fbpx
Verhaal irritante monnik

Het verhaal van de irritante monnik

Dit verhaal, over ‘de irritante monnik’, vertel ik iedere introductieles als nieuwe mensen bij mij komen mediteren. In het tweede deel van de video en onderstaande tekst leg ik je uit waarom ?

In een gemeenschap in Frankrijk waren een aantal monniken in de leer onder een leraar. Iedereen was gemotiveerd en deed zijn best zowel tijdens de formele meditaties, als tijdens de activiteiten daaromheen. Op één monnik na, tot ergernis van de andere monniken. Bijvoorbeeld als iedereen helemaal kalm en tot concentratie was gekomen, maakte hij voortdurend geluid door bijvoorbeeld te gaan verzitten, te hoesten of liep hij opeens weg. Buiten de formele meditaties om was het net zo. Zo was het binnen de gemeenschap gewoon om met aandacht werkzaamheden te doen, maar deze monnik weigerde deze activiteiten stelselmatig en als hij ze deed was het zeker niet met aandacht!

Veel van de andere monniken irriteerden zich aan zijn gedrag en zelf zag hij het ook niet meer zitten. Hij besloot te vertrekken en liep de poort uit.


Coach Opleiding

Toen de leraar dit hoorde, snelde hij zich achter de monnik aan. Hij zei; “Ik hoorde van je vertrek maar ik zou toch graag willen dat je blijft”. “Nee zijn de monnik. Echt niet. Dit is niets voor mij. Het stilzitten lukt mij niet en bovendien ben ik niet van plan om allerlei werkzaamheden te verrichten.”. “Weet je wat” zei de leraar toen, “als je blijft dan betaal ik je”. “Nou, in dat geval blijf ik!” zei de monnik.

Dus de monnik kwam terug en toen de andere monniken hoorden dat hij terug was gekomen en nog betaald kreeg ook kwamen ze in opstand. “Hoe zit dat? Wij betalen om hier te mogen zijn en deze meneer krijgt betaald terwijl hij niet eens mee hoeft te doen met de activiteiten en bovendien iedereen tot last is!”.

Toen zei de leraar: “Zonder hem, komen jullie nergens”.


Meditatie Opleiding

Oefenen met pijn, ongemak en weerstanden

Dit verhaal heb ik zo’n tien jaar geleden van mijn leraar Dingeman Boot gehoord. Het is mogelijk niet exact zo verteld en gebeurd, maar de strekking van het verhaal is mij altijd bij gebleven. Sinds een aantal jaren vertel ik dit verhaal ook altijd bij mijn introductielessen. De meeste mensen die bij mij komen mediteren geven namelijk als motivatie op dat ze komen voor rust en ontspanning. En het gebeurde, zeker de eerste jaren wel eens, dat mensen na een paar lessen niet meer kwamen omdat ze zich irriteerden aan een persoon of geluiden van buitenaf. Uiteraard heb ik daar begrip voor, maar dan zijn ze al gestopt voordat ze begrijpen waar het werkelijk om gaat.

De les zelf is een oefening om te leren omgaan met allerlei vormen van ongemak, pijn en weerstanden. Een liefdevolle, open houding tegen datgene wat prettig én onprettig is. Een serene omgeving is fijn en kan zeker ook behulpzaam zijn om tot diepere concentratie en verstilling van de mind te komen (waardoor je uiteindelijk ook wel de minder prettige dingen binnen jezelf tegen gaat komen), maar het gaat er uiteindelijk om, dat wat je leert tijdens de formele meditatie, meeneemt in het dagelijks leven.

Als je één keer per week tijdens mijn lessen tot ontspanning komt, en vervolgens de rest van de week voor een groot deel in stress, frustratie, boosheid en andere gemoedstoestanden leeft heeft het weinig zin. Als je leert een meer gelijkmoedige, milde en open houding te ontwikkelen tot alles dat aandient in het leven, zal je een grotere mate van kalmte, vreugde en helderheid ervaren. Voorbijgaand aan de condities.


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie