fbpx
Mantras voor compassie en liefde

3 Mantra’s voor compassie en liefde

Mantra voor liefde en compassie

Het thema van de Vipassana avond die vanavond plaatst vindt (ook te volgen via livestream) is Metta. Dit wordt ook wel vertaald naar ‘liefdevolle vriendelijkheid’. Hoewel mantra zingen normaal geen onderdeel is van het Theravada Boeddhisme (van waaruit de Vipassana beoefening doen), gaan dit vanavond wel doen. We doen wel vaker onderdelen uit andere tradities zoals yoga, en daarom zou je onze Vipassana avonden ook wel Vipassana Plus avonden kunnen noemen. Ook binnen onze meditatie opleiding zingen we aan het einde van een weekend vaak drie mantra’s waarna we nog zo’n 20 minuten mediteren in stilte.

De mantra’s die we vanavond gaan zingen sluiten aan bij het thema ‘liefdevolle vriendelijkheid’ en gaan over onvoorwaardelijke liefde en compassie.

 


Coach Opleiding

Betekenis Lokah Samastah Sukhino Bhavantu:

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu is een hele bekende mantra. De uitvoering door David Lurey is een van mijn favorieten. Lokah betekent wereld of universum. Het wordt ook wel vertaald naar wereldwijde welzijn. Samastah betekent hetzelfde, of gelijk. Lokah Samatha kun je dan ook interpreteren dat alle wezens in het universum één zijn. Het verwijst daarmee ook naar de non-duale filosofie.  Lokah Samastha kun je ook vertalen naar ‘alle levende wezens die dezelfde wereld delen’. Sukhino wordt vertaald naar vrij van lijden. Bhavantu kun je vertalen naar een wens voor iedereen, of ‘dat het zo mag zijn voor iedereen’.

Je zou het kunnen lezen als:


Meditatie Opleiding

“Dat alle levende wezens vrij mogen zijn van lijden. Dat alle levende wezens gelukkig mogen zijn”.

Dit sluit exact aan bij de laatste twee wensen die vaak bij Metta meditatie worden gereciteerd.

Tekst mantra:

LOKAH SAMASTAH SUKHINO BHAVANTU  

 

Gopāla mantra

Betekenis Devaki Nandana Gopala:

Ik interpreteer de Gopala mantra als een mantra gericht op onvoorwaardelijke liefde, zoals de liefde van een moeder voor haar kinderen. De tekst verwijst naar Hindoeïstische verhaal waarbij Krishna als baby Gopala wordt genoemd. Devaki is de moeder van Krishna, of dus Gopala. Nandana betekent ondermeer gelukzaligheid en ook een persoon die gelukzaligheid ervaart.

We zingen dus dat we de moeder van Krishna gelukzaligheid toewensen en eren, maar je kunt het dus zo interpreteren dat deze mantra onvoorwaardelijke liefde eert, zoals je dat vaak terugziet in de liefde van een moeder voor haar kinderen.

Tekst mantra:

GOPALA GOPALA
DEVAKI NANDANA GOPALA  

 

Om Mani Padme Hum

Betekenis Om Mani Padmi Hum:

Om Mani Padme Hum is een Tibetaans Boeddhistische mantra. Om bevrijdt jou van je trots.

Ma bevrijdt jou van je jaloezie.

Ni bevrijdt jou van je lust.

Pa bevrijdt jou van je onwetendheid.

Dme bevrijdt jou van je hebberigheid.

Hum bevrijdt jou van je afschuw. Je zou het kunnen zien als een wens om te komen van onwetendheid naar inzicht en wijsheid, en de wens om bevrijd te worden van niet bevorderlijke gevoelens en intenties.

Bekijk ook dit artikel met een uitgebreide betekenis over de: Om Mani Padme Hum mantra.

Tekst mantra:

OM MANI PADME HUM

 

 


Meditatie Retraites

Wij organiseren regelmatig meditatie retraites en meditatie dagen.

Meditatie Inspiratiemails

Ontvang inspiratiemails met o.a. retraite aankondigingen, meditatievideo's en tips.

Overzicht komende activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ontvang inspiratiemails met:
- Aankondigingen van retraites & cursussen
- Meditatievideo's e.a. inspiratie