjes en gebedsmolens.

Wat is het Tibetaans Boeddhisme?

Tibetaans Boeddhisme is ontstaan in Tibet zelf, vanaf de 7e eeuw, maar vindt zijn oorsprong in India, men name in het Mahayana Boeddhisme. Het is daar als leer met al zijn gebruiken nog makkelijk naar terug te leiden. Doordat Tibet in die tijd werd omringd door landen waar het Boeddhisme al veel sterker was vertegenwoordigd, was het land een soort van heidens. Maar juist daardoor hebben die Indiase invloeden veel sterker doorgewerkt in het Tibetaanse Boeddhisme dan in die omringende landen. We kijken nu naar de belangrijkste Boeddha’s in het Tibetaanse Boeddhisme:


Coach Opleiding

Gautama Boeddha

Siddhartha Gautama Boeddha is eigenlijk de Boeddha die we allemaal kennen. Hij wordt gezien als dé grondlegger van het Boeddhisme. Hij leefde zo’n 2.500 jaar geleden in het noordoosten van India. De meeste Boeddhisten geloven echter niet in één Boeddha, volgens hen zijn er meerdere. Gautama Boeddha, ook wel Sakyamuni Boeddha genoemd, wordt gezien als de Boeddha van dit tijdperk. Men gelooft echter dat er al Boeddha’s voor hem waren, en dat er ook nog Boeddha’s na hem zullen komen. Gautama Boeddha wordt nu echter aanbeden door de meeste Boeddhisten uit alle tradities. Tibetaans Boeddhisten tonen respect aan hem, buigen voor hem in tempels, steken wierookstokjes en boterlampen aan en offeren bloemen, kleine voorwerpen en ook geld aan hem.

Maitreya Boeddha

De Maitreya Boeddha, of Jampa zoals hij in Japan wordt genoemd, wordt door velen in het Tibetaans Boeddhisme gezien als de ‘opvolger’ van Sakyamuni of Gautama Boeddha. Als je naar foto’s zoekt, valt je meteen op dat hij een hele andere uitstraling heeft. Laten we hopen dat het niet waar is wat er is beweerd door profeten: dat Maitreya komt als de Boeddhistische leer zoals doorgegeven door Gautama volledig vergeten lijkt. Maar veel Tibetanen zien hem dus als een Boeddha-in-spe. Vaak wordt hij afgebeeld met juwelen. Omdat hij op dit moment niet dé Boeddha is, zijn er weinig Tibetaanse feesten die ter ere van hem zijn. Wel is hij onderdeel van veel festivals en ceremonies, samen met andere goden en andere figuren die worden aanbeden.

Amitabha

Dan kent het Tibetaanse Boeddhisme ook nog de Boeddha van het Oneindige Leven, oftewel Amitabha of Amitayus Boeddha. Men gaat er in Tibet vanuit dat hij in het westelijke gedeelte van de hemel woont, ook wel Sukhavati of Dewachen genoemd. Tibetanen geloven dat zij daar herboren kunnen worden als ze bepaalde mantra’s maar vaak genoeg reciteren. Dit zijn mantra’s die zijn gericht op een zuiver hart. Komt men uiteindelijk in het land van de Amitabha Boeddha, dan zal men daar verlichting bereiken. Amitabha is wel al de reden van veel festivals in Tibet, sommige daarvan zelfs maandelijks. Elke 30e van de maand is Amitabha Boeddha dag. Er wordt gereciteerd en ge-chant, en men brengt offers aan monniken.


Meditatie Opleiding

Tara

Natuurlijk kunnen we niet om Tara heen. Tara is immers de vrouwelijke Boeddhistische godin van wijsheid en verlichting. Ze heeft maar liefst 21 verschillende verschijningsvormen, in alle kleuren van de regenboog. De meest voorkomende gedaanten zijn de Groene Tara en de Witte Tara, de godin van het moederschap en die van handelen. Ze zit daarbij op een troon met een uitgestoken been, klaar om te handelen. Redster, dat is de letterlijke betekenis van Tara. Ze is een soort van afgeleide van de bodhisattva Avalokitesvara, want ontstaan uit zijn tranen. Avalokitesvara liet deze vloeien vanwege zijn compassie met alle levende wezens. Om die reden is Tara dan ook de godheid van het medeleven, het mededogen. Daarbij is ze ook de moeder van alle Tibetanen.

Medicijn Boeddha

Tot slot een Boeddha die velen in het westen ook wel kennen: de Medicijn Boeddha. Dit is dan ook een zeer belangrijke Boeddha in het Tibetaanse Boeddhisme. Men zegt dat hij zowel fysieke als mentale ziektes geneest, en dat hij zelfs negatief karma kan zuiveren. Hij is in veel afbeeldingen te herkennen aan zijn blauwe kleur. Uiteraard is er een speciale mantra om hem te aanbidden. Deze mantra wordt 108 keer gereciteerd boven een glas of een kommetje water. Na het reciteren zou het water dan zuiver en gezegend moeten zijn. Degene die ziek is en genezen moet worden, moet het water drinken. Na een paar dagen herhalen van dit ritueel moet de patiënt als genezen kunnen worden beschouwd. Het meest aansprekende festival voor de Medicijn Boeddha is Garma Ri Gi, het Tibetaanse zwemfestival. Dit vindt plaats in september en is populair bij jong en oud. Ook hierin speelt water een belangrijke rol. Door een koude duik in de rivier en het wassen van hun kleren wordt alle pech en negatieve invloeden van het afgelopen jaar letterlijk weggespoeld.

 

Dit artikel is geschreven door onze vaste auteur Bart Verberkt.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie