Hoe haal je meer positiviteit uit je leven?
Gastblog door: Bas van Bockel
Hoe haal je meer positiviteit uit je leven?
Lijkt de wereld om jou heen opeens zoveel grimmiger en slechter? Hier is goed nieuws: Dit is je eigen schuld! Dat klonk nogal negatief, niet? Laten we het hetzelfde nieuws op een optimistische manier formuleren: Hoe positief of negatief je leven lijkt dat heb je zelf onder controle.
Je vindt je haar er verschrikkelijk eruit zien en iedereen staart naar jou (in jouw beleving) omdat ze walgen van je kapsel. Je zei iets doms op het werk en iedereen hoorde het. Om je beter te gaan voelen is het essentieel hier niet teveel aandacht aan te besteden. Je moet juist focussen op de gebieden in je leven die wel goed gaan.
Je bent nou eenmaal geen tiener meer en ziet er ook niet meer zo uit maar nu heb je veel meer kennis dan vroeger. Wellicht heb je op je werk een presentatie gegeven die slecht ging maar nu wordt er niets groots van je presentaties verwacht en kan het de volgende keer alleen maar beter gaan.
Het is maar jouw interpretatie
Als je elke situatie op de negatieve manier bekijkt dan ervaar je dat niet alleen die ene keer slecht. Je creëert een gewoonte om situaties pessimistisch te interpreteren. Oftewel, hoe vaker je een situatie op een negatieve manier interpreteert hoe vaker het zal voorkomen dat gebeurtenissen en daarbij de wereld slecht lijken.
Let minder op anderen en richt je meer op jezelf
Teveel focus op het veranderen van anderen heeft geen zin. Mensen vechten altijd tegen opgedrongen ideeën. Wat je wel kan veranderen is jezelf en je gemoedstoestand.
En denk ook aan het feit dat terwijl je op die andere focust niet tegelijkertijd de volle aandacht voor jezelf kan hebben. Hiermee help je de ander niet en jezelf ook niet. Dat is de minst gunstige situatie.
Als je je focus op anderen richt dan is dat weggesmeten tijd, daar zijn we al over uit. Maar er is nog een belangrijke reden dat je moet ophouden teveel te focussen op anderen. Negatieve gevoelens die je over anderen hebt, verslechteren jouw gemoedstoestand. Ook al lijken de emoties die betrekking hebben op anderen minder erg dan wanneer ze op jezelf gericht zijn, ze beschadigen jezelf nog steeds.
Denk aan je zegeningen
Vrijwel iedereen heeft de gewoonte om steeds te focussen op wat er al mis is en wat er mis kan gaan. Hoewel het begrijpelijk is, is het niet verstandig om het te doen. Logisch gevolg van pessimistisch denken en stressen is dat je je gestrest gaat voelen. Je kunt dus veel beter accepteren dat het leven niet perfect is. Er is geen licht zonder schaduw.
En als je blijft kijken naar de schaduwen in het leven zul je je nooit het mooie zien dat daar open en bloot in het licht staat. Blijf je te lang in de duisternis, dan gaan je ogen zich daar op aanpassen. Je zult zelfs moeite hebben om weer eens in het licht te kijken. Waar zitten jouw lichtpuntjes?
Herwaardering
Sta eens stil bij wat je wel hebt. Tel de kleine dingetjes, zoals dat je in het Westen woont en je lezen kunt. Die kleine dingetjes lijken misschien niets als een geliefde van je niet lang meer heeft om te leven, toch helpt het om de vanzelfsprekendheden te tellen. Want ze tellen ook.
Het voordeel van je focus te verleggen op de positieve kanten is dat je daarmee jezelf aanleert om optimistisch te blijven.
Richt je op wat er nu gebeurt
Iedereen kent ze wel, de luitjes die alsmaar schreeuwen dat dit en dat vroeger beter was. Buiten dat dit soort mensen vrij hinderlijk zijn omdat ze alles (de jeugd, de muziek, et cetera) van nu afkraken, zijn ze ook gefrustreerd. Vroeger is er niet meer en alles van het nu wordt door hen niet geaccepteerd. Je kunt niet gelukkig zijn als je de wereld om je heen niet wilt omarmen.
Er is nog een ander gelijksoortige categorie van de eerdergenoemde heimweelijders. De groep die alsmaar klaagt over de slechte dingen die er zijn gebeurt. Doordat ze daar aan blijven denken, kunnen ze niet genieten van wat er nu is.
Vroeger is er niet meer. Je zult het moeten loslaten, maakt niet uit of het vroeger beter of slechter was. Het vandaag en de toekomst, daar gaat het om.
Hoe bekijk jij de wereld?
Voelde je erkenning in de beschreven kwaaltjes? Zo ja, dan ben je tenminste bewust van je neiging om te pessimistisch te kijken. Of ben je juist het type dat in elke situatie positief blijft?
Gastblog door: Bas van Bockel
Gerjan Schoemaker is meditatieleraar en oprichter van Meditatie Instituut Nederland. Als hoofddocent van de erkende Meditatie Opleiding deelt hij zijn ruime kennis en ervaring. Daarnaast is hij gastdocent meditatie en boeddhistische psychologie bij de Opleiding Integraal Essentiecoach, en begeleidt hij vipassana retraites en cursussen. Gerjan put uit een rijke achtergrond in verschillende tradities, waaronder het Boeddhisme en Advaita Vedanta.